Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Sviatok práce: Prečo by sme ho mali sláviť aj v dnešnej dobe

Sviatok práce má mnoho z nás spojený s povinnými pochodmi na prvého mája za socializmu. Tejto dobe už ale dávno odzvonilo. Teraz máme tento deň len pre seba. Môžeme si oddýchnuť a venovať ho činnostiam, ktoré nás bavia. Využite deň voľna na maximum! Maľovanie podľa čísel Vám prinesie tú správnu dávku relaxu, ktorú si v tento výnimočný deň zaslúžite.

Prečo sa oslavuje Sviatok práce

Sviatok práce bol zavedený už v roku 1889, aby pripomínal štrajk amerických robotníkov. Tí v Chicagu 1. mája 1886 protestovali za zlepšenie pracovných podmienok, konkrétne za osemhodinovú pracovnú smenu.

clanek_001

Práve na pamiatku hrdinských robotníkov, ktorí sa nebáli postaviť za férovejšie podmienky, sa začal pripomínať 1. máj ako robotnícky sviatok. V Čechách sa slávil už od roku 1890, vtedy prvýkrát na Streleckom ostrove.

Po páde komunistického režimu v roku 1989 sa už s tak masívnymi oslavami, ako boli prvomájové sprievody, nestretávame. Stále nám ale zostal deň voľna. Vnímame ho ako deň odpočinku, ktorý môžeme stráviť v pohodlí domova. Na nejakú prácu paradoxne vôbec nemyslíme. Môžeme si príjemne oddýchnuť a sústrediť sa na niečo pozitívne, čo nám robí radosť. Ako so Sviatkom práce naložiť a užiť si ho aj v dnešnej dobe?

clanek_002

Ako môžeme oslavovať Sviatok práce

  1. máj je vnímaný hlavne ako sviatok zamilovaných. Milenci sa schádzajú a pusinkujú pod rozkvitnutými stromami. Ako však viete, nie je tento deň len o zamilovaných. Vďaka Sviatku práce máte celý deň voľno a môžete si ho naplno užiť. Poďme sa pozrieť na niekoľko možností, ako si oddýchnuť a zároveň tento deň úplne nepremárniť. Vyskúšajte napríklad:
  • Kreatívnu činnosť
  • aktívnu relaxáciu

Kreatívna činnosť odbúrava stres a zlepšuje odolnosť

Podľa vedeckých štúdií kreatívna činnosť pomáha bojovať so stresom. Ak sa Vám zdá, že je toho na vás v práci alebo doma príliš, potom by ste ju rozhodne mali vyskúšať. Možno si hovoríte, že nemáte žiadnu prípravu a určite Vám to nepôjde. Nenechajte pochybnosti, aby Vás pripravili o radosť z tvorenia. Máme pre Vás ideálne riešenie. Vyskúšajte maľovanie podľa čísel.

Koncept maľovanie podľa čísel je postavený na tom, aby ho zvládol naozaj každý. Pri vyfarbovaní jednotlivých políčok sa odprostíte od okolia a hneď zabudnete na všetko, čo Vás poslednou dobou ťažilo. Na výber máte z množstva motívov a obtiažností. Vyberie si teda každý, aj úplný amatér.

Máte radi zvieratá? V našej ponuke nájdete nielen domácich miláčikov ale aj divoké šelmy. Vneste do Vášho domova trochu exotiky a originality. Napríklad s farebným levom, ktorý sa bude vo Vašej obývačke dokonale vynímať.

clanek_003

Hľadáte ideálnu dekoráciu do Vašej kuchyne alebo jedálne? Vytvorte si vlastnými rukami niečo, čo Vám bude robiť radosť. Oko každej návštevy zaiste upútajú šálky kávy a cukrovinky. Modrá a hnedá spolu dokonale kontrastujú a navodia tú správnu atmosféru pohody.

clanek_004

Ak sa na Sviatok práce odreagujete pri maľovaní, nielenže si vylepšíte náladu. Navyše posilníte Vašu odolnosť. Vracajte sa k tejto činnosti častejšie. Po čase na sebe spoznáte, že už Vás len tak niečo nerozhodí.Chýba Vám cestovanie? Už ste znudení z mestskej šedi? Vďaka maľovaniu sa môžete jednoducho preniesť na úplne iné miesto. Trebárs do tichej prírody. Namaľujte si zrub ukrytý v horách a nepreniknuteľných lesoch.

clanek_005

A ak Vás to ťahá skôr k moru, vyjdite si k nemu. Stačí vziať len štetec do ruky a pripraviť si farby. Prechádzka okolo mora je bližšie, než si myslíte!

clanek_006

Aktívny odpočinok je lepší ako ničnerobenie

Zabudnite na leňošenie doma. Proti stresu a únave z práce či povinnostiam okolo domácnosti sa dá skvele bojovať tiež aktívnou relaxáciou. Vyjdite si do prírody. Meditujte alebo si zacvičte jogu. Na internete nájdete veľa videí, ktoré Vám ukážu, ako na to.

clanek_007

Telo sa nabudí a dostane príliv novej energie. A tu opäť môžete smerovať do kreatívnej činnosti. Uvidíte, že ak skĺbite tieto dve veci dohromady, budete sa deň potom cítiť ako vymenení. Kto vie, možno sa Sviatok práce tento rok stane Vaším obľúbeným dňom v roku. Dajte mu šancu! Nakoniec, kto hovorí, že si predpoludním nemôžete vyraziť do parku pri dome a popoludní napríklad na gondolu? Vďaka maľovaniu podľa čísel je možné úplne všetko.

clanek_008

Skúste si s nami tento rok vyskúšať niečo nové. Niečo, čo Vás bude baviť a napĺňať po celý rok! Či už sa rozhodnete Sviatok práce stráviť akokoľvek, prajeme Vám, aby ste si ho naplno užili a pekne si oddýchli.