Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Inferno pre našich miláčikov

Vysoké teploty sú pre domácich miláčikov často náročné. Preto je potrebné im obdobie horúcich dní spríjemniť a uľahčiť. Dnes Vám preto poradíme, čo pre svojich štvornohých parťákov môžete urobiť a čomu sa naopak vyvarovať.

clanek_001

Keď vonku panujú tropické teploty, sami niekedy radšej neopúšťame byt. Občas je totiž lepšie odpočívať mimo slnečných lúčov a využiť čas na nejakú z kľudových aktivít. Môžeme si pustiť obľúbený film, čítať alebo maľovať podľa čísel.

Úmorné horúčavy neobťažujú iba nás, ale aj domácich miláčikov. Zatiaľ čo my môžeme povedať, že nám nie je dobre, oni to také ľahké nemajú. Preto ich treba vnímať a robiť maximum pre ich pohodlie.

Najväčšou chybou, keď sa snažíme svojim maznáčikom od tepla uľaviť, je, že postupujeme rovnako ako u človeka. Treba však mať na pamäti, že sa anatómia aj spôsoby chladenia u zvierat líšia. To, čo pomáha človeku, môže byť u nášho štvornohého parťáka úplne nevhodné. Niektoré metódy môžu zvieraťu dokonca ublížiť.

Ako zistím, že sa môj maznáčik prehrieva?

Poznať, že je Vášmu psovi alebo mačke už príliš veľké horúco, môže byť občas veľmi náročné. Avšak pokiaľ svoje zviera poznáte, stačí sa sústrediť na jeho správanie. V dňoch, kedy vonku panuje horúco, svojho maznáčika sledujte a reagujte na prípadné zmeny ihneď.

U psov je známe, že sa chladí vyplazeným jazykom. Spozornite ale, pokiaľ uvidíte, že pes dýcha rýchlejšie ako obvykle, alebo v prípade, že mu dýchanie robí problémy. Dochádzať bude tiež k zvýšenému slineniu a zmene správania. Pokiaľ u psa dôjde k prehriatiu, bude nervózny a prestane reagovať na okolité podnety. Pri nastupujúcej malátnosti alebo nevoľnosti je teda nutné rýchlo konať, pretože začne postupne dochádzať ku kolabovaniu organizmu.

U mačiek sú príznaky prehriatia podobné ako u psov. Hoci to mačky bežne nerobia, začnú intenzívne dýchať s otvorenou papuľou a vyplazeným jazykom. Okrem toho začnú byť nepokojné a postupne môže dôjsť k úplnej apatii vedúcej k strate vedomia. Rovnako ako u psa aj tu treba rýchlo zvieraťu pomôcť.

clanek_002

Čo robiť, keď dôjde k prehriatiu

Pokiaľ sa Vám nepodarí zviera pred prehriatím ochrániť, je dôležité vedieť, ako mu pomôcť. Tu platí niekoľko základných vecí:

  • Presuňte maznáčika na chladné miesto (kachličky, studená tráva, miesto v tieni).
  • Zviera vetrajte, ovievajte, prípadne do priestoru dostaňte čerstvý vzduch.
  • Poskytnite zvieraťu prístup k vode. Nikdy ale nevoľte príliš ľadovú vodu a podávajte ju postupne v malom množstve.
  • Nikdy zviera prudko nechlaďte. Schladenie musí byť pozvoľné, preto svojho maznáčika nedávajte do ľadovej vody. Radšej zvoľte studenú podložku alebo chlaďte vodou labky, hlavu a brucho. Šok z náhlej zmeny teploty pri ponorení do vody by mohol byť fatálny.
  • Mačku nikdy nepolievajte vodou a nebaľte do studeného mokrého uteráka. Stiahnu sa jej totiž krvné kapiláry a teplo, ktoré by za normálnych okolností opustilo telo, sa nebude mať ako dostať von a mačka sa začne ešte rýchlejšie prehrievať.
  • Pokiaľ uvidíte, že maznáčik reaguje spomalene a situácia sa nelepší, okamžite vyhľadajte veterinára. Nikdy nečakajte, že tento stav prejde sám od seba.

Aby sa ale Váš zvierací parťák do takejto situácie nikdy nedostal, stačí iba dodržiavať pár základných pravidiel. Zvieratá sa dokážu pred teplým počasím brániť. Potrebujú ale Vašu podporu a prispôsobené podmienky.

Ako prehriatiu domácich maznáčikov predchádzať

Pokiaľ svojmu štvornohému priateľovi nechcete pripraviť krušné chvíle, potom je dôležité mu pomôcť horúčavy zvládať lepšie, a to ako doma, tak vonku. Pokiaľ neviete, ako na to, pripravili sme pre Vás niekoľko tipov, na ktoré treba v horúcich dňoch myslieť.

Sprístupnite miesta v dome alebo byte, kde sa zviera môže chladiť

S horúčavou sa maznáčikovia stretávajú nielen vonku, ale aj v interiéri. Pretože ale často nie je v našich silách teplotu domácnosti znížiť, treba vytvoriť zvieraťu vyhovujúce podmienky.

Pokiaľ máte doma dlažbu alebo chladnú podlahu, vždy nechajte tieto miesta mačkám aj psom prístupné. Dokážu totiž sami vyhodnotiť, kedy je im horúco, a nájsť si miesto, ktoré im poskytne úľavu.

Ak sa Vaša domácnosť počas leta prehrieva a Vy máte všade koberce, vytvorte chladivé miesto pre zviera sami. Stačí kúpiť chladiacu podložku v potrebách pre domácich miláčikov alebo sami taký pelech vytvoriť. V prípade mačiek môžete do tienistého miesta v byte dať škatuľu, ktorú podložíte chladiacimi vankúšikmi alebo PET fľašami so zamrznutou vodou.

clanek_003

Zviera nestrihajte ani nehoľte!

Mnoho ľudí si myslí, že kožuch u zvierat je v lete obrovská príťaž. Ale pozor! Hoci sa to môže zdať nelogické, srsť zviera chráni nielen pred zimou, ale aj extrémnym teplom. Ostrihaním alebo oholením maznáčika mu narušíte jeho prirodzenú termoreguláciu a ochranu pred vysokými teplotami.

Pokiaľ navyše zvieraťu skrátite srsť až príliš, môže u neho dôjsť k spáleniu kože. Preto vždy pamätajte, že zvieraťu treba pomáhať inak, než tým, že ho ostriháte.

Maznáčika nikdy nenechávajte v aute

Aj keď si hovoríte, že za päť minút budete späť, nikdy nezatvárajte psa v aute. Keď je vonku horúco, teplota v aute môže vyšplhať až nad 50°C, a to je pre zvieratá fatálne! Navyše plastové a kovové časti interiéru vozidla dosahujú ešte vyššie teploty a môžu ľahko spôsobiť popáleniny. Preto si pamätajte, že domáci miláčikovia do zaparkovaného auta v lete rozhodne nepatria. Pokiaľ im nemôžete zaručiť chladné miesto v tieni pod stromom, radšej ich nechajte doma, kde si môžu vyhľadať miesto na príjemný odpočinok.

Venčite skoro ráno a neskoro večer

Neberte svoje zviera von, keď vidíte, že teplota kulminuje. Pre venčenie si zvoľte skoré ranné hodiny alebo neskoré popoludnie. Vyhnite sa priamemu slnku a hľadajte tienisté miesta. Pokiaľ sú teploty vysoké, nevystavujte Vášho maznáčika zvýšenej aktivite. Neplánujte teda dlhé túry alebo zdĺhavé behanie.

clanek_004

Hľadajte prírodu, vyhnite sa asfaltu

V horúcich letných dňoch si na venčenie vyberte parky, lesy alebo polia. Prechádzkou v lese navyše nepreukážete službu iba Vášmu maznáčikovi, ale aj sebe. Pokojný čas strávený v prírode má totiž pozitívny vplyv na psychiku a pomôže vám urovnať myšlienky. Navyše tu nenájdete žiadny rozžeravený asfalt, ale iba trávu a lístie. A práve tráva zvieracie labky prirodzene chladí. Absencia budov a rozžeraveného betónu zase znižuje okolitú teplotu.

Pokiaľ plánujete vyraziť na prechádzku niekam po ceste, zistite najskôr, či má prijateľnú teplotu. Chodníky a cesty môžu v lete dosahovať až 70 °C. Chôdza po takomto povrchu môže viesť k prehriatiu zvieraťa a dokonca aj k popáleniu labiek. Pokiaľ teda chcete mať istotu, že svojmu parťákovi neublížite, otestujte si najskôr teplotu cesty sami na sebe. Stačí na ňu položiť ruku alebo chodidlo. Pokiaľ ich na povrchu neudržíte dlhšie ako 15 sekúnd, predstavuje pre zviera závažné riziko.

Umožnite prístup k vode

Ak máte záhradu, kúpte maznáčikom zvierací bazén alebo ich občas vezmite k prírodnej nádrži alebo rieke. Zviera sa pôjde automaticky samo schladiť a predíde prípadnému prehriatiu.

Pomáhajte s chladením

Existujú chladiace podložky aj hračky pre zvieratá. Pokiaľ teda Váš maznáčik zvláda horúčavy ťažko, kúpte mu týchto pomocníkov. Poslúžiť môžu tiež uteráky schladené v mrazničke, stlačené PET fľaše so zmrznutou vodou alebo špeciálne chladiace vesty pre psov. Pokiaľ máte záhradu, môžete svojho maznáčika tiež ľahko pokropiť vodou alebo na verandu nainštalovať vodnú hmlu. Vždy mu tu zaistite aj tienisté miesto na odpočinok.

Pokiaľ sa rozhodnete od tepla uľaviť morčaťu alebo králikovi, vždy na tráve vyberte tienisté miesto a zaistite mu dostatok vody.

clanek_005

Uniknite horúčave so Zuty

Všeobecne platí, že by sme v horúčave nemali plánovať žiadne náročné aktivity a venovať viac času odpočinku. Pokiaľ aj Vy plánujete zvoľniť a ste majiteľmi nejakého toho zvieratka, máme pre Vás dobrú správu.

Vymaľujte si zvierací motív

Pretože veríme, že kreatívny odpočinok prospieva mysli aj telu a tiež preto, že milujeme zvieratá, pripravili sme si pre Vás širokú ponuku zvieracích obrazov podľa čísel. Vďaka nim sa ukryjete pred horúcimi dňami, môžete si prečistiť hlavu a pri tom vytvoriť umelecké dielo, ktoré Vám urobí radosť.

Tie najkrajšie obrazy u nás nájdu milovníci mačiek, psov, morčiat, králikov aj koní. Tým to ale nekončí. Krásne obrazy tu totiž čakajú aj na milovníkov divokej prírody.

clanek_006

Zábery divokej prírody Joe Hautmana

Pokiaľ by ste svoj interiér radšej doplnili o obrazy divokejších a exotickejších zvierat v ich prirodzenom prostredí, určite by Vám nemali ujsť obrazy Joe Hautmana. Tento umelec pochádza z Minnesoty a vo svojich dielach zachytáva krásu, farebnosť a autenticitu divokej prírody.

Či už patríte medzi milovníkov lesov alebo fascinujúceho safari, v ponuke motívov tohto umelca nájdete naozaj všetko. Ak si neviete vybrať, nemusíte zostať pri jednom motíve. Vďaka týmto obrazom totiž môžete svoj domov premeniť na malú galériu prírody.

clanek_007

Obraz podľa vlastnej fotografie

Pokiaľ najviac zo všetkého túžite po obraze Vášho zvieracieho parťáka, potešíme Vás. Pretože vieme, že mnoho fotografií domácich miláčikov by mohlo slúžiť ako predloha k jedinečnému dielu, radi Vám zhotovíme obraz priamo na mieru.

Stačí, keď si vyberiete rozmer obrazu, variant s rámom alebo bez neho a nahráte svoju vybranú fotografiu. Ak máte strach, či je fotografia na vytvorenie obrazu podľa čísel ideálna, buďte bez obáv. Predtým, než obraz vytvoríme a zašleme, skontaktujeme Vás s návrhom.

Ideálna fotografia by ale mala byť dostatočne ostrá, svetlá a Váš maznáčik by nemal byť fotený príliš z diaľky. Pokiaľ ale vyberiete nejaký zo svojich obľúbených vydarených záberov, potom sa určite môžete tešiť na jedinečný obraz.

V Zuty máme zvieratá radi. Preto sme si pre Vás dnes pripravili niekoľko tipov, ako im v lete spríjemniť a uľahčiť horúce dni. Zároveň Vašu domácnosť o pár zvierat radi rozšírime. Stačí si len vybrať ten najkrajší motív a pustiť sa do maľovania!

clanek_008