Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Letný Bucket List

Leto je krásne a nabáda k mnohým aktivitám, ktoré počas roka nemôžete alebo nestíhate podniknúť. Aby ste si preto nezabudli toto leto ozvláštniť jedinečnými momentmi, pripravili sme pre Vás zoznam vecí, ktoré skrátka musíte stihnúť.

clanek_001

Bucket list je zoznam vecí, ktoré by chcel človek za život stihnúť. Existuje ale aj mnoho aktivít, ktoré by ste mali stihnúť iba za leto. Preto je dobré si spísať letný bucket list, a potom jednu aktivitu po druhej odškrtávať.

Pretože sa niekedy hodí trocha tej inšpirácie, rozhodli sme sa Vám malý letný bucket list vytvoriť. A pretože v lete majú voľno deti aj dospelí, vybrali sme také aktivity, ktoré si môžete užiť všetci spoločne. V horúcich dňoch môžete vyraziť k rybníku, v tých daždivých sa zase pustiť do maľovania podľa čísel.

Pozn.: Bucket list vychádza z anglickej frázy „kick the bucket“, ktorá sa dá slangovo preložiť do slovenčiny ako „natiahnuť brká“. A práve z tejto frázy vyšiel Bucket List, čiže zoznam vecí, ktoré človek musí pred smrťou stihnúť.

Vyrazte na bazén alebo k rybníku

Kúpanie k letu skrátka neodmysliteľne patrí. Slnko je skvelým zdrojom vitamínu D, lieči pleť a dokáže človeku privodiť skvelú náladu. Okrem toho môžete čas strávený na slnku využiť na odpočinok, počúvanie obľúbenej hudby, audioknihy alebo na čítanie obľúbeného časopisu.

Deti zase ocenia úplne novú zábavu a pobyt na čerstvom vzduchu. Pokiaľ si chcete užiť vodné atrakcie, môžete všetci spoločne vyraziť na bazén. V opačnom prípade môžete zvoliť prírodné kúpanie. Tu môžu deti stavať priehrady z kameňov, hádzať žabky alebo s nimi môžete na chvíľu skúmať okolitú prírodu a vyrábať napríklad vence do vlasov z púpav.

Pustite si obľúbený film alebo seriál

Počas roka si len ťažko nájdeme súvislý čas na sledovanie nového seriálu alebo obľúbeného filmu. Pokiaľ už dlho nejakú tú novinku odkladáte, napíšte si ju na letný bucket list! K seriálu môžete potom zasadnúť každý večer, film si naopak môžete premietnuť veľkolepejšie, a to vo vlastnom letnom kine!

Pokiaľ máte záhradu, vytvorte si malé letné kino a pustite si film na čerstvom vzduchu. Pre deti potom môžete naplánovať hromadné prespávanie a pustiť im nejakú obľúbenú detskú klasiku. Postačí len projektor, deky, vankúše, popcorn a premietanie môže začať! Uvidíte, že na tento zážitok budete spomínať ešte dlho.

clanek_002

Navštívte zoo a zistite niečo nové o zvieratách

K letu patria aj výlety. Ak si nejaký plánujete sami, môžete vyraziť na trek do hôr alebo prejsť Tatry a nocovať pod holým nebom. Ak ale plánujete vyraziť na výlet aj s deťmi, zvážte návštevu zoo.

Deti zvieratá milujú a utužovať ich vzťah k prírode je veľmi dôležité. Návštevu môžete tiež spojiť s nejakou hrou, kedy si deti budú postupne odškrtávať jednotlivé zvieratá, ktoré videli alebo dajú dohromady 5 najväčších zaujímavostí, ktoré sa dozvedeli. Po stopách zvierat môžete vyraziť aj do prírody.

Vymaľujte si obraz podľa čísel

Maľovanie obrazov dokáže zabrať veľa času. Pokiaľ sa chystáte do väčšieho diela, potom budete času potrebovať ešte viac. V lete si ho ale určite nájsť dokážete. Preto to neodkladajte a pustite sa do tejto kreatívnej aktivity hneď.

Mnoho ľudí by si prialo maľovať a tvoriť. Často si to ale rozmyslia, pretože majú pocit, že im chýba dostatok talentu. S maľovaním podľa čísel sa ale maliarom stane skutočne každý. Nezáleží na talente ani veku. Stačí si len vybrať motív a pustiť sa do toho.

Zatiaľ čo Vy sa pustíte do maľovania nejakého z motívov, ktorý môže zdobiť múry Vašej obývacej izby alebo kuchyne, deťom môžete vybrať jeden z detských motívov, ktorý nádherne oživí ich izbu. Všetko sa potom odvíja od ich veku, avšak je dobré siahnuť po obraze veľmi ľahkej alebo ľahkej náročnosti.

Deti bude táto aktivita baviť, pretože pripomína klasické omaľovánky. Výsledkom bude ale dielo, na ktoré môžu byť naozaj pyšní. Okrem toho ich táto činnosť zabaví na dlhé hodiny, pomôže im s precvičovaním čísel a navyše zdokonalí ich presnosť a trpezlivosť.

clanek_003

Pustite sa do čítania

Iste máte aspoň jednu knihu, ktorú by ste si chceli prečítať alebo ste na ňu dostali odporúčanie. Jesenné daždivé dni sú pre túto aktivitu tiež skvelé, ale v lete nemusíte čítať knihu iba doma.

Svoj vybraný titul si môžete čítať pri vode, na záhrade alebo pri odpočinku v prírode. Pokiaľ sa v lete radi oddávate prechádzkam alebo športu, môžete tiež zvoliť audioknihu, pri ktorej budete mať voľné ruky.

Čítanie je tiež ideálne pre deti. Zaujímavé príbehy im môžu dovoliť prežiť imaginárne dobrodružstvo, precvičiť si čítanie a rozvíjať fantáziu. Detská literatúra je na témy bohatá, a tak nájdete ideálny námet pre milovníkov sci-fi, tajomných výprav aj zamilovaných príbehov.

Pokiaľ chcete zabaviť aj tých najmenších, môžete sa o prečítanie postarať Vy sami. Predčítanie je skvelou aktivitou a v deťoch postupne upevní a posilní vzťah k literatúre.

Urobte si piknik

Leto otvára dvere mnohým obľúbeným aktivitám a jednou z nich je aj piknik v prírode. Okrem pohodlných diek si nezabudnite zabaliť dobré jedlo, pitie aj ďalšiu zábavu. Po jedle si totiž môžete užiť krásne popoludnie v prírode.

Na pikniku sa dohodnite s priateľmi a zatiaľ čo sa deti môžu hrať v prírode, Vy si užijete spoločné stretnutie v netradičnom prostredí. Len si nezabudnite repelent. Hmyz dokáže skvelú atmosféru občas otráviť.

clanek_004

Choďte stanovať

Pokiaľ si chcete užiť všetky typicky letné aktivity, potom vyrazte pod stan alebo do kempu. Atmosféra týchto miest je neopakovateľná. A čo viac, pár dní pod stanom nie je ani finančne náročných.

Po trampský zážitok nemusíte ani cestovať príliš ďaleko. Na Slovensku si môžete vyberať z mnohých kempov. Niektoré sa nachádzajú aj priamo pri vode, a tak tu nájdete vyžitie nielen Vy, ale aj deti. Ak ste priaznivci vodných športov, skúste nejaký, po ktorom už dlho túžite.

Usporiadajte karneval

Povedzme si úprimne, kto by na jeden deň nechcel byť niekým iným? Kostýmová párty je pre toto ako stvorená. Ak máte záhradu, môžete pozvať priateľov a užiť si jedinečné popoludnie.

Karneval je skvelou zábavou aj pre deti. Môžete pre nich navyše naplánovať rôzne súťaže a aktivity, ktoré ich zabavia aj unavia, a Vy si potom s priateľmi môžete urobiť pekný letný večer a pustiť sa napríklad do opekania.

Pokiaľ neviete, ako deti počas celého popoludnia zabaviť, môžete ich nechať hľadať schované predmety, vymyslieť nejakú bojovku alebo objednať niekoľko sád maľovania podľa čísel. Obrázky zvierat alebo superhrdinov ku karnevalu jednoducho patria!

clanek_005

Navštívte festival

Pokiaľ nemáte radi, keď sa musíte s ľuďmi stláčať v uzavretom priestore, leto je pre Vás určite obľúbeným obdobím. Najrôznejšie vonkajšie festivaly totiž zaistia, že sa vyhnete veciam, ako je vydýchaný vzduch a obmedzený priestor.

Festivalov pod holým nebom je v lete celý rad. Môžete navštíviť jeden z tých hudobných, kulinárskych alebo napríklad divadelných. Keď navyše zvolíte nejakú z menších a lokálnych udalostí, máte istotu, že sa nestratíte v dave ľudí a podporíte tým menších usporiadateľov a kultúru v menších dedinách a mestách.

Choďte na huby alebo zbierajte ovocie

Ak ste sa celý rok tešili, že si vyrazíte do lesa na hríby, je ideálny čas vyraziť. K tejto zábave navyše môžete prizvať aj tých najmenších. Les Vám ponúkne nielen pokoj, ale aj mnoho podnetov, ktoré deti zabavia. Navyše poznávanie húb podľa atlasu môže byť skvelou zábavou samo o sebe.

Pokiaľ zistíte, že tohtoročná hubárska sezóna vo Vašom okolí za nič nestojí, môžete vyraziť na zber najrôznejších plodov, a potom sa pustiť do výroby zaváranín alebo kompótov. Hoci deti so zaváraním možno príliš nepomôžu, môžete im zveriť výrobu etikiet na jednotlivé zaváracie poháre.

Pri varení navyše môžete zostať. Ďalšou skvelou položkou na bucket list je putovná večera s priateľmi. Stačí, keď každý večer uvarí jeden zo skupiny a pohostí ostatných.

clanek_006

Vyrazte do letného kina

Návšteva letného kina by na Vašom bucket liste rozhodne chýbať nemala. Aj keď nie ste filmovými fanúšikmi, letné kino Vám toho prinesie oveľa viac.

Vyberať môžete z klasických letných kín, cez projekcie v záhradných reštauráciách alebo parkoch. Či už si vyberiete akékoľvek miesto, pár vecí budú mať všetky z nich spoločné: čerstvý vzduch, viac priestoru a väčšie pohodlie. Na premietanie si môžete dať niečo dobré na pitie a jedlo, vziať si pohodlnú deku alebo vankúš na sedenie a až Vás bude niekto rušiť, ľahko môžete zmeniť miesto.

Oživte svoje leto so Zuty

Leto je úžasné obdobie, ale dosť často utečie ako voda a zo všetkých plánov nič nezostane. Aby ste tomu predišli, je potrebné si stanoviť jasné ciele a zážitky, ktoré chcete počas leta podniknúť. K tomu Vám poslúži takzvaný bucket list, pomocou ktorého budete mať stále na očiach, čo všetko chcete stihnúť a koľko Vám toho stále zostáva.

Pretože vieme, že zábavných letných činností je nespočetné množstvo, napadlo nás pomôcť tým, ktorí sa nevedia rozhodnúť. Pripravili sme pre Vás preto 11 takých aktivít, ktoré si môžete užiť sami, s priateľmi aj deťmi. Jednou z nich je aj maľovanie podľa čísel a práve s tým môžete Váš letný bucket list odštartovať. Stačí si len vybrať ideálny námet a o pár dní už si budete môcť odškrtnúť prvú položku zo zoznamu.

Pokiaľ neviete, pre aký motív sa rozhodnúť, nechajte sa inšpirovať našimi najobľúbenejšími obrazmi alebo preskúmajte naše novinky. Či už sa nakoniec rozhodnete pre čokoľvek, jedno je isté. Urobíte prvý krok na splnenie svojho letného bucket listu.