Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Jeseň je tu, užite si ju na maximum!

Pre niekoho smutná bodka za letom, pre druhého obdobie, na ktoré už netrpezlivo čaká. Áno, reč je o jeseni. Stromy zhadzujú lístie, slnečné dni sú pomaly nahradzované tými daždivými a vzduch sa ochladzuje. Napriek tomu je ale veľmi ľahké si jeseň zamilovať!

miniatura_FB-podzim

Farebné lístie, sychravé počasie, dlhé teplé svetre, to všetko k jeseni neodmysliteľne patrí. Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že toto obdobie v porovnaní s letom neponúka priestor na žiadne príjemné aktivity, ste na omyle. Pochmúrne počasie totiž otvára dvere mnohým kreatívnym činnostiam. Môžete si vyrezať tekvicu, skúsiť namaľovať obraz alebo napríklad hubárčiť. Aby ste si tohtoročnú jeseň užili naplno, nachystali sme si pre Vás zoznam zábavných aktivít, ktoré by ste tento rok rozhodne mali stihnúť.

Jesenný bucket list

Bucket list je označenie pre zoznam vecí, ktoré treba v určitom období stihnúť. Pokiaľ teda neviete, ako si jeseň užiť naplno a aké aktivity by ste mali skúsiť, tu máte ich zoznam.

  • Choďte na vychádzku

    Aj keď je na jeseň charakteristické daždivé a chladné počasie, stále v nej nájdete niekoľko dní, ktoré sú krásne - jesenné slnko, farebné stromy, vôňa tlejúceho lístia. Preto vyrazte s rodinou alebo priateľmi do prírody a užite si jej jesennú atmosféru.

    clanek_001

  • Kúpte si alebo vyrobte jesennú sviečku

    Vône jesene sú nádherné, a preto by ste si ich mali užívať aj doma. Vďaka nim totiž dostanete do interiéru jedinečnú atmosféru, ktorá Vás podporí aj v ďalších domácich jesenných aktivitách. Medzi klasické vône patrí jablko so škoricou, tekvica, ihličnany alebo drevo. Pokiaľ máte dostatok času, skúste si takú sviečku pokojne vyrobiť.

  • Zožeňte si príjemný sveter

    Jeseň si zaručene nezačnete užívať, kým si nekúpite taký kúsok oblečenia, v ktorom Vám bude teplo. Preto si nájdite príjemný sveter v jesenných farbách a odštartujte nové obdobie štýlovo.

  • Vyskúšajte tekvicové latté

    Už ste počuli o trende jesenných nápojov? Pokiaľ ste tak zatiaľ neurobili, rozhodne by ste mali nejaký skúsiť. V posledných rokoch sa ohromnej popularite tešia tekvicové latté a ďalšie jesenné variácie horúcich nápojov. Sľúbte si, že tento rok nejaký ochutnáte.

  • Namaľujte obraz

    Pochmúrne počasie ponúka ideálnu atmosféru pre tvorivé popoludnie. Skúste preto zachytiť farby jesene na plátne a pustite sa do maľovania obrazu. Pokiaľ ste naposledy maľovali na hodinách výtvarnej výchovy a na voľnú maľbu sa príliš necítite, skúste maľovanie podľa čísel. Vďaka našej jedinečnej technike maľovania môžete byť aj Vy autormi tak pôvabného obrazu, ako je Jesenné jazero.

    clanek_002

  • Urobte si filmový večer

    Odkladáte už dlho zhliadnutie nejakého seriálu alebo filmu? Potom je jeseň ideálnym obdobím. Počkajte na daždivý víkend a usporiadajte filmový maratón.

  • Pretrieďte si šatník

    Ruku na srdce. Kedy ste si naposledy urobili poriadok v šatníku? Jeseň je na to priam stvorená. Preberte letné oblečenie a vyraďte ďalšie veci, ktoré ste nemali dlhšie ako rok na sebe. Váš šatník sa odľahčí a ešte môžete vyradené kúsky poslať na dobré účely.

  • Vyrobte si jesennú dekoráciu

    Možno nie ste fanúšikmi cudzích tradícií. Napriek tomu dajte vydlabávaniu tekvice šancu. Tekvicový lampión Vám môže krásne ozdobiť záhradu a navyše sa do takejto aktivity môžete pustiť s celou rodinou. Pokiaľ máte pocit, že je tekvíc všade až príliš, stále zostáva aj iná jesenná výzdoba. Poslúžiť Vám môžu šišky, gaštany, žalude, kukuričné ​​klasy a ďalšie jesenné plody.

  • Vyrazte na huby

    Dážď a slnko. Toto počasie charakteristické pre skorú jeseň hubám svedčí najviac. Preto vyrazte do lesa a urobte si pekné ráno. Uvarte si do termosky čaj, nasávajte vôňu lesa a nazbierajte si pár húb na dobrú omáčku alebo smaženicu. A keď nič nenájdete? Nevadí. Prechádzka lesom má na ľudskú psychiku veľmi dobrý vplyv.

  • Urobte si táborák

    Aj keď sú už jesenné dni chladné, určite dajte šancu táboráku. Vôňa ohňa sa na jeseň krásne hodí. Namiesto špekáčikov si môžete skúsiť opiecť jablká. Keď z nich potom odstránite šupku a obalíte ich v škoricovom cukre, získate jedinečnú jesennú pochúťku.

    clanek_003

  • Hľadajte tipy na originálne vianočné darčeky

    Tiež nemáte radi predvianočný zhon a nakupovanie darčekov na poslednú chvíľu? Potom začnite už na jeseň. Budete mať viac času na vyberanie a vyhnete sa preplneným obchodom.

  • Navštívte farmárske trhy a varte zo sezónnych surovín

    Tekvica, jablká, kukurica, slivky, zverina. Všetky tieto suroviny priamo volajú po nových jesenných receptoch. Preto z jedálnička vyškrtnite tradičné jedlá a vyskúšajte nové pokrmy.

  • Zbierajte gaštany

    Vráťte sa do detských rokov a vyrazte do prírody zbierať gaštany alebo žalude. S deťmi z nich potom môžete vyrobiť zvieratká a ďalšie jesenné dekorácie alebo nimi zásobiť zvieratá v lese.

    clanek_004

  • Choďte púšťať šarkana

    Tradícia púšťania šarkanov k nám priputovala z Ázie. Roľníci ich tu ale pôvodne vypúšťali na jar. To malo zaistiť veľkú úrodu a zdravie ich detí. Keď sa však táto tradícia dostala k nám, presunula sa na jeseň. Preto si urobte čas, vyrobte si vlastného šarkana a hurá do púšťania.

  • Začítajte sa do novej knihy

    Hovorí sa, že po psovi je kniha druhým najlepším priateľom človeka. Navyše Vás v daždivých dňoch môže preniesť na mnohé krásne miesta. Preto si vyberte nejaký titul a pustite sa do čítania.

  • Odíďte na chatu do prírody

    Jeseň si najlepšie užijete v prírode. Pokiaľ teda máte tú možnosť, vyjdite na víkend z mesta. Ranná káva na okraji lesa a praskajúci krb Vás dobijú energiou na dlho dopredu. Ak už si ale žiadnu chalúpku prenajať nestihnete, môžete si jej atmosféru priblížiť naším obrazom Chalupa v jesennom lese.

    clanek_005

Čo je babie leto?

Babie leto alebo svätováclavské leto ohlasuje posledné najteplejšie okamihy roka a je charakteristické pre koniec septembra. Jeho začiatok býva koncom septembra a trvá jeden až dva týždne. V tomto období tiež môžete vo vzduchu vidieť poletovať trblietavé pavúčie vlákna. Tie majú na svedomí malé pavúčiky, ktoré ich používajú ako svoj dopravný prostriedok.

Dobré jedlo a víno

Babie leto štartuje na deň sv. Václava. O svätom Václavovi je ale tiež známe, že je patrónom vína. Preto je toto obdobie spojené s vinobraním a veľkými hostinami a hodmi. V minulosti sa takto završoval zber a na dedinách sa konali púte. Tieto tradície sa u nás zachovali až dodnes.

Tipy na jesenné obrazy

Pokiaľ chcete mať istotu, že bude tohtoročná jeseň naozaj malebná, poistite si to obrazom. Na tom totiž môžete zachytiť tie najkrajšie farby jesene. A čo v našej ponuke jesenných obrazov nájdete?

Obrazy pre cestovateľov

Milujete jeseň, ale užívali by ste si ju viac v nejakej zo svetových metropol? S maľovaním podľa čísel si môžete ľahko vymaľovať jeseň v New Yorku, Londýne alebo Paríži. Všetky tri obrazy sú strednej náročnosti, a tak Vás dokážu zabaviť v dlhých daždivých dňoch.

clanek_006

Zvieratá

Lesné zvieratá patria k jeseni rovnako ako opadané lístie. Pokiaľ máte zvieratá radi, potom si jeden z jesenných obrazov s nimi vymaľujte. Budú na stene vyzerať skvele celoročne a pohľad na ne bude balzamom na duši.

Veverička s orieškom, malý medveď alebo mývalia rodina. Každý z týchto obrazov dýcha atmosférou jesene a bude Vám robiť radosť aj dlho po jej skončení.

clanek_007

Hory a jazerá

Ak ste si stále jeseň neobľúbili, možno je to tým, že ju trávite v meste. Presunúť sa totiž do prírody, sledovať jej pestré farby a nasávať svieži vzduch, je jednoducho neprekonateľné. Jeseň získava obzvlášť jedinečnú podobu v horách alebo v okolí jazier, v ktorých hladine sa farebnosť okolitej prírody odráža a všetko tak žiari dvojnásobne. Záleží teda len na Vás, či chcete na plátne zachytiť zamrznuté vrcholky hôr, rieku alebo jazero. V našej ponuke nájdete všetky varianty.

clanek_008

Lesy

Svetovým metropolám aj vysokým štítom hôr jeseň rozhodne pristane. Kto by ale nemiloval našu klasickú jeseň. Preto si ju zvečnite na obraze a nechajte sa unášať na vlnách jej krásy po celý rok. Pokiaľ si v záplave našich obrazov neviete vybrať, za nás Vám môžeme odporučiť rieku v jesennom lese, Auto s jesennými stromami alebo Jesennú scénu s mostom.

clanek_009

Obrazy do kuchyne

Voľba obrazu do kuchyne je rýdzo individuálnou záležitosťou. Pokiaľ ale hľadáte motív, ktorý tam bezpochyby skvele zapadne a ešte v sebe ponesie záblesk jesene, potom sú ním rozhodne tekvice. Môžete si vybrať jednu od Haley Bush alebo zvoliť originálny a roztomilý variant od Abrahama Huntera.

clanek_010

Maľovanie podľa čísel je skvelou zábavou na dlhé daždivé dni. Ponúkne Vám priestor na odpočinok a samotná maľba zbaví Vašu myseľ od starostí a stresu. Výsledkom sú navyše jedinečné diela, ktoré si obľúbite a budete túžiť po ďalších.

Ak hľadáte dekoráciu do bytu a prajete si zaplniť prázdne steny, obraz s motívom jesene je skvelým východiskovým bodom. Množstvo farieb podporí akékoľvek farebné ladenie domácnosti a bude pôsobiť príjemným a upokojujúcim dojmom.

V našej ponuke nájdete obrazy celkom 5 rôznych náročností:

  • veľmi ľahké
  • jednoduché
  • stredné
  • zložité
  • veľmi zložité

Líšia sa od seba počtom políčok, do ktorých je obraz rozdelený. Môžete teda zvoliť obraz aj vyššej náročnosti, ale treba počítať s tým, že pre jeho vymaľovanie budete potrebovať viac času. Obraz však bude bohatý na detaily a bude pôsobiť skutočne profesionálne. Vyberte si teda ten najkrajší motív a odštartujte jeseň kreatívne.