Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Maľovanie podľa čísel v seniorskom veku

Že je maľovanie aktivita iba pre deti? Rozhodne nie! Dokáže byť aj skvelou zábavou pre seniorov. Navyše so sebou maľovanie podľa čísel prináša aj mnohé zdravotné benefity. Aké sú to? A aké ďalšie aktivity sú pre seniorov vhodné?

clanek_001

Maľovanie podľa čísel dokáže zabaviť umelecké duše všetkých generácií. U detí trénuje trpezlivosť a jemnú motoriku, dospelých zbavuje stresu a úzkosti a u seniorov je skvelou prevenciou degeneratívnych ochorení mozgu. A nielen to! Dokáže ich rozvíjať hneď v niekoľkých ohľadoch.

Mozog by sme mali stále aktivizovať a cvičiť. Spolu s postupujúcim vekom táto skutočnosť nadobúda na dôležitosti. Aby sme si totiž zachovali vitalitu, treba trénovať pamäť a zaradiť do svojho programu viac kreatívnych aktivít. Teraz si preto povieme, prečo je maľovanie podľa čísel správnou voľbou a aké ďalšie činnosti sú v seniorskom veku ideálne.

Maľovanie podľa čísel trénuje mozog, zlepšuje náladu a uľavuje od stresu

V seniorskom veku treba dbať o svoje fyzické, ale aj duševné zdravie. A ako si svoju vitalitu čo najdlhšie zachovať? Jednou z možností je zvoliť nejakú z kreatívnych činností. Tou môže byť práve maľovanie podľa čísel.

Čo je maľovanie podľa čísel?

Keď si objednáte sadu maľovania podľa čísel, obdržíte biele plátno plné očíslovaných políčok. Zatiaľ čo sa bude na prvý pohľad zdať, že sa jedná o nelogickú spleť čiar a čísel, ich postupným vyfarbovaním začne pod Vašimi rukami vznikať originálne umelecké dielo.

Maľovanie podľa čísel pripomína omaľovánky. Avšak farbu, ktorú na vymaľovanie jednotlivých polí zvolíte, Vám udáva vpísaná číslica. Tú nájdete na viečku konkrétnej farby, a postupne potom plátno zapĺňate.

clanek_002

Prečo maľovanie podľa čísel v seniorskom veku skúsiť?

Jednou z hlavných predností tejto aktivity je, že hoci neviete maľovať, môžete sa stať maliarom. Pokiaľ plánujete sadu maľovaniu podľa čísel venovať ako darček, potom môžete zvoliť motív priamo na mieru. Dokážeme totiž vytvoriť obraz priamo podľa Vami vybranej fotografie. Pokiaľ teda Vaši rodičia alebo starí rodičia majú svoje obľúbené miesto alebo životný moment, nechajte ich, aby si ho zvečnili na plátne.

Okrem toho, že táto kreatívna aktivita urobí umelcov úplne z každého, ľudia v seniorskom veku ju ocenia aj v ďalších ohľadoch:

  • Znižuje stres a pocity úzkosti. Vďaka maľovaniu podľa čísel dochádza k redukcii stresu a napätia. To napomáha k udržaniu pokoja, ktorý je kľúčový pre správny dych, činnosť srdca i psychiku.
  • Zlepšuje jemnú motoriku. V seniorskom veku treba myslieť nielen na cvik mozgu, ale aj tela. Maľovanie podľa čísel je manuálnou činnosťou, ktorá pomáha s lepšou koordináciou pohybov.
  • Prináša pocit uspokojenia. Pre zdravie je veľmi dôležitá dobrá nálada. Výsledky maľovania podľa čísel sa dokážu postarať o prirodzené vyplavenie hormónov šťastia. Okrem toho za sebou uvidíte výsledky svojho úsilia a zavesením obrazu si to môžete opakovane pripomínať.
  • Chráni mozog pred degeneratívnymi zmenami. Ľudia v seniorskom veku by mali dbať na pravidelné cvičenie mozgu. Jednou z možností je prevádzkovanie kreatívnej činnosti, ktorou môže byť práve maľovanie podľa čísel. Cvičenie mozgu nás môže v neskoršom veku ochrániť pred demenciou a Alzheimerovou alebo Parkinsonovou chorobou.

Pravidelné zamestnávanie mozgu so sebou teda prináša celý rad benefitov a maľovanie podľa čísel je jednou z možností, ako to prirodzene docieliť.

Zvoľte si optimálnu náročnosť a obľúbený motív

Výhodou nákupu sady maľovania podľa čísel na Zuty je, že si môžete vybrať až z piatich stupňov náročnosti. Vďaka tomu sú naše obrazy vhodné pre všetky vekové kategórie a výber môžete jednoducho prispôsobiť schopnostiam.

Pokiaľ chcete maľovanie podľa čísel vyskúšať prvýkrát, je vhodné začať obrazy veľmi jednoduchej alebo jednoduchej náročnosti. Pokročilejší maliari potom môžu skúsiť vymaľovať motívy strednej, zložitej alebo veľmi zložitej. Obrazy rôznych úrovní náročnosti sa líšia počtom políčok, do ktorých je obraz rozdelený. Okrem primeranej zložitosti je ale potrebné vybrať aj vhodný motív.

Obrazy sa inšpirujú klasickými umeleckými dielami, ale ponúkajú aj úplne originálne motívy. Vyberať je teda možné podľa osobných preferencií a podľa toho, aký obraz do Vašej domácnosti zapadne najlepšie. V našej ponuke nájdete stovky motívov hneď v niekoľkých kategóriách, ako sú napríklad:

Tematicky si tak u nás vyberú mladí maliari aj umelci seniorského veku. Rozdiely v náročnosti potom zaistia, že obraz bude zodpovedať schopnostiam skúsených aj menej skúsených maliarov.

Pokiaľ nahliadneme napríklad do kategórie kvetín, nájdeme tu obrazy všetkých stupňov náročnosti. Pre začiatočníkov môžete zvoliť napríklad obraz Položená ruža, ktorý je rozdelený do 567 políčok a radí sa tak medzi tie najľahšie. Naopak veľkú výzvu predstavuje Dom v kvetinovej záhrade, ktorý je rozložený do 2743 plošiek.

clanek_003

Obrazy sa nielenže postarajú o prospešnú aktivitu mozgu, ale aj sa stanú očarujúcou dekoráciou. Vyberajte preto nielen s ohľadom na náročnosť, ale aj na to, aké miesto bude daný obraz zdobiť.

Ďalšie aktivity vhodné pre seniorov

Maľovanie podľa čísel je teda jednou z aktivít, ktorá je pre ľudí v seniorskom veku vhodná. Dokáže totiž poskytnúť nielen zmysluplné trávenie času, ale stará sa aj o neustálu aktivizáciu mozgu. Nie je ale jedinou vhodnou činnosťou.

Život v neskoršom veku by mal byť čo najviac pestrý v otázke tvorivých aj pohybových aktivít. Ak chcete zlepšiť kvalitu života sebe samým alebo svojim rodičom či starým rodičom, skúste zaradiť do programu nasledujúce činnosti. Skladba dňa sa potom odvíja od veku a možností daného človeka.

Prechádzky v prírode

Problémy s pohybovým aparátom sa skôr či neskôr objavia v živote každého jedinca. To, ako sa staráme o svoje telo, do istej miery predurčuje, aký bude jeho budúci stav. Pokiaľ teda hľadáte nejakú z vhodných aktivít pre seniorov, sú jej bezpochyby prechádzky.

Okysličenie mozgu a prirodzený pohyb prospievajú celkovému zdraviu a zmena prostredia jedincom v seniorskom veku prinesie potrebnú pestrosť. Príroda je skvelým zdrojom odpočinku. Preto si jej kúsok môžete priniesť aj domov na plátne prostredníctvom obrazu Krajina kopce a stromy. Ten patrí medzi tie veľmi ľahké a stane sa príjemným oživením akejkoľvek domácnosti.

clanek_004

Prípadné obmedzenia v pohybe sa dajú riešiť pomocou vychádzkových palíc alebo chodítok, ktoré človeku poskytnú aj miesto pre potrebný odpočinok.

Práca na záhrade

Zvelebovanie záhrady je tiež jednou z možností, ako docieliť prirodzený pohyb. Úpravy navyše prispejú k viditeľným zmenám, a tie navodia pocit z dobre odvedenej práce. Pokiaľ záhradu nemáte, môžete jednu získať aspoň na obraze. Na skúsenejších maliarov u nás čaká obraz Brána do záhrady, ktorý zachytáva pokoj a rozmanité farby.

clanek_005

Ručné práce

Pletenie, vyšívanie alebo háčkovanie. Všetky tieto aktivity dokážu aktivizovať mozog a starať sa o jeho precvičovanie. Okrem toho zaisťujú u seniorov pocit užitočnosti a prinášajú moment sebauznania. Pletenie zlepšuje pamäť, motorické schopnosti, trénuje predstavivosť a zaisťuje optimálny tep.

Rozhovor

Slová sú veľmi mocný nástroj a rozhovor so seniormi im uľavuje od sociálnej izolácie a samoty. Zdieľanie spomienok navyše cvičí pamäť, a preto je rozhovor jednou z najprirodzenejších a najlepších foriem aktivizácie. Skvelé je tiež rozhovor preložiť prezeraním starých fotografií.

Lúštenie krížoviek alebo sudoku

Už vieme, že pravidelné a dôsledné precvičovanie mozgu je pre zdravie kľúčové. Funguje totiž ako ochrana pred neurodegeneratívnymi ochoreniami. Medzi najvhodnejšie aktivity nepatrí iba maľovanie podľa čísel alebo ručné práce, ale aj lúštenie krížoviek alebo sudoku. Pravidelný tréning mozgu a pamäte v tejto podobe dokáže byť jedinečnou prevenciou proti vzniku Alzheimerovej choroby.

clanek_006

Sledovanie televízie

Aj keď sa môže zdať, že sledovanie televízie so sebou nemôže žiadne benefity prinášať, opak je pravdou. Dôležitá je ale voľba správneho programu. Sledovanie televízie totiž môže podporiť obohacovanie sa o nové informácie. To úzko súvisí s pamäťou aj aktivizáciou mozgu. Dobrou voľbou sú potom vedomostné alebo náučné programy o cestovaní, prírode alebo histórii. Sledovanie kvalitných filmov je tiež správnou voľbou.

Čítanie alebo predčítanie

Knihy v sebe ukrývajú fascinujúce príbehy, ale aj veľký potenciál na zlepšenie psychického zdravia. Čítanie nás totiž dokáže odpútať od okolitého sveta a zaistiť správnu tepovú frekvenciu. Okrem toho znižuje stres, trénuje koncentráciu, pamäť a prináša nám mnoho nových informácií.

Rovnakú funkciu plní aj predčítanie. Podobne ako čítanie totiž rozvíja predstavivosť, pamäť a pomáha sa sústrediť. Pokiaľ okolo seba nejakého milovníka kníh máte, môžete mu venovať jeho vášeň aj na obraze. Milovníci zvierat a veselých obrazov si obľúbia motív Pes s knihou. Zástanca tradičnejších motívov potom dozaista poteší obraz Kniha života. Oba obrazy sa vyznačujú ľahkou náročnosťou a stanú sa nielen príjemným zdrojom zábavy, ale aj krásnou dekoráciou.

clanek_007

Spríjemnite si život so Zuty

Maľovanie podľa čísel je tu pre všetkých, ktorí majú chuť tvoriť, ale na voľnú maľbu si netrúfnu. Táto kreatívna činnosť je odpočinková, príjemná a zostane za ňou trvalý výsledok. To však nie je ten jediný dôvod, prečo si sadu maľovania podľa čísel v seniorskom veku zaobstarať. Dnes sme si totiž ukázali, že maľovanie má niekoľko skutočne významných benefitov a dokáže nielen zlepšiť náladu, ale chrániť aj naše zdravie.

Tréning mozgu a sústredenosť sa pozitívne podpisuje na jeho vitalite a zdraví. Maľovanie podľa čísel je tak vhodnou formou prevencie degeneratívnych ochorení mozgu. Okrem toho dokáže zmierniť stres a zaisťovať správnu činnosť srdca.

Keď maľovanie podľa čísel v seniorskom veku doplníte o ďalšie prínosné aktivity, ako je pohyb, stretávanie sa s priateľmi alebo čítanie kníh, môžete svoju kvalitu života pozdvihnúť na úplne inú úroveň. Pokiaľ sa teda Vy sami chystáte začať so zmenou alebo máte vo svojom okolí niekoho, koho chcete sadou potešiť, môžete urobiť prvý krok, a tým je výber ideálneho motívu.