Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Letné kino z pohodlia domova

Leto, teplo, kultúrne podujatia a festivaly pod holým nebom – tak presne na tieto veci sa celú dlhú zimu tešíme. Niekedy ale netreba za nimi vyrážať ďaleko. Také letné kino si totiž môžete urobiť aj u seba na záhrade. A ako na to?

clanek_001

Aj keď si filmy a seriály nechávame väčšinou na jeseň a daždivé dni, v lete pod holým nebom si ich užijeme možno ešte viac. Stačí si len na záhrade zriadiť malé letné kino. A až potom nejaký ten daždivý alebo mrazivý deň dorazí, môžete sa pustiť do maľovania obrazov so svojimi obľúbenými filmovými hrdinami!

Teraz sa ale poďme zamerať na to krásne počasie, ktoré panuje za oknami, a povedzme si, čo všetko je na vybudovanie pohodlného domáceho kina potrebné.

Nájdite si vhodné miesto na záhrade

Pokiaľ máte v záhrade ovocný sad, len ťažko sa Vám bude hľadať miesto na plátno. Na premietanie teda hľadajte nejaký menšie rovné miestečko. Nezáleží na tom, či bude premietanie prebiehať na tráve alebo verande. Hlavné je myslieť na to, nech sa sem všetko pohodlne zmestí.

Uistite sa, či je v danom priestore kam umiestniť plátno a projektor. Súčasne premyslite, koľko sa Vás bude na film pozerať a či je tu dosť miesta pre všetkých.

Myslite aj na dážď

Pokiaľ máte tú možnosť, myslite aj na to, že môže začať ľahko mrholiť. Mať pre takýto prípad kino v pergole, pod slnečníkmi alebo akoukoľvek strieškou, nie je vôbec zlé. Nemusíte sa potom báť, že Vás nejasná predpoveď počasia pripraví o filmové zážitky a pekný večer s rodinou alebo priateľmi.

Zaistite posedenie

Ako má vyzerať správne filmové posedenie, sa povedať nedá. Každý totiž preferuje niečo iné. Na premietanie teda môžete pripraviť stoličky, lehátka, sedacie vaky, veľké vankúše alebo pohodlné deky. Je dobré, keď Vaši hostia budú mať na výber.

Ak ste si myšlienku letného kina zamilovali a máte dostatočne veľkú záhradu, môžete si ho tam nechať počas celej sezóny. V takom prípade je dobré zvážiť nákup pohodlného nábytku priamo na mieru Vášho letného kina.

Hoci je treba pri premietaní zaistiť komfort, vždy vyberajte praktický nábytok, ktorý sa dá ľahko umyť. Pre pohodlie zaistite podušky, ktoré sa dajú jednoducho vyprať. Domáci majstri si môžu ideálny nábytok na mieru vyrobiť pokojne sami.

clanek_002

Vytvorte kútik pre najmenších

Pokiaľ si s priateľmi naplánujete večerné premietanie, často prídu už skôr, aby ste sa pred filmom mohli porozprávať. Ak ale dorazia aj s deťmi, treba ich nejako zabaviť, pretože sa inak čoskoro začnú nudiť. Je teda dobré im vytvoriť malý kútik, kde budú mať prichystanú zábavu.

Pokiaľ ide o staršie deti, určite môžete vyskúšať maľovanie podľa čísel. To ich zabaví na dlhú dobu a ešte si môžu odniesť krásny suvenír so sebou domov. Na Zuty nájdete detských motívov celý rad.

Maľovanie podľa čísel je nielen kreatívna činnosť, ale aj u detí rozvíja množstvo zručností. Okrem trpezlivosti a sústredenia naučí deti presným a jemným pohybom. A ak neviete, aký motív ich zaujme, vyberte si ich rovno viac!

Vychytajte detaily a pripravte slávnostnú atmosféru

Máte miesto a máte aj stoličky? Potom prichádza tá skutočne kreatívna časť – premeniť kus trávnika s nesúrodými stoličkami na skutočné letné kino! Na to nie sú potrebné veľké investície. Stačí len priestor pekne osvetliť a zjednotiť.

Myslite na odkladacie plochy aj osvetlenie

Či už ste zvolili stoličky alebo deky, v oboch prípadoch treba myslieť na odkladacie plochy. Krása letného kina spočíva tiež v tom, že si môžete dať niečo dobré na pitie alebo jedlo. A odkladanie vecí do trávy môže občas skončiť nejakou tou nehodou. Preto priestor doplňte o stolíky, pevnejšie drevené kláty alebo debny, ktoré ako odkladacia plocha poslúžia úplne rovnako.

Na premietanie filmu je dobré počkať do zotmenia, ale úplná tma nie je zase úplne ideálna. Letné kino preto rozjasnite malými žiarovkovými reťazami alebo lucerničkami. Vhodný je skrátka akýkoľvek malý zdroj tlmeného svetla.

Nezabudnite ani na maximálne pohodlie. Na to sa skvele hodí mať v zásobe vankúšiky a teplé deky. Vďaka tomu si nenecháte premietanie pokaziť ani náhlym ochladením.

clanek_003

Nájdite si plátno a tiež miesto, kam ho zavesíte

Aby ste si mohli film užiť naplno, treba riadne premyslieť, kam budete film premietať. Môžete si zakúpiť projekčné plátno, použiť pevnú bielu plachtu alebo napríklad bielu roletu s vysokou gramážou látky. Poslúžiť môže aj biela stena domu.

Urobte testovacie premietanie

Pokiaľ sa rozhodnete pre plátno, nájdite si miesto, kam ho môžete zavesiť a napnúť. Súčasne si aj vyskúšajte sadnúť na jednotlivé miesta. Môžete totiž zistiť, že odniekiaľ nejde na plátno dostatočne vidieť alebo že budú niektorí účastníci nútení príliš zakláňať hlavu.

Skúsiť si premietanie nanečisto je dôležité aj v ďalších ohľadoch. Zavčasu aspoň odhalíte, či je všetko správne nastavené a plátno je využité v celej jeho veľkosti.

Zožeňte si projektor

Projektor je základom celého filmového večera. Ak nejaký máte doma, zvážte, či sa na vonkajšie premietanie hodí. Ak totiž doma premietate v úplnej tme, nezabudnite, že na záhrade budete mať svetielka a možno aj západ slnka.

Svietivosť projektora

Svietivosť projektorov sa pohybuje medzi 2000 a 3000 lumenov. Spodná hranica je ideálna pre úplnú tmu, tá horná zase zvládne aj premietanie v dennom svetle. Na túto vec pri prípadnom nákupe myslite alebo sa poraďte s predajcom.

Možnosti pripojenia

Okrem svietivosti sa zaujímajte aj o to, ako projektor filmy premieta. Pokiaľ hodláte streamovať z DVD alebo internetu, je potrebné brať ohľad na to, že musíte prepojiť s projektorom počítač. Projektor by teda mal mať bluetooth, wifi alebo možnosť prepojenia HDMI káblom. Ak plánujete púšťať film priamo z USB flash disku, potom je dobré zistiť, či ide do projektora priamo napojiť.

Nakoniec platí zlaté pravidlo, že treba všetko vyskúšať. Jedine tak sa Vám podarí včas vychytať všetky muchy. Aj keď totiž viete, že je projektor funkčný, môže sa stať, že to bude predlžovačka alebo HDMI kábel, čo Vám práve vypovie službu. A buďme úprimní, elektronika nás dokáže zradiť vždy v tú najmenej potrebnú chvíľu.

clanek_004

Zvážte, čo budete púšťať

Najdôležitejšie je samozrejme zvoliť konkrétny film. Do úvahy berte nielen svoje preferencie, ale preferencie všetkých. Či si budete púšťať nejakú starú preverenú klasiku alebo nový film, už záleží len na Vás. Len myslite na to, že keď sa pri sledovaní filmu strhne nejaká tá diskusia alebo zábava, nemusíte potom mať na sledovanie deja dostatočný pokoj. A to sa s partiou priateľov a množstvom dobrého jedla a pitia občas stať môže. Predsa len má ísť v prvom rade o zábavu.

Súkromné ​​alebo verejné premietanie?

Pokiaľ si film premietate iba s rodinou alebo priateľmi, nie je potrebné čokoľvek riešiť. Ide totiž o súkromné ​​premietanie, a tak si môžete pokojne prehrať svoj uložený film alebo čokoľvek z produkcie Netflix, HBO Max alebo Disney+.

Ak sa ale rozhodnete prizvať verejnosť alebo si zo záhrady urobiť malé kino pre ľudí z okolia, potom počítajte s poplatkami, ktoré s verejným premietaním súvisia. Pokiaľ sa Vás ale bude schádzať veľa, o zakúpenie filmu sa ľahko podelíte.

Nachystajte občerstvenie

Sledovanie filmu sa jednoducho nezaobíde bez jedla. Preto nepodceňte prípravu občerstvenia. Ku kinu neodmysliteľne patrí popcorn. Ten urobíte ľahko v mikrovlnke. Pokiaľ ho ale milujete, pokojne si môžete zaobstarať stroj na jeho výrobu. Rovnako ako popcorn Vašej návšteve príde vhod aj nachos.

Ak chcete svojich hostí potešiť väčším jedlom, potom nezabudnite, že ho musia byť schopní zjesť bez príborov a možno aj stola. Skvelým riešením sú tak tortilly, hotdogy alebo burgre. Pokiaľ máte blízko ohnisko, môžete si počas filmu napríklad opiecť špekáčik alebo ugrilovať zeleninu, syry a mäso. Skrátka záleží len na Vás, ako veľkolepo chcete celý večer pojať.

Chráňte svoj riad

Okrem toho myslite aj na ideálny riad. Aj keď ste stále na záhrade, piknik na zemi si občas môže vyžiadať pár obetí z radov Vašich pohárov alebo tanierikov. Hľadať potom na deke črepy nie je nič príjemné.

Plastový riad je úplne bezpečným a ideálnym riešením. Navyše nie je potrebné kupovať jednorazové plasty. Zoženiete aj také sety, ktoré môžete použiť opakovane. Medzi nimi nájdete aj veľmi elegantné poháre na víno.

clanek_005

Užite si výnimočný filmový zážitok

Pokiaľ ste si všetky veci riadne premysleli a pripravili, môžete si užiť jedinečný zážitok, ktorý Vám kino na Vašej záhrade rozhodne prinesie. Vďaka filmom si totiž môžete na svojej záhrade vytvoriť akúkoľvek atmosféru.

Komédia prinesie smiech, dráma zase zamyslenie. A rovnako tak to môže byť aj doma. Akonáhle sa totiž na film dopozeráte a celý večer nenávratne skončí, môžete si vytvoriť vlastný filmový plagát, ktorý Vám atmosféru daného večera bude pripomínať!

Vymaľujte si spomienku

Ak si na spontánne maľovanie Harryho Pottera alebo Batmana práve netrúfate, nevadí. V našej ponuke obrazov podľa čísel totiž nájdete tieto a mnoho filmových motívov a plagátov, ktoré dokážete vymaľovať aj bez predchádzajúcej skúsenosti. A pokiaľ Vám filmový plagát ako upomienka na letné kino nestačí, môžete si zachytiť atmosféru tohto záhradného posedenia na fotke a my Vám podľa nej jedinečný obraz podľa čísel vytvoríme!

Ak si vytvoríte na svojej záhrade malé kino, Vaša rodina aj priatelia si ho rýchlo zamilujú. Len treba všetko poriadne premyslieť a vyskúšať. S voľbou ideálneho filmu Vám síce neporadíme, ale radi pripravíme zábavu mladším účastníkom. Stačí im len vybrať nejaký z obľúbených motívov.