Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Ochlaďte sa so Zuty a vymaľujte si zmrzku!

Letné mesiace dokážu byť niekedy naozaj úmorné, aspoň čo sa horúčavy týka. Niektorí majú to šťastie a vyrazia k moru, iní musia teplo zvládať v mestách. Máme však pre Vás dobrú správu. Aj tu sa môžete ľahko ochladiť. Stačí si len zájsť na zmrzlinu alebo si jednu vymaľovať!

clanek_001

Zmrzlina je skvelá nielen v žalúdku, ale aj na obraze. Pokiaľ chcete interiér Vašej domácnosti vyzdobiť nevšednou dekoráciou, potom je obraz so zmrzlinou skvelou voľbou. S maľovaním podľa čísel bude navyše takéto maľovanie zábava a Zuty Vám k tomu poskytne všetko podstatné.

Než sa ale pustíme do maľovania obrazov, pozrieme sa na zmrzlinu bližšie. Je totiž bezpochyby jedným zo symbolov leta a teší sa popularite po celom svete. V poslednej dobe je často tiež skloňované gelato a často je mylne považované za talianske označenie pre zmrzlinu. Aký je medzi nimi teda rozdiel?

Zmrzlina ako obľúbená svetová pochúťka

Veľa národov miluje zmrzlinu a na Slovensku tomu nie je inak. Ročne totiž na našom území skonzumujeme viac ako 40 miliónov litrov tejto ľadovej dobroty. Pokiaľ si otvoríte mrazničku, je dosť dobre možné, že tam nejaký ten nanuk alebo zmrzlinu vo vaničke nájdete. Ale to nie je to jediné, čo je na zmrzline zaujímavé. Viete napríklad, prečo sa dáva do kornútku? Aká je najobľúbenejšia príchuť? Alebo koľkokrát si musíte zmrzliny líznuť, aby ste zjedli celý kopček?

Zaujímavé fakty o zmrzline

Než sa pustíme do porovnávania zmrzliny a gelata, zoznámme sa so zmrzlinou ešte trochu bližšie. Hoci sa totiž na prvý pohľad môže zdať, že nás nemá čím prekvapiť, opak je pravdou.

  • Najobľúbenejšia príchuť. Zmrzlina má viac ako 1000 rôznych príchutí a každý rok sa objavujú nové. Medzi najobľúbenejšie príchute napriek tomu patrí vanilka a hneď za ňou je čokoláda.

  • Prvý recept na zmrzlinu. Prvý zdokumentovaný recept na zmrzlinu pochádza zo 17. storočia a obsahuje vodu z kvetov pomarančovníka, muškátový kvet a tajomnú ingredienciu ambra, ktorá sa údajne získava z veľrybích vnútorností.

  • Ako dlho trvá konzumácia jedného kopčeka? Aby ste skonzumovali celý kopček zmrzliny, čaká Vás okolo 50 líznutí.

  • Kde sa vzali kornútky? Pôvodne sa zmrzlina podávala v téglikoch. Jednému predajcovi však raz došli, a tak si odskočil do stánku s vaflami a nechal si z nich vytvoriť kornút, v ktorom zmrzlinu ďalej predával. Dones môžete vaflové kornúty vidieť. U nás ich postupne nahradili populárne oplátkové kornútky.

  • Milovníci zmrzliny. Aj keď na Slovensku zmrzlinu milujeme, medzi najväčších konzumentov patria aj naďalej USA, Austrália a Nórsko.

  • Zmrzlina a mozog. Máte pocit, že Vás bolí mozog zakaždým, keď jete zmrzlinu? Je to dosť dobre možné. Akonáhle sa totiž niečo ľadového dotkne vašeho podnebia, krvné cievy sa napnú a krv sa zastaví práve v mozgu. To potom môže spôsobiť danú špecifickú bolesť. Existuje ale ľahká pomoc. Stačí prilepiť na podnebie jazyk a nepríjemný pocit čoskoro ustúpi.

clanek_002

Zmrzlina verzus gelato: Aký je medzi nimi rozdiel?

Aj keď často budete počuť, že gelato je iba honosnejšie označenie pre zmrzlinu, pamätajte, že to tak nie je. Hoci sa na prvý pohľad podobajú, líšia sa zložením, výrobou, konzistenciou, vzhľadom aj skladovaním.

Gelato pochádza z Talianska a na jeho výrobu je použité menšie množstvo tuku. Okrem toho sa šľahá oveľa opatrnejšie a pomalšie. Obe tieto skutočnosti zaručujú, že gelato neobsahuje toľko vzduchu, a tak je oveľa krémovejšie a vyšľahanejšie. Nižší obsah tuku robí z gelata aj diétnejšiu záležitosť, než je tomu v prípade zmrzliny.

Viac ako o polovicu menej tuku a krémovejšia konzistencia ale nepatria medzi jediné rozdiely. Gelato nie je nikdy vyrobené z rastlinného tuku a nie sú doň pridávané dochucovadlá a umelé farbivá. Z toho dôvodu sú farby gelata často menej výrazné a skôr prírodné.

Skladovanie gelata je tiež špecifické. Pravé gelato nikdy nebude v plastových vaničkách. Vždy má byť totiž v nerezových nádobách s rovným dnom. Často býva tiež prikryté pokrievkami, a to z dôvodu, aby neprišlo o svoje vlastnosti.

clanek_003

Na záver môžeme dodať ešte jeden rozdiel. Zatiaľ čo zmrzlina je naozaj ľadová a stuhnutá, gelato je hutné, hebké a svojim spôsobom „teplejšie“. Avšak podľa tejto indície ale každý gelato nespozná. Na záver si teda pripomeňme, čím sa gelato od zmrzliny líši.

  • Gelato má menej tuku ako zmrzlina (tuk navyše nikdy nie je rastlinný)
  • Je hebkejšie a krémovejšie, pretože obsahuje menej vzduchu
  • Vďaka absencii dochucovadiel a farbív má skôr prírodné a jemné farby
  • Uchováva sa v nerezových nádobách, často je prikryté poklopom

Či už ale vyrazíte na zmrzlinu alebo gelato, počas letných mesiacov neurobíte chybu ani jednou voľbou. A pokiaľ nemáte maškrtenia nikdy dosť, potom sa zmrzlinou doma obklopte po celý rok. A ako? Jednoducho. Vymaľujte si jednu so Zuty!

Zmrzlina na obraze ako nevšedná dekorácia

Obrazy s kvetinami alebo zvieratami sú pomerne často vidieť všade okolo nás. Videli ste už ale niekedy u niekoho obraz so zmrzlinou? S veľkou pravdepodobnosťou nie! Pritom ju všetci milujú, vyzerá skvele a prináša so sebou letný náboj. Tak prečo ju nemať na obraze?

Nechajte sa viesť Zuty

Ak si beriete pastelky, papier a chcete sa pustiť do maľovania, možno sa zastavte. Vymyslieť štýlový obraz so zmrzlinou nie je práve jednoduché. My v Zuty sme sa Vám to ale rozhodli uľahčiť. V našej ponuke maľovania podľa čísel totiž nájdete obrazov so zmrzlinou viac a všetky tak môžu zdobiť Váš interiér.

A čo že to maľovanie podľa čísel vlastne je? To si hneď vysvetlíme, a potom sa už vydáme do sveta jedinečných zmrzlinových obrazov.

clanek_005

Čo je maľovanie podľa čísel

Maľovanie podľa čísel urobí umelca z každého človeka. Stačí iba trochu trpezlivosti a citu pre detail. Keď si u Zuty objednáte takú maľovaciu sadu, nájdete v nej všetko potrebné pre vymaľovanie vysnívaného obrazu.

Obsah maľovacej sady

V sade nájdete sadu štetcov, plátno s vybraným motívom a sadu farieb. Motív je na plátne rozdelený do rôzne veľkých plôšok, kde každá z nich je označená určitým číslom. Toto číslo potom zodpovedá určitému tégliku s farbou.

Prispôsobte obraz svojim potrebám

Ide teda o akúsi vyššiu formu omaľovánky, ktorá Vás ale vedie tak, aby ste dokázali vytvoriť skutočne jedinečné umelecké dielo. Vyberať môžete hneď z dvoch veľkostí obrazu a rozhodnúť sa, či plátno chcete vypnúť na rám alebo nie.

Už máte predstavu, kam by ste obraz chceli umiestniť? Tak si poďme predstaviť originálne zmrzlinové motívy!

TOP zmrzlinové motívy

Všetky tri zmrzlinové obrazy, ktoré si predstavíme, sa vyznačujú nízkou náročnosťou. Preto sa do vymaľovania niektorých z nich môžete pustiť aj s deťmi. Veľmi ľahká náročnosť je daná nielen nízkym počtom polí určených na vymaľovanie, ale aj relatívne nízkym počtom potrebných farieb.

Astronaut so zmrzlinou

Hľadáte zaujímavú dekoráciu do detskej izby alebo výrazný obraz do obývačky? Potom ním bude jednoznačne Astronaut so zmrzlinou. Celý obraz je rozdelený do iba 147 polí a na vymaľovanie poslúži 13 farieb. Tým sa stáva skutočne skvelým motívom pre úplných začiatočníkov, a napriek tomu do miestnosti vnesie originálny nápad a hravosť.

clanek_006

Žena so zmrzlinou

Chcete Vašu domácnosť premeniť na svieže a moderné miesto? K tomu sa skvele hodí nejaký z našich pop-art obrazov. A ktorý môže byť sviežejší ako Žena so zmrzlinou! Svojím vzhľadom pripomína dielo nejakého z najslávnejších maliarov. Pritom autorom môžete byť len Vy sami. A čo viac, nebude to stáť ani veľa úsilia. Napriek jeho detailnej prepracovanosti sa jedná o jednoduchý obraz. Vďaka tomu tak môže Váš domov zdobiť už čoskoro! Obraz sa skladá z 477 polí a 23 rôznych farieb.

clanek_007

Zmrzlina

Pokiaľ máte radi poriadok a všetko pekne zladené, potom si určite zamilujete obraz Zmrzlina. Ten totiž skvele rozžiari moderný aj usadlejší interiér, a to nie je to jediné, čo ponúka. Pochádza totiž zo štetca autorky Myroslavy Voloschuk a v našej ponuke nájdete ďalšie jej podobné diela. Pokiaľ Vás teda maľovanie podľa čísel nadchne, môžete zbierku rozšíriť o ďalšie jej obrazy s podobnou tematikou a vytvoriť si tak v kuchyni alebo jedálni jedinečnú umeleckú galériu. Zmrzlinu skvele doplnia Tri makrónky, Plnené donuty, Pohár s jahodami alebo napríklad Lievance a ďalšie.

 

clanek_008

 

Na milovníkov gelata čakajú aj motívy slnečného Talianska

Pokiaľ nemilujete zmrzlinu a gelato toľko ako samotné Taliansko, potom si môžete vyberať motívy z jej najrôznejších zákutí. V ponuke nájdete obrazy piatich rôznych náročností a mnohých štýlov.

Nenašli ste záber, ktorý hľadáte, a ste si istí, že ste Taliansko lepšie zachytili na nejakej vlastnej fotografii? Potom nám ju zašlite a my Vám z nej urobíme jedinečný číselný obraz podľa vlastnej fotografie, ktorý nebude mať nikto iný!

Schovajte sa pred horúcim letným dňom a pustite sa do maľovania

Pokiaľ bude nejaký z nasledujúcich dní neznesiteľne horúci, potom neváhajte a vyrazte na zmrzlinu. Hneď potom sa pred dosahom slnka schovajte a pustite sa do ďalšej zmrzliny – tentoraz tej maľovanej.

Maľovanie podľa čísel je jedinečný druh odpočinku, ktorý Vás zbaví okolitých starostí a stimuluje Váš mozog. Maľovacie sady sú veľmi populárne a objaviť ich môžete veľa. Pamätajte ale, že len u Zuty máte záruku kvality štetcov, ľanového plátna, správneho rozdelenia obrazu do jednotlivých polí a dostatku potrebných farieb.

Navyše sme tu pre Vás nielen pri nákupe obrazu, ale aj počas jeho maľovania. Pokiaľ narazíte na problém, môžete sa na nás kedykoľvek obrátiť. Nájdete u nás stovky motívov. Tak nečakajte a pustite sa do ich objavovania.