Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Benefity odreagovania počas maľovania podľa čísel

Maľovanie podľa čísel je príjemnou formou oddychu. Dizajnový obraz ale nie je to jediné, čo nám také maľovanie dá. Prináša totiž celý rad benefitov pre naše telo aj myseľ. Ktoré sú to? A prečo by sme teda mali dať maľovaniu podľa čísel zelenú?

clanek_001

Maľovanie je obľúbené od počiatku vekov. Slúžilo ako forma sebavyjadrenia aj umenia. Prešlo dlhým vývojom a jeho história je bohatá ako dejiny ľudstva samé. Výtvarné umenie sa v našej spoločnosti teší popularite a niet divu, že sa objavil nápad, ako ho priblížiť čo najviac ľuďom.

História maľovania podľa čísel

Nie každý je talentovaný umelec. Aj z toho dôvodu si ľudia často myslia, že maľovanie je zábavou pre skutočne talentovaných jedincov alebo malé deti. To ale nie je pravda. Rozhodne nie od doby, keď svetlo sveta uzreli prvé sady maľovania podľa čísel.

Výučba maľby s Leonardom da Vinci

Keď sa obzrieme späť, zistíme, že korene maľovania podľa čísel siahajú až do ďalekej minulosti, a to k samotnému Leonardovi da Vinci. Hovorí sa, že účastníkov svojich kurzov učil maľovať práve podľa očíslovaných polí. Niektorí dokonca tvrdia, že na základe tejto techniky dokončovali jeho študenti jeho umelecké diela. Stačilo mu iba rozdeliť nevymaľovanú časť svojho obrazu do očíslovaných segmentov a zvyšná práca bola študentmi dokonaná.

Leonardo da Vinci patrí k jedným z najvýznamnejších umelcov všetkých čias. Jeho ikonické diela si môžete pozrieť v našej ponuke.

clanek_002

Boom maľovacích sád v 50. rokoch

Či sa tieto tvrdenia opierajú o skutočnosť alebo nie, o tom sa teraz už len ťažko presvedčíme. Vieme ale, že sa takéto informácie dostali okolo roku 1950 aj k Maxovi Kleinovi, majiteľovi firmy Palmer Paint Company. Myšlienka maľovania podľa čísel ho zaujala natoľko, že požiadal grafika Dana Robbinsa, aby vytvoril maľovaciu hobby sadu. Tým sa maľovanie priblížilo mnohým ľuďom a sady si okamžite získali obrovskú obľubu.

Prečo je maľovanie podľa čísel prínosnou formou odpočinku

Historický vývoj ukazuje, že maľovanie podľa čísel bolo už od svojich počiatkov veľmi obľúbené. Jeho benefity totiž ukazujú, že rozhodne nie je záležitosťou iba pre deti. Dospelí z neho totiž ťažia hneď v niekoľkých aspektoch života. Kreativita skrátka nepozná vekové obmedzenia.

Nie je potrebné ovládať žiadne špeciálne techniky

Pokiaľ uvažujete, prečo u toľkých ľudí víťazí maľovanie obrazov nad inou ručnou činnosťou, odpoveď je jednoduchá: Pre maľovanie podľa čísel nepotrebujete žiadne špeciálne skúsenosti ani techniky. Ak sa rozhodnete upliesť šál, je potrebné vedieť, ako ovládať ihlice a priadzu, ako zvoliť správny vzor a podobne. V prípade maľovania nepotrebujete nič. Dorazí k Vám sada, v ktorej je všetko potrebné:

  • Plátno s vybraným motívom rozdeleným do očíslovaných polí
  • Tégliky s očíslovanými farbami
  • Set štetcov
  • Farebná predloha

Akonáhle si takú sadu objednáte, môžete sa bez predchádzajúcich skúseností pustiť do tvorby okúzľujúcich umeleckých diel. Pri výbere ideálnej sady ale vždy vyberajte u renomovaných predajcov. Predídete tak chybám v očíslovaní plátna, nedostatku farieb alebo iným problémom. U Zuty si so žiadnou z týchto skutočností nemusíte lámať hlavu. A pokiaľ predsa len narazíte na nejakú komplikáciu, stačí sa obrátiť na zákaznícku podporu.

Už si prechádzate ponuku a stále váhate, či sa do maľovania pustiť? Presne z toho dôvodu sme si pre vás nachystali zoznam benefitov, ktoré získate spolu s maľovacou sadou.

clanek_003

Benefity, ktoré maľovanie so Zuty prináša

Medzi benefity maľovania s nami patrí istota, že k Vám dorazí vysoko kvalitné ľanové plátno, štetce aj dostatok profesionálnych akrylových farieb. Okrem toho máte vždy možnosť si dokúpiť doplnkový sortiment a oznámiť nám akékoľvek pripomienky alebo otázky. To ale zďaleka nie je všetko. Maľovanie podľa čísel totiž pôsobí terapeuticky na Vaše telo aj myseľ!

Zlepšenie pozornosti

Maľovanie podľa čísel zlepšuje koncentráciu a pozornosť. Vďaka potrebe sústredenia sa na malé plôšky tak neustále trénujete cit pre detail. Túto skutočnosť ocenia mladší aj starší maliari. Lepšie sústredenie a vnímanie detailov totiž oceníte ako na pracovisku, tak aj v škole.

Odpočinok s výsledkom

Aktívny alebo kreatívny odpočinok je pre telo vždy lepší ako úplné ničnerobenie. Pokiaľ totiž máte veľké plány a nakoniec sa len prevaľujete pri televízii, často sa dostavia výčitky svedomia. V prípade maľovania podľa čísel Vás ale výčitky rozhodne nedostihnú. Tento kreatívny odpočinok totiž získa podobu umeleckého diela, na ktoré budete môcť byť pyšní.

Lepšia nálada

Lepšia nálada priamo súvisí s predchádzajúcim bodom. Radosť z odvedenej práce a sebaocenenia vedú k vyplavovaniu hormónov šťastia. To má potom za následok lepšie vnímanie sveta aj väčší prísun energie. Proces maľovania navyše odpúta Vaše myšlienky od starostí všedných dní a oslobodí tak myseľ od stresu alebo napätia.

clanek_004

Rozvíjanie lásky k umeniu

Ak chcete maľovaciu sadu venovať ako darček dieťaťu alebo tínedžerovi, rozhodne neurobíte chybu. Maľovanie podľa čísel totiž dieťa naučí zmysluplnému tráveniu voľného času, ale aj v ňom môže zapáliť umelecké cítenie. Môže sa tak stať medzistupňom na maľovanie vlastných obrazov alebo môže viesť k prehĺbeniu záujmu o maliarske umenie.

Uvoľnenie tela

Napätie aj stres majú veľký vplyv nielen na našu psychiku, ale aj na naše fyzické zdravie. Nekomfortné rozpoloženie totiž vedie k strnulosti svalov a odtiaľ pramenia aj najrôznejšie bolesti. Keď upíname svoj mozog k starostiam, podpisuje sa to na našich kĺboch, krčnej chrbtici alebo žuvacích svaloch. To môže viesť k dlhodobým bolestiam alebo migrénam.

Maľovanie podľa čísel dokáže ale mozog a myseľ zamestnať natoľko, že sa hladina stresu rapídne zníži. Vďaka tomu potom dôjde k uvoľneniu všetkých dlhodobo zaťažovaných častí tela a jeho celkovému uvoľneniu.

Neustály cvik mozgu

Hovorí sa, že pokiaľ chcete predísť neskorším degeneratívnym ochoreniam mozgu, treba ho celý život cvičiť. K tomu pomáha tréning pamäte, štúdium jazykov, učenie sa nových vecí, lúštenie krížoviek alebo práve maľovanie podľa čísel. Mozog je vďaka nemu totiž neustále aktivizovaný a práve to vedie k jeho tréningu a prevencii degeneratívnych porúch.

clanek_005

Cvičenie jemnej motoriky

Práca so štetcom a vyfarbovanie tých najdrobnejších polí precvičuje aj jemnú prácu a motoriku. Hoci si to neuvedomujeme, maľovanie podľa čísel dokáže zlepšiť naše výsledky aj v iných oblastiach.

Jemné ovládanie ruky môže priniesť pozitívne zmeny do precvičovania a zdokonaľovania písania a môže tvoriť aj základ pre vykonávanie celého radu športových aktivít. Maľovanie podľa čísel sa môže tiež stať východiskovým bodom pre objavenie ďalších kreatívnych činností.

Tvorba rovnováhy medzi telom a mysľou

Benefity maľovania podľa čísel sú často prirovnávané k výsledkom meditácie. Prepájaním mysle s fyzickou aktivitou dochádza k ich zjednoteniu a odpútaniu sa od vonkajšieho sveta. Mozog sa sústredí iba na jednotlivé polia, ktoré má pred sebou. Tak dochádza k redukcii úzkosti a uvoľneniu celého tela.

Znižovanie stresu, úzkosti a súvisiacich porúch

Ako už vieme, uprenie pozornosti mozgu smerom ku kreatívnej činnosti vedie k jeho uvoľneniu a prečisteniu. Zatiaľ čo sme v bežnom živote vystavovaní stresovým situáciám, ktoré vedú k ukladaniu napätia, počas maľovania naopak dochádza k jeho redukcii.

Za túto skutočnosť môže fakt, že mozog vníma iba to, čo má pred sebou a nezostáva v ňom priestor pre úzkosť a stres. To teda uvoľní nielen myseľ, ale aj celé telo. Dôjde k redukcii najrôznejších bolestí, svalovej tenzie alebo trasu.

Podobnú pomoc môžu poskytnúť aj iné ručné činnosti ako je pletenie, vyšívanie alebo najrôznejšie kutilské projekty. Maľovanie podľa čísel však medzi nimi vyniká tým, že na jeho realizáciu nepotrebujete predchádzajúce skúsenosti ani iné znalosti a zručnosti.

clanek_006

Schopnosť riešiť problémové situácie

Maľovanie podľa čísel zlepšuje našu schopnosť riešiť komplikované situácie. Počas maľovania totiž narazíte na celý rad polí, na vymaľovanie pri ktorých bude potrebná koncentrácia a trocha premýšľania. To Vás naučí riešiť zložité momenty čoraz rýchlejšie.

Vyberajte z mnohých motívov aj úrovní náročnosti

Maľovanie podľa čísel má nielen priamy vplyv na našu duševnú rovnováhu. Jedná sa totiž tiež o kreatívny koníček s hmotným výsledkom, ktorý si ihneď obľúbite. Všetko začína výberom ideálneho motívu. Pretože vieme, že sa preferencie maliarov líšia, zaradili sme do našej ponuky čo najpestrejší výber motívov. Vysnívaný obraz tak u nás nájdu deti, milovníci filmov, celebrít, prírody, cestovania, abstrakcie i klasického umenia.

Jednotlivé obrazy môžete maľovať v rozmedzí dní aj týždňov. Záleží na tom, akú náročnosť si zvolíte. Na začiatok je dobré vybrať nejaký z veľmi jednoduchých alebo jednoduchých obrazov. Vďaka tomu si celú techniku ​​maľovania podľa čísel postupne ohmatáte a budete mať istotu, že cesta k prvému vysnenému obrazu nebude príliš tŕnistá. Potom sa už nebojte pustiť do zložitejších motívov. Náročnosť je u každého obrazu vždy uvedená.

Medzi veľmi jednoduché a ľahké obrazy patrí napríklad Freddie na pódiu, očarujúca Španielska ulička alebo romantický detský motív Mačiatko v margarétkach.

clanek_007

Skúsenejší maliari a tí, ktorí milujú výzvy, sa potom môžu pustiť do zložitejších motívov. Hoci si na výsledok možno počkajú dlhšie, rozhodne nebudú ľutovať. Svojou prepracovanosťou sú totiž zložité motívy často nerozoznateľné od skutočných obrazov. Skvelou ukážkou sú obrazy ako Pár pri kaviarni, Hviezdny Budha alebo Jesenné jazero.

clanek_008

Venujte benefity kreatívneho koníčka ako darček sebe aj blízkym

Dnes sme sa na maľovanie podľa čísel nepozreli iba ako na spôsob, ako získať krásny obraz, ale aj ako na činnosť, ktorá dokáže nášmu telu i mysli priniesť celý rad benefitov.

Pokiaľ si chcete urobiť čas len sami pre seba, maľovanie podľa čísel je tou najvhodnejšou aktivitou. Nielenže uvidíte neustále pokroky, ale nakoniec sa Váš obľúbený motív stane aj krásnou dekoráciou vo Vašom dome alebo byte.

Rovnako ako maľovanie nadchne Vás, zaujme aj ostatných. Preto sa nebojte sadu maľovaniu podľa čísel venovať niekomu ako darček. Ak si lámete hlavu s vhodným motívom, môžete si vybrať jeden z našich bestsellerov alebo nechať rozhodnutie na obdarovanom a venovať mu darčekový poukaz.