Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Maľovanie proti stresu

Moderný svet je zložitý. V skutočnosti sme stvorili tak zložitý svet, že deti musia chodiť 10 rokov do školy, aby sa naučili rozumieť mu a žiť v ňom. A ďalšie roky venujú tomu, aby sa naučili, ako byť sebestačné, „stať sa niekým“ a „niekam to dotiahnuť“. Kto to nedokáže, žije na okraji spoločnosti. To je obrovský tlak a strašlivá miera stresu.
Stres je definovaný ako nadmerné zaťaženie organizmu a jeho reakcia s cieľom zabrániť poškodeniu organizmu či dokonca smrti. Vedeli ste, že stres sa označuje ako piata najčastejšia príčina smrti v západnej spoločnosti? Hoci však nejde o bezprostredné ohrozenie života, spôsobuje stres mnoho chorôb, najmä psychického rázu, ako sú úzkosť, depresia, hormonálna nerovnováha a dokonca samovražedné konanie. 

blog_mandala_uvod


Ako stresu predchádzať? Najmä odstránením jeho príčin. To však často nejde, alebo len v obmedzenej miere. K slovu teda prichádza medikácia a terapia vo forme fyzického cvičenia, relaxačných techník, meditácií atď.

Veľké úspechy v liečbe a predchádzaní stresu predstavujú rôzne umelecké činnosti a z nich vyniká maľovanie. Nie každý sa môže stať maliarom, ale každý môže maľovať. V poslednom čase je to najmä maľovanie podľa čísel, s ktorým sa stretávame na rôznych terapeutických sedeniach a skupinách. Skvelým príkladom je maľovanie mandál.

Mandaly sú pravidelné geometrické obrazce, v ktorých sa striedajú tvary a farby. Tradične predstavujú obraz vesmíru, nejaké božstvo či stav mysle maliara. V náboženskom zmysle sa im teraz venovať nechceme, ale ako mandaly pomáhajú so stresom?

Maľovať vlastné mandaly môže byť zložité. Lepšie je začať s predtlačenou predlohou. Potom už len vziať farbičky a vymaľovávať. Mandaly pravdepodobne nebudete chcieť vešať ako dekoráciu, hoci nič tomu nebráni. Vlastnú kreativitu do maľovania mandál vnesiete tak, že do nami predtlačenej predlohy si volíte farby sami.

Kruh, ktorý je hlavným tvarom na všetkých mandalách, pozitívne pôsobí na ľudskú psychiku upokojujúcim spôsobom. Navyše pri maľovaní mandál trénujete tak pravú, umeleckú časť mozgu, ako ľavú, analytickú časť. Pri maľovaní si teda odpočiniete, sústredíte sa na úplne iný svet a tak aktívne odstraňujete následky stresu.

Stres, samozrejme, zmierňujete akýmkoľvek maľovaním, takže si slobodne zvoľte akúkoľvek tému. Naše mandaly sú však na to priamo určené.

Nevzdávajte to a proti stresu stojte statočne. Maľujte pre radosť a potešenie a stres určite ustúpi.