Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Maľujte podľa čísel ako profík

Hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že pri maľovaní podľa čísel vznikne vždy úplne identický obraz, nie je to tak úplne pravda. Aj keď budú dvaja ľudia maľovať rovnaký motív, finálny výsledok sa bude líšiť v mnohých ohľadoch a bude zrejmé, kto maľoval prvýkrát a kto už nejakú tú skúsenosť má. Ako sa ale stať v maľovaní podľa čísel profíkom?

clanek_001

Hovorí sa, že cvik robí majstra. Preto sami uvidíte, že výsledky Vášho maľovania budú obraz od obrazu lepšie. K tomu, aby ste maľovali ako profesionáli, si ale môžete ľahko dopomôcť aj bez dlhého cviku. Stačí sa len maľovaniu venovať naplno, naučiť sa chápať farby a zaobstarať si optimálne vybavenie.

Maľovanie podľa čísiel je unikátne v tom, že je tu úplne pre každého. Môžu sa doň pustiť začiatočníci aj skúsení maliari, deti i dospelí. Stačí si len vybrať motív a dať sa do vyfarbovania. Aby ale Vaše obrazy vyzerali naozaj skvele a mohli sa stať súčasťou interiéru, poradíme Vám, ako maľovanie posunúť o úroveň ďalej.

Základom je kvalitná sada

Aj keď sa to na prvý pohľad nemusí zdať, už samotná voľba maľovacej sady ovplyvní konečný výsledok. Preto nikdy výber nepodceňujte a vyberajte si iba renomovaných predajcov.

Sady sa od seba líšia nielen cenou, ale aj kvalitou. Aj keď sa môžu ponuky niektorých predajcov zdať naozaj lákavé, pamätajte, že nízka cena často súvisí so samotným obsahom sady. Úskalia potom môžu byť v:

  • kvalite akrylových farieb
  • kvalite a množstvo štetcov
  • množstve potrebných farieb
  • malom výbere motívov

Je teda dobré vyberať sadu podľa kvality jednotlivých komponentov. Jedine tak môžete predísť starostiam a dokonca komplikáciám so samotným dokončením obrazu. U Zuty sa totiž staráme nielen o to, že v sade nájdete dostatočné a starostlivo vypočítané množstvo jednotlivých farieb, ale aj o to, že keď Vám nejaká náhodou dôjde, sme pripravení pomôcť.

clanek_002

Doplnenie farby

Aj skúsenejším maliarom sa niekedy môže stať, že im nejaká z farieb dôjde ešte v priebehu maľovania. Zatiaľ čo v prípade iných výrobcov to znamená, že nebudete schopní dokončiť obraz,u Zuty sa táto skutočnosť dá ľahko vyriešiť. Stačí nám napísať na e-mail info@zuty.sk a my Vám farbu bezplatne zašleme.

Zvoľte si profesionálne vybavenie

Profesionálne vybavenie na maľovanie získate už s nákupom našej sady. Dávame si totiž záležať na výbere ľanového plátna aj akrylových farieb s tými najlepšími maliarskymi vlastnosťami. Okrem toho v sade nájdete aj tri nylonové štetce, ktoré vďaka rôznym tvarom pomôžu s maľovaním veľkých plôch, ale aj tých najdrobnejších detailov.

Pri výbere sady sa tiež môžete rozhodnúť, či chcete plátno vypnúť na rám alebo nie. Pokiaľ sa pre blind rám rozhodnete, máte istotu, že hotové dielo bude skutočným umeleckým dielom, ktoré môžete vzápätí zavesiť na stenu. Tým to ale nekončí!

Zariaďte si vlastný maliarsky ateliér

Profesionálni maliari poväčšine nezhotovujú obrazy pri kuchynskom stole. Pokiaľ teda chcete svojmu maľovaniu dať úplne nový rozmer, stačí si prichystať profesionálne vybavenie. Medzi to patrí vhodný maliarsky stojan, paleta, zástera a čistič štetcov.

Voľba stojana sa odvíja od priestoru, ktorý naň máte. V našej ponuke nájdete:

  • Stolný maliarsky stojan má nastaviteľný sklon a je ideálny v okamihu, keď plánujete maľovať na stole, ale nemáte na ňom dostatok priestoru na položenie plátna. Tento stojan potom zaistí, že ho po domaľovaní môžete aj s obrazom preniesť a nájsť mu vhodné miesto.
  • Maliarsky stojan ELBA je zhotovený z bukového dreva a vďaka materiálu a rozvrhnutiu nožičiek je veľmi stabilný. Patrí do výbavy profesionálnych maliarov, umiestňuje sa na stôl a umožňuje ľahké prenášanie obrazu.
  • Maliarsky stojan MONET je optimálnym vybavením všetkých začínajúcich umelcov a umožní vám vytvoriť si vlastný ateliér. Vďaka pevnej a stabilnej konštrukcii sa nešmýka po zemi a môže slúžiť aj na samotnú prezentáciu diela.
  • Maliarsky stojan AMAZON patrí k vybaveniu skutočných profesionálov. Vďaka teleskopickým nohám s protišmykovým zakončením si môžete ľahko prispôsobiť jeho výšku a maľovanie si urobiť príjemnejšie. Stojan je po dokončení maľovania možné zložiť. Vďaka jeho kompaktnosti si potom nemusíte robiť starosť s jeho uskladnením. Miesto pre neho nájdete doslova kdekoľvek.

clanek_003

Paleta, stojan a správne vybavenie sú skvelým základom pre profesionálne maľovanie. Stále to ale nie je všetko. Aby ste mohli maľovanie povýšiť, je potrebné venovať pozornosť aj výberu motívu, technike maľovania a správnej starostlivosti o samotný obraz a príslušenstvo.

Nájdite si optimálny motív a náročnosť

Pokiaľ chcete svoje maliarske schopnosti dostať na profesionálnu úroveň, je potrebné tomu prispôsobiť už samotný výber obrazu. V našej ponuke nájdete obrazy o rôznych úrovniach náročnosti:

  • veľmi ľahké
  • jednoduché
  • stredné
  • zložité
  • veľmi zložité

Čím zložitejší obraz je, tým viac obsahuje detailov a vyžaduje si preto o to precíznejšiu techniku. To ale patrí k profesionálnemu maľovaniu! Ak sa teda chcete postaviť pred skutočnú výzvu a na stenu si zavesiť naozaj profesionálny a dokonalý obraz, treba hľadať také motívy, na ktorých budete môcť svoje schopnosti ukázať. Preto sa nebojte a vyberte si obraz veľmi zložitej náročnosti. Uvidíte, že s trochou času a trpezlivosti dosiahnete skutočné umelecké dielo.

Tipy na motívy

Výber motívu by ale samozrejme nemala ovplyvňovať len jeho náročnosť, ale aj Vaše preferencie. Pokiaľ Vám ale môžeme nejaké skutočné výzvy odporučiť, určite medzi nimi nájdete tieto tri nevšedné motívy:

Hviezdny Budha je obraz, ktorý k Vám prinesie harmóniu a pokoj nielen vďaka svojmu motívu, ale aj zvoleným farbám. Množstvo detailov a jemných drobností Vám dovolí predviesť svoj maliarsky talent a zhotoviť obraz, ktorý vo výsledku nebude maľovanie podľa čísel ani vzdialene pripomínať.

clanek_004

Jesenný les a rieka je ďalší z obrazov, ktorý je naozaj bohatý na detaily. Vďaka veľkému množstvu políčok umožňuje zachytiť všetky farby a odlesky jesene. Pokiaľ patríte medzi fanúšikov krajiniek, tento obraz si dozaista zamilujete.

clanek_005

Líška a káva je dielom americkej maliarky Holly Simental, ktorá si zvieratá zamilovala, a tie sa tak stali hlavným motívom jej obrazov. Líška je jednoznačne jej najnáročnejším motívom. Detailne prepracovaná srsť dá totiž zabrať nejednému pokročilému maliarovi. Avšak výsledok stojí za to. Tento obraz skvele doplní moderný interiér, ale oživí aj ten tradičnejší. Navyše tento motív otvára dvere dekorovania hneď niekoľkým miestnostiam. Bude sa vynímať ako v obývacej izbe, tak kuchyni, spálni alebo predsieni.

clanek_006

Dajte si záležať na technike

Obraz vysokej náročnosti nie je kľúčom k tomu, ako sa stať profesionálom. Dáva Vám ale dostatočný priestor na realizáciu Vašich schopností. Tie je vždy na začiatku dobré trénovať na ľahších obrazoch. A aby ste potom náročnejší obraz vymaľovali ako profík, treba dbať na niekoľko základných pravidiel:

  • Začínajte s veľkými plochami a potom prejdite k detailom.
  • Maľujte zhora nadol, zľava doprava. Ideálnym východiskovým bodom je ľavý horný roh.
  • Začínajte s tmavými farbami, svetlé nechajte až na koniec.
  • Meňte štetce podľa potreby.

Okrem toho je potrebné používať optimálne množstvo farby. Štetec namáčajte iba z jednej tretiny a farby nenanášajte príliš veľa. Uvidíte, že po zaschnutí bude vyzerať výraznejšie, než sa na prvý pohľad zdá.

Pokiaľ maľujete svetlé pole, vždy najprv dajte ľahkú vrstvu farby cez číslo a potom pole domaľujte. Zabránite tak jeho presvitaniu.

clanek_007

Naučte sa rozumieť farbám a prechodom medzi nimi

Okrem správneho postupu pri nanášaní farieb je tiež potrebné zvoliť aj vhodnú techniku ​​samotného maľovania. Naučte sa chápať farby, ich vznik a delenie. Okrem toho sa ich naučte prepájať.

Keď sa pozriete na obrazy najslávnejších umelcov, farby na ich obrazoch tvoria jednotu a harmóniu. To je dané skutočnosťou, že nevidíme prechody medzi nimi. Jedna farba sa totiž plynulo vlieva do druhej. Ak chcete maľovanie posunúť na profesionálnu úroveň, naučte sa s farbami pracovať rovnako.

Pri vyfarbovaní väčších polí nikdy nepostupujte od ich okraja do stredu, ale naopak pole vymaľujte z ľahkosťou. Stačí farbu nanášať zo strany na stranu a rozmazávať tak ostré hrany a prechody. Vďaka tomu dokážete políčka vymaľovať bez nevzhľadných okrajov. Pamätajte, že čím vlhšia farba bude, tým ľahšie ju môžete rozotrieť do stratena.

Voľte správne štetce a starajte sa o ne

Len ťažko ale dokážete farbu správne nanášať, pokiaľ k tomu nebudete mať potrebné vybavenie. Kvalitné farby aj štetce sú automatickou súčasťou každej našej sady. Je teda dôležité ich správne používať.

  • Pri maľovaní príliš často nepreskakujte medzi svetlými a tmavými farbami. Môže sa totiž stať, že dôjde k nechcenému zafarbeniu štetca.
  • Na veľké plochy voľte rovný plochý štetec. Na detaily naopak zvoľte okrúhle špicaté štetce.
  • Po domaľovaní vždy štetce vymyte mydlovou vodou, vypláchnite, vytlačením vody ich vytvarujte do pôvodného tvaru a nechajte poriadne vyschnúť.
  • Ak máte štetce znečistené, nepodceňujte to a kúpte si hĺbkový čistič štetcov.

clanek_008

Povýšte obraz na umelecké dielo a vytvorte si galériu

Akonáhle obraz dokončíte, dodajte mu ešte tú záverečnú starostlivosť, ktorú si zaslúži. Aby sa totiž mohol stať umeleckým dielom, je vhodné na ňom farby zalakovať. Lak sa potom postará o krásny vzhľad, ochranu a fixáciu farieb. Na nanášanie ochrannej vrstvy ale vždy pristúpte až po riadnom zaschnutí obrazu. Nebojte sa preto počkať pokojne týždeň.

Lak nežltne a garantuje udržanie kvality Vášho výtvarného diela. Spolu s vypnutím plátna na rám tak docielite to, že finálny obraz už nebude pripomínať obraz podľa čísel, ale skutočné umelecké dielo. A to k profesionálnemu maľovaniu rozhodne patrí.

Vďaka maľovaniu podľa čísel sa umelcom a profesionálom môže stať ktokoľvek. Stačí iba trénovať techniku, porozumieť farbám a zvoliť si správne vybavenie. Pokiaľ už nejaký čas podľa čísel maľujete, skúste sa posunúť ďalej a dostať do obrazov zručnosť profesionálnych maliarov. Ak ale ešte len začínate, vyberte si jeden z našich tisícok motívov a postupnými krokmi sa aj Vy vypracujte medzi skutočných umelcov.