Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Začínate s maľovaním podľa čísel? Máme pre Vás užitočné tipy!

V dnešnej uponáhľanej dobe plnej stresu je dôležité vytvoriť si malý ostrovček pokoja a odpočinku. Každý z nás relaxuje inak. Pokiaľ ale pre načerpanie energie a nových síl potrebujete pokoj, maľovanie podľa čísel je pre Vás ideálnou voľbou. Ak máte v pláne kúpiť si svoj prvý obraz, v dnešnom článku vám prinášame tipy, ako začať.

clanek_001

Maľovanie podľa čísel je skvelou formou kreatívneho odpočinku. Možno sa k nemu ešte len odhodlávate a neviete presne, ako začať. Ale nebojte! Maľovanie so Zuty zvládne skutočne úplne každý. A aby ste našli odpovede na všetky svoje otázky, pripravili sme pre Vás článok, ktorý Vám prinesie množstvo užitočných tipov už na prvé maľovanie.

Čo je maľovanie podľa čísel?

Maľovanie je príjemnou tvorivou aktivitou. Pokiaľ ale nepatríte medzi tých najtalentovanejších umelcov, zrejme ste sa ho vzdali. To je ale škoda! Proces nanášania farieb na plátno totiž uvoľňuje napätie a stres, trénuje mozog aj jemnú motoriku a prináša pocit spokojnosti. Preto je čas začať s maľovaním znova. A aby ste sa aj Vy mohli stať umelcom, prinášame Vám maľovanie podľa čísiel.

V každej maľovacej sade nájdete:

  • Plátno s obrazom, ktoré je rozdelené do očíslovaných políčok.
  • Tégliky s farbami, ktoré sú nadpísané jednotlivými číslami.
  • Set štetcov, ktoré umožňujú vymaľovanie veľkých plôch aj drobných detailov.

Naše obrazy sú rozdelené do väčších a menších polí. Každé z týchto polí má v sebe vpísané číslo. To značí farbu, ktorou má byť dané políčko vyfarbené. Zodpovedajúce číslo teda nájdete aj na tégliku s konkrétnou farbou.

Vďaka tomuto systému môžu pod Vašou rukou vznikať jedinečné umelecké diela, do ktorých by ste sa za normálnych okolností nikdy nepustili. Vďaka kvalitnému spracovaniu nimi môžete ozdobiť prázdne múry a radosť z nich si užívať každý deň.

clanek_002

Vyberte si optimálnu náročnosť a ideálne miesto na maľovanie

Aby ste si maľovanie užili na maximum a Vaše obrazy mohli čoskoro zdobiť Váš interiér, treba dbať už na začiatku na správny výber. Prvýkrát je ideálne skúsiť obraz nižšej náročnosti, na ktorom si celý postup aj techniku ​​môžete natrénovať. Vďaka tomu získate aj potrebné sebavedomie a vzápätí sa môžete pustiť do nejakej z väčších výziev.

Náročnosť obrázkov je u nás rozdelená do piatich kategórií:

Pri každom obrázku teda nájdete jeho náročnosť a môžete sa rozhodnúť, či sa na takýto obrázok cítite alebo nie.

Okrem obrázku optimálnej náročnosti si na prvé maľovanie pripravte aj vhodné miesto. Nájdite si doma takú plochu alebo stôl, kde si môžete obraz aj farby pohodlne rozložiť a kde budete mať aj dostatok svetla. Pokiaľ také miesto nemáte, v našej ponuke príslušenstva nájdete aj stojany na plátna, ktoré môžete ľahko prenášať.

Začnite veľkými plochami

Akonáhle si vyberiete nejaký z obrazov a pustíte sa do maľovania, je dobré sa držať určitých pravidiel. Hoci obraz môžete vymaľovať bezmyšlienkovite, existujú isté triky, ktoré Vám môžu prácu uľahčiť.

Na obraze začnite vymaľovávať najprv väčšie plochy, a potom až smerujte k detailom. Súčasne sa odporúča postupovať zhora nadol a zľava doprava. Ideálnym východiskovým bodom pre začiatok maľovania je tak ľavý horný roh. Vďaka tomuto postupu sa vyhnete prípadnému rozmazaniu farieb.

clanek_003

Použite najprv tmavé farby

Ďalším tipom, ako sa pri maľovaní vyhnúť nepresnostiam, je začať tmavými farbami. Keď ich zanesiete do obrazu a necháte ich zaschnúť, máte istotu, že Vám potom neofarbia svetlejšie políčka. Ideálne je teda začať čiernou farbou a pokračovať k svetlým.

Je dobré začať veľkými tmavými plochami a postupovať od ľavého horného rohu smerom k pravému dolnému. Akonáhle sa dostanete k svetlým farbám, nezabudnite, že čísla políčok cez ne môžu presvitať. Preto je vždy dôležité cez číslo naniesť viac farby. Budete tak mať istotu, že harmóniu obrázku nebude nič rušiť.

Nemeňte farby príliš často

Začať tmavšími farbami má aj svoje ďalšie opodstatnenie. Pokiaľ by ste totiž príliš často preskakovali medzi tmavými a svetlými políčkami, mohlo by dôjsť k tomu, že v nejaký okamih štetec zle vymyjete a svetlé pole sa Vám zafarbí.

Pokiaľ sa Vám stane, že políčko zafarbíte alebo omylom vymaľujete zlou farbou, potom počkajte, až zaschne, a potom ho vymaľujte znova správnou farbou.

clanek_004

Ako hospodáriť s farbami

Akonáhle k vám maľovacia sada dorazí, jednou z otázok, ktoré vás možno napadnú, bude, ako s farbami správne hospodáriť, aby vám nedošli. Dávame si vždy záležať na tom, aby množstvo farieb zodpovedalo potrebám daného obrazu. Stačí iba farby používať správne. Ale ako na to?

Začínajte s málom

Aj v prípade maľovania platí, že menej je niekedy viac. Preto sa nikdy nesnažte do políčka zmestiť príliš veľa farby. Vždy ho jemne vymaľujte a uvidíte, že výsledný efekt po zaschnutí bude úplne iný, než keď je farba ešte mokrá.

Nenamáčajte celý štetec

Štetec namáčajte zhruba z 1/3 do farby. Netreba ho tam ponárať celý. Už malé množstvo farby postačí na dôkladné vymaľovanie poľa. Tým ale správna práca s farbami nekončí. Po domaľovaní danou farbou je treba téglik vždy riadne uzavrieť, aby farba nevysychala.

Pokiaľ predsa len dôjde k zlému zatvoreniu a farba ľahko vyschne, nalejte do nej pred ďalším maľovaním pár kvapiek vody a riadne ju premiešajte. Farba potom bude pripravená na ďalšie použitie.

Čo keď farba dôjde?

Pri väčších obrazoch alebo v prípade začínajúcich maliarov môže občas dôjsť k tomu, že Vám nejaká z farieb dôjde. V momente, keď si objednáte maľovaciu sadu neznámeho pôvodu, Vaša práca končí. Nebudete totiž schopní vymaľovať zvyšné potrebné políčka.

Pokiaľ si pre maľovanie podľa čísel vyberiete za svojho spoločníka Zuty, nemusíte sa ničoho obávať. Vieme, že komplikácie môžu občas nastať a sme pripravení Vám pomôcť. Stačí si vybrať, aká farba Vám na dokončenie obrazu chýba, a my Vám ju bezplatne zašleme. A ako nám o tom dať vedieť? Jednoducho prostredníctvom e-mailu na adresu info@zuty.sk. My už sa potom postaráme o to, aby ste svoj obraz mohli bez problémov dokončiť.

clanek_005

Pracujte so všetkými štetcami

Nanášanie farby by nikdy nemalo byť náhodné. Aj z toho dôvodu je súčasťou každej maľovacej sady set rôznych štetcov. Naše štetce sú zhotovené z odolného nylonu a po plátne sa zbytočne nešmýkajú. Navyše v sete nájdete štetce rôznych tvarov. Plochý a rovný štetec je určený na vyfarbovanie väčších plôch, zatiaľ čo okrúhle a špicaté štetce slúžia na prácu s detailmi.

Štetce starostlivo udržujte

Dôležitá je aj správna starostlivosť o štetce. Medzi namáčaním do jednotlivých farieb ich nezabudnite vždy správne vymyť.

Po dokončení maľovania treba nechať obraz vždy správne vyschnúť. To isté platí aj o štetcoch! Nikdy ich nenechajte stáť v pohári s vodou alebo voľne ležať so zasychajúcou farbou.

Štetec po dokončení maľovania riadne umyte mydlovou vodou, potom ho vypláchnite, zľahka vytlačte vodu, štetiny vytvarujte do pôvodného tvaru a všetky štetce nechajte riadne vyschnúť na obrúsku. K starostlivej údržbe vám tiež môže pomôcť náš čistič štetcov.

clanek_006

Na maľovanie si vyhraďte dostatok priestoru

Správny motív, farby a štetce sú však len polovicou úspechu. To najdôležitejšie na celom procese ste totiž Vy. Pamätajte, že maľovanie má byť oddych a radosť. Preto mu venujte dostatok času. Buďte trpezliví a neponáhľajte. Precíznosť je pre finálny výsledok dôležitejšia ako rýchlosť.

Sami uvidíte, že maľovanie dokáže skvele vyčistiť hlavu a zbaviť Vás stresu a napätia. Užívajte si preto každý ťah a obrázok maľujte na etapy podľa toho, kedy budete mať dostatok času a pokoja.

Radujte sa z každého pokroku

Niekde ste malinko pretiahli farbu? Nejde vám vyfarbovanie tak rýchlo, ako vám išlo včera? Odložte štetec a odstúpte od obrazu. Vidíte, ako sa z bieleho plátna pomaly stáva umelecké dielo? Tak presne na to myslite zakaždým, keď máte pocit, že vám niečo nejde.

Každý výtvor potrebuje svoj čas a každým ťahom ste ďalej ako predchádzajúci deň. Preto nevnímajte chyby, radujte sa z každého ďalšieho políčka na plátne a sústreďte sa na Váš pokrok.

Tipy na obrázky pre začiatočníkov

Už presne viete, ako má maľovanie prebiehať a na čo si dať v jednotlivých krokoch pozor. Jediné, čo zostáva, je vybrať si svoj prvý obrázok. Naša ponuka motívov je skutočne rozsiahla, a ako už viete, nájdete tu mnoho motívov v rôznych náročnostiach. My vám ale môžeme odporučiť hneď 5 originálnych motívov.

clanek_007Zvieratá sú nádherné a do každej domácnosti dokážu dostať radosť a hravosť. A to isté dokážu aj ich obrázky. Ak ste milovníkmi farieb a moderných trendov, určite si zamilujete aj prvý z našich odporúčaných obrazov s nízkou náročnosťou. Je ním krásny abstraktný Jeleň, ktorý sa hodí do akejkoľvek miestnosti a doplní akýkoľvek farebný koncept.

Pokiaľ je Váš interiér ladený do pokojných farieb, nebojte sa trochu odviazať a stavte na nášho pestrého kráľa zvierat. Farebný lev II rozžiari interiér a pritiahne pozornosť každej návštevy. Rovnako tomu bude v prípade obrazu Panda s mláďaťom. Jeho farby poskytnú príjemný stimul na uvoľnenie a bez ostychu môžete takýto obraz umiestniť do spálne alebo detskej izby.

Pokiaľ už doma nejaké to zviera máte, možno chcete steny ozdobiť iným motívom. Ak hľadáte niečo, čo Vašej obývačke dodá punc luxusu, rozhodne si zvoľte obraz Žena za kvetinou. Z obrazu priamo dýcha vysoké umenie a doplní ako klasickú, tak aj veľmi modernú domácnosť.

Na všetkých snílkov a milovníkov cestovania u nás potom čaká Žena pri Eiffelovke, z ktorej vyžaruje pokoj a harmónia. Farebné prevedenie sa dokáže spojiť s priestorom, ktorému panujú čierne, krémové a sivé odtiene.

Nie je teda na čo čakať. V našej ponuke obrazov si dozaista každý vyberie ten svoj vysnívaný. Takže neváhajte, chyťte štetec do ruky a hurá do toho. Už za chvíľu sa budete môcť radovať z nádherného diela.