Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Medzinárodný deň domorodého obyvateľstva

Medzinárodný deň domorodého obyvateľstva je významný deň, počas ktorého sa pripomína, prečo sú domorodé kmene dôležité. Čo vlastne o pôvodných obyvateľoch krajín a kontinentov viete? Pripravili sme pre Vás článok, kde sa o nich dozviete všetko dôležité, vrátane niekoľkých zaujímavostí. Pridali sme aj tipy pre fanúšikov Indiánok, a to nielen na filmy, ale aj knihy a produkty z e-shopu maľovanie podľa čísel.

Medzinárodný deň domorodého obyvateľstva

Medzinárodný deň domorodého obyvateľstva sa oslavuje 9. augusta. Vyhlásili ho v roku 1994 na pôde OSN. Tento deň nám pripomína, že je potrebné chrániť práva pôvodného obyvateľstva a rešpektovať ich spôsob života.

Navyše sa počas neho pripomínajú úspechy a prínosy, o ktoré sa zaslúžili. A to predovšetkým v ochrane životného prostredia, ale aj v medicíne či kultúre. Valné zhromaždenie tento deň ustanovilo aj ako platformu, kde sa môžu domorodí obyvatelia a väčšinová spoločnosť stretávať a vzájomne sa obohacovať.

clanek_001

Existuje ešte pôvodné obyvateľstvo?

Áno a nie je ich málo. Pôvodných obyvateľov máme väčšinou spojených predovšetkým s indiánmi, ktoré objavil Krištof Kolumbus. Vedeli ste ale, že toto meno, ktoré pôvodným obyvateľom Ameriky dali Európania, je vlastne jedna veľká chyba? Kolumbus si totiž myslel, že doplával do Indie. A preto tamojšie obyvateľstvo označil za indiánov. Označenie sa vžilo, avšak ide o súhrnné označenie niekoľkých stoviek rozdielnych kmeňov, ktorí sa líšia jazykom, štýlom života, tradíciami aj miestnou príslušnosťou.

clanek_002

Domorodci, to nie sú len americkí indiáni. V súčasnosti sa pôvodné obyvateľstvo vyskytuje v 70 krajinách sveta a celkovo ich je okolo 300 miliónov (cca 6% svetovej populácie). Okrem oboch Amerík by ste ich našli aj v Ázii, Afrike, Austrálii a Oceánii a samozrejme aj v Európe.

Bohužiaľ, ako postupuje globalizácia a civilizácia dobýva aj menej prístupné miesta, domorodé obyvateľstvo prichádza o svoje domovy a miesta, kde žili. Veľa z nich sa navyše vzdáva tradičného života a radšej odchádza do miest, kde je život oveľa jednoduchší. Tí, čo zostávajú, si však zaslúžia ochranu a rešpekt. Sú totiž nositelia vedomostí a kultúrneho bohatstva, ktoré by nemalo nikdy vyhasnúť.

Inuiti a Eskimáci

Inuiti či Eskimáci žijú len kúsoček od nás. Našli by ste ich ako na Aljaške, v Kanade a Grónsku, tak na Sibíri. Ale pozor - v Grónsku a v Kanade nemajú títo domorodci radi, ak ich nazvete Eskimákmi, preferujú meno Inuiti. Na Aljaške a na Sibíri im to ale nevadí, súhrnne sa tak označujú dva národy, Yupik a Inupiat.

clanek_003

Keďže nikdy plne neprijali kresťanstvo, stále udržujú vlastné náboženstvo, ktoré v sebe má prvky mágie a šamanizmu. Sú to húževnatí ľudia, ktorí majú hlboký rešpekt k prírode. Aktívne sa podieľajú na ochrane Severného ľadového oceánu a Arktídy. Na ich Valných zhromaždeniach sa rieši tiež rybolov a lov veľrýb. Stavia sa do úlohy ochrancov prírody, často preto prichádza do sporu s korporáciami a podnikateľmi.

clanek_004

Záhady amerických indiánov

V roku 1492 Krištof Kolumbus objavil Ameriku. Vylodil sa na Bahamách a neskôr aj na Kube. Stretol sa tam s tamojším obyvateľstvom, ktoré označil za priateľské. Niekoľko z nich vzal so sebou späť do Európy. A tak prvý indiáni vkročili na európsku pôdu 15. marca v roku 1493, konkrétne v Barcelone. V tamojšom prístave na mieste vylodenia dodnes stojí obrovská Kolumbova socha.

Kde sa ale indiáni v Amerike v prvom rade vzali? Bádatelia sa zhodujú v tom, že Severná a Južná Amerika sú úplne posledné svetadiely, ktoré boli osídlené. Indiáni do nich prišli počas poslednej doby ľadovej (cca pred 20 000 rokmi), a to zo Sibíru. Oceán mal totiž podstatne nižšiu hladinu, a tzv. Paleoindiáni mohli prejsť suchou nohou cez Beringovu šiju. Ako plynuli tisícročia, indiáni cestovali ďalej a ďalej na juh, predovšetkým kvôli lovu zvierat a za lepšími podmienkami, až sa dostali do Strednej Ameriky a ďalej na juh.

clanek_005

Indiáni neboli žiadni necivilizovaní barbari. Na oboch kontinentoch by ste našli rozvinuté civilizácie, ktoré by sa mierou pokroku dali merať so starým Egyptom či stredovekou Európou. Bohužiaľ sa veľa z nich zrútilo ešte pred príchodom Kolumba a európskych kolonizátorov. Kam sa tieto civilizácie podeli a čo sa s nimi stalo? To nie je celkom isté. Zrejme išlo o dlhodobý úpadok. Niektorí odvážlivci však dávajú ich zánik do súvislosti s mimozemšťanmi.

Európania boli chamtiví. Najviac ich fascinoval mýtus o El Dorado. Hoci išlo pôvodne o prezývku bájneho indiánskeho panovníka, postupom času sa tak začalo hovoriť mestu, ktoré malo byť plné zlatého prachu. Veľa objaviteľov vážilo cestu až do hlbín Amazónie, aby El Dorado objavili. Vďaka tomu urobili hneď niekoľko úžasných zemepisných objavov, avšak bájne mesto žiadny z nich nenašiel. Kto vie, možno na svojho objaviteľa stále čaká.

Česká stopa v kmeni Maorov

Maori sú domorodé obyvateľstvo Nového Zélandu. Najznámejší sú predovšetkým vďaka rugby, tanci haka a originálnemu tetovaniu. V zachovaní ich kultúrneho dedičstva majú veľkú zásluhu aj Česi, konkrétne maliar Gottfried Bohumír Lindauer. Ten sa v roku 1874 dostal na Nový Zéland, kde chcel kresliť portréty domorodcov.

Maori mu úplne učarovali. Počas krátkeho obdobia namaľoval cez stovku portrétov a ešte viac štúdií rôznych častí tiel. Zameriaval sa totiž na tradičné maorské tetovanie, tzv. moko. Jeho obrazy sú považované za poklady. Po príchode misionárov totiž bolo moko zakázané a tak sa mnoho z tohto umenia stratilo. Nedávno bolo jeho dielo k videniu v Plzni. Na výstavu dokonca dorazili aj potomkovia niektorých z Maorov, ktoré Bohumír maľoval.

Domorodé obyvateľstvo, ktoré žije mimo civilizácie

Kmene a národy, o ktorých sme sa doteraz bavili, v podstate žijú v civilizácii, alebo sú s ňou aspoň v kontakte. Existujú ale aj národy, ktoré sú doteraz bez kontaktu, popr. chcú zostať mimo civilizovaný svet úmyselne a z vlastnej vôle. V súčasnosti je takto dobrovoľne izolovaných kmeňov okolo 100. Väčšina z nich sa nachádza v Amazonskom pralese.

Sentinelci sú jedným takým kmeňom. Žijú v Severných Sentinel v Indii. Všetky pokusy o kontakt násilím prerušili. V roku 2018 dokonca zabili misionára Johna Allena Chau, ktorý sa ich snažil obrátiť na kresťanskú vieru. Indická vláda ich izoláciu rešpektuje a na ostrov, kde žijú, nepúšťa žiadne ďalšie osoby.

Ďalšie veľké skupiny mimo kontakt žijú v Západnej Papue v Indonézii. Ku kontaktu dochádza veľmi ojedinele a len z ich iniciatívy. Novinári a ľudia z nášho sveta majú na ich územie zakázaný vstup a to priamo tamojšou civilnou vládou.

Domorodí obyvatelia, ktorí žijú v Južnej Amerike, také šťastie nemajú. Tamojšie skorumpované vlády ich často likvidujú kvôli ťaženiu zlata a odlesňovaniu. Najhoršie sa vedie izolovaným kmeňom v Brazílii, kde vládne Jair Bolsonaro. Ten proti pôvodným obyvateľom zahájil osobnú krížovú výpravu a redukuje ich rezervácie.

clanek_006

Domorodci ale nie sú ohrození iba bezohľadnosťou a kriminálnymi živlami. Nebezpečenstvom sú pre ne tiež choroby. Keďže nemajú žiadnu imunitu voči moderným chorobám, skončili by ako veľa iných indiánov pri kontakte s európskymi dobyvateľmi. Tí podliehali celkom banálnym respiračným a iným infekčným chorobám a to v masovom meradle.

Domorodé obyvateľstvo vo filme

Patríte medzi fanúšikmi Indiánok a radi sa pozriete na filmy s podobnou tematikou? Máme pre Vás tipy na zaujímavé filmy, ktoré si môžete počas dlhých letných večerov pustiť.

  • Na prvom mieste odporúčame Dymové signály z roku 1998. Ide o vôbec prvý film, ktorý režíroval americký indián. Príbeh o rodine a priateľstve vás určite zaujme.
  • Apocalypto z roku 2006 natočil a napísal Mel Gibson. Tento film rozpráva o ríši Mayov a jej konci, ktorý nikto do dnešných dní uspokojivo nevysvetlil. Hlavným hrdinom je Jaguária laba, ktorý sa snaží zachrániť seba i svoju rodinu.
  • Určite ste v poslednej dobe počuli o kontroverziu internátnych škôl v Kanade, ktoré slúžili pre asimiláciu a pre výchovu indiánskych detí. O tomto prostredí rozpráva film Indian Horse z roku 2017.

Niečo pre vášnivých čitateľov

Hľadáte čítanie na chalupu alebo na pláž? Potom musíte vyskúšať nasledujúce knihy. Niektoré z nich sú rovno celé série s tisíckami stranách a tak budete mať celé leto bez obáv čo čítať.

  • Pavlína Brzáková napísala knihu Dědeček Oge. Táto kniha vznikla na základe dlhoročnej práce autorky, ktorá žila medzi pôvodnými obyvateľmi ruskej tajgy na Sibíri. Príbeh rozpráva o poslednom šamanovi kmeňa, dedkovi Oge, a jeho životnej ceste. Kniha je to rozhodne zaujímavá a kontroverzná. V Rusku bola zakázaná, pretože vraj podkopáva dobré mravy. Oveľa viac však odkrýva bezcitné jednanie ruských úradov voči pôvodným obyvateľom.

clanek_007

  • Latinskoamerická trilógia od autora Louis de Bernieres (Vojna o zadok dona Emmanuela, Señor Vivo a drogový barón, Nezvládnuteľný dieťatko kardinála Guzmána) Vás vezme do fiktívnej juhoamerickej republiky, kde žije pôvodné obyvateľstvo po boku prisťahovalcov z Európy a Afriky a ich potomkov. Nahliadnete do tohto farebného, krásneho a krutého sveta zároveň, v ktorom sa vynorí veľa nepravdepodobných hrdinov.
  • Videli ste film Posledný mohykán? A vedeli ste, že existuje aj kniha? Nielen kniha, rovno celá románová séria. Napísal ju americký spisovateľ James Fenimore Cooper v 19. storočí. Táto pentalogia sa nazýva Príbehy Koženej pančuchy, Posledný mohykán je jej druhý diel. Séria je považovaná za vôbec najlepšie romány s indiánskou tematikou všetkých čias.

Obrazy pre fanúšikov indiánov

Ste fanúšikovia indiánov a ďalších prírodných národov? Pokiaľ Vás o nich baví čítať, pozeráte na filmy o nich a radi by ste sa medzi nich napríklad raz aj pozreli, nemal by Vám doma chýbať obraz s touto tematikou. Vyzdobte si ním napríklad Vašu obývačku, pracovňu alebo spálňu.

V ponuke maľovanie podľa čísel sme pre Vás pripravili niekoľko takýchto obrazov. Pokiaľ Vás na domorodcoch fascinuje to, ako sú za jedno s prírodou, určite sa Vám bude páčiť obraz Matka príroda. Vneste do svojej domácnosti harmóniu a pohodu, ktorú všetci zažívame, keď sme sami v lese, civilizácia je ďaleko a netrápi nás žiadny stres ani povinnosti.

clanek_008

Na ďalšom obraze, Žena náčelníčka, nájdete dievča s tradičnou čelenkou severoamerických indiánov. Ideálna dekorácia do domácnosti každého cestovateľa, dobrodruha či fanúšika Indiánok.

clanek_009

Afrika je tiež plná krás. Z Afriky vlastne pochádzame všetci, takže v určitom slova zmysle sú vlastne všetci pôvodní obyvatelia Afriky.

clanek_010

clanek_011