Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Medzinárodný deň čokolády

Zlepšuje činnosť mozgu, znižuje riziko srdcových chorôb, uvoľňuje hormóny šťastia. Zapísala sa do svetových dejín a je milovaná po celom svete. Áno, reč je o čokoláde. A ako najlepšie jej sviatok osláviť? Jednoducho môžete jednu čokoládu zbaštiť alebo si ju s nami vymaľovať!

clanek_001

Čokoláda je jednoznačne jednou z najobľúbenejších vecí na svete. Ruku na srdce, kto z nás by doma nenašiel aspoň kúsok tejto dobroty? My sa na ňu ale dnes pozrieme oveľa detailnejšie, povieme si niečo o jej histórii, výrobe aj o tom, ako skvele môže vyzerať na obrazoch.

História čokolády

Pokiaľ sa ponoríme hlboko do minulosti, zistíme, že história čokolády sa začala písať pred viac ako 3000 rokmi, a to na americkom kontinente. Jej blahodárne účinky objavili už Mayovia a Aztékovia. Kakaovník tu bol rastlinou skutočne váženou a jeho plody sa využívali na prípravu vzácneho kakaového nápoja, ktorý slúžil tiež ako platidlo.

Okolo roku 1500 sa potom kakaové bôby dostali do Španielska, kde z nich bol pripravovaný čokoládový nápoj. Obľubu si získal predovšetkým na kráľovskom dvore a práve v týchto miestach sa tiež šírenie čokolády do sveta na nejakú chvíľu zastavilo.

Zhruba od druhej polovice 17. storočia sa potom čokoláda rozšírila do väčšiny európskych metropol. Nebola ale tak bežne dostupnou záležitosťou ako dnes. Konzumovala sa prevažne v čokoládových kluboch, ktoré boli spojené s prestížou a vysokým spoločenským postavením.

V druhej polovici 19. storočia sa potom čokoláda pevne udomácnila vo väčšine kútov sveta. V tomto období bola tiež vynájdená tabuľka čokolády, ako ju poznáme dnes. Pridávaním rôznych ingrediencií potom vznikol mliečny variant aj ďalšie príchute.

Pokiaľ Vás predstava luxusných čokoládových klubov nadchla, potom si ich atmosféru môžete priblížiť obrazom Horká čokoláda a kvietky. Jeho náročnosť je veľmi nízka, a je tak vhodná aj pre úplných začiatočníkov. Zachytáva čokoládu v takej podobe, v akej bola obľúbená v minulosti – teda v tekutej.

clanek_002

Ako sa čokoláda vyrába

Čokoláda sa vyrába z pražených jadier kakaových bôbov. Jadrá sú rozomleté ​​do tekutej podoby a z hmoty sa vyrába čokoláda. Aká bude jej finálna podoba, závisí predovšetkým od postupu výroby a doplňujúcich ingrediencií. Pridaním kakaového masla sa z čokolády na varenie stane klasická čokoláda, pridaním sušeného mlieka zase získate čokoládu mliečnu. Cukor a najrôznejšie ochucovadlá potom dokážu z obyčajnej čokolády urobiť jedinečné a výberové pochúťky.

Rekordy vo svete čokolády

Svet čokolády ale nie je iba plný fascinujúcich chutí. Je totiž tiež bohatý na najrôznejšie rarity a svetové rekordy. Viete napríklad, koľko stojí najdrahší dezert sveta? Alebo že existuje aj čokoládový vlak?

Najväčšia čokoládová tyčinka

Pokusov o čo najväčšiu čokoládu, čokoládovú tyčinku alebo čokoládový koláč už prebehlo množstvo. Jednou z najväčších rarít je však tyčinka Snickers. Jej nadrozmerná verzia vážila cez 1500 kg ak jej výrobe bolo použitých viac ako 40 000 klasických tyčiniek Snickers. Nájdete ju dokonca v Guinessovej knihe rekordov.

Ak ste milovníci tyčiniek, potom by ste mohli deň čokolády osláviť s naším obrazom Čokoládové tyčinky. Jeho autorkou je Myroslava Voloschuk a jej obrazy si Vás získajú svojimi jasnými farbami a očarujúcimi motívmi. Pokiaľ sa takýto obraz rozhodnete zavesiť do kuchyne, môžete svoju kolekciu rozšíriť o ďalšie obrazy tejto autorky. Takýto set obrazov s motívmi dezertov Vašu kuchyňu nielen rozžiaria, ale aj ju premenia na veľmi štýlové miesto.

clanek_003

Dom z čokolády

Plánujete kúpiť dom? A čo tak keby bol z čokolády? Jeden taký bol vyrobený v roku 2018 v Brazílii a prebojoval sa do Guinessovej knihy rekordov. Nie je síce obývateľný, ale jeho autori si s ním dali poriadnu prácu. Z čokolády sú odliate nielen jednotlivé tehly, ale aj rôzne predmety v interiéri. Vzhľadom k jeho výške, ktorá dosahuje takmer 2,5 metra, sa do neho zmestí aj človek a jeho plocha 15 m2  ponúka aj pomerne dosť priestoru.

Čokoládové vinylové platne

Milovníci dobrej hudby a čokolády, zbystrite! Umelkyňa Julia Drouhinová vie obe tieto vášne spojiť do jednej. Vyrába totiž čokoládové vinylové platne. A že sa jedná len o jedlú atrapu? Nie. Túto platňu si môžete prehrať, a to až 10-krát!

Najdrahší dezert sveta

Pokiaľ máte veľa peňazí a chceli by ste ochutnať ten najdrahší čokoládový dezert sveta, máme pre Vás tip. V roku 2007 sa do Guinessovej knihy rekordov zapísal dezert s názvom The Frrrozen Haute Chocolate a podpísali sa pod neho cukrári z New Yorku. Jeho cena presahuje 20 000 euro. V tej sú premietnuté nielen tie najvyberanejšie kakaové bôby sveta, ale aj krištáľová miska, v ktorej je dezert servírovaný, a 23-karátové jedlé zlato, ktorým je dezert zdobený.

Čokoládová architektúra

Keď v roku 2011 v Hong Kongu prebiehala výstava Čokoládového svetového dedičstva, talentovaný taliansky cukrár Mirco Della Vecchia ani chvíľu nepochyboval o svojej účasti. Z čokolády potom zhotovil hneď niekoľko preslávených svetových pamiatok. Našli by ste medzi nimi koloseum, víťazný oblúk alebo šikmú vežu v ​​Pise.

Rarita v podobe čokoládového vlaku

Že umelci pracujú iba s farbami, drevom alebo kameňom? Nie! Skvelým materiálom sa môže stať aj čokoláda. O tom vie svoje Andrew Farrugia, ktorý vytvoril čokoládový vlak pre výstavu v Bruseli v roku 2012. Dĺžka vlaku presahovala 34 metrov a na celú tvorbu padlo takmer 800 hodín práce.

Pokiaľ však máte radi čokoládu v pomerne tradičnejšej podobe, potom ju oslávte vymaľovaním obrazu podľa čísel s názvom Torta s jahodou a čokoládovou polevou. A čo maľovanie podľa čísel obnáša?

clanek_004

Maľovanie podľa čísel so Zuty

Maľovanie je pomerne zložitá disciplína. Pokiaľ sa ale chcete stať autormi krásnych obrazov, nepotrebujete žiadny špeciálny talent. Postačí Vám trpezlivosť a trocha času. Maľovanie podľa čísel Vás totiž povedie krok za krokom.

Na začiatku si stačí objednať jednu z našich maľovacích sád. Ak ste milovníkmi čokolády, potom u nás môžete vyberať z celého radu motívov. Akonáhle obdržíte maľovaciu sadu, môžete sa pustiť do stvárnenia jedinečného diela.

Celý obraz je rozdelený do očíslovaných polí. Čísla potom označujú farbu, ktorú máte na ich vymaľovanie použiť. Že neviete, aký typ farieb zvoliť? S tým si nemusíte lámať hlavu. Spolu so štetcami ich totiž nájdete vo vnútri maľovacej sady.

Oslávte s nami sviatok čokolády

Na svete existuje snáď len hŕstka ľudí, ktorá by nemala rada čokoládu. Pretože vieme, že nielen skvele chutí, ale dokáže byť aj jedinečným motívom pre obraz, do našej ponuky sme ju zaradili hneď niekoľkokrát.

Čokoláda je nadčasová a nepodlieha trendom. Preto sa s nami pustite do maľovania a ozvláštnite Váš interiér jedným z vyššie spomínaných obrazov alebo si vymaľujte obraz, ktorý nebude mať nikto iný. Takým obrazom môže byť napríklad Mýval s čokoládou, ktorý v sebe zachytáva hravosť aj originalitu.

Ak ste fanúšikom zvieracích obrazov i maliarskych výziev, potom nezostaňte pri jednom. Autorkou Mývala s čokoládou je Holly Simental a jej hravých motívov u nás nájdete celý rad. Niektoré sú jednoduchšie, iné si vyžadujú dávku zručnosti a trpezlivosti. Odmenou Vám však bude interiérová dekorácia, ktorú si všimne každý.

clanek_005

6 vecí, ktoré ste o čokoláde nevedeli

Už vieme, že vo svete čokolády existujú skutočné rarity, ktoré sa dokonca zapísali do Guinessovej knihy rekordov. Stále ale zostáva celý rad zaujímavých faktov o čokoláde, ktoré určite nepoznáte. Myslíte, že o čokoláde viete všetko? Poďte si to overiť!

Fakt č. 1: Vôňa čokolády vedie k uvoľneniu

Všetci vieme, že zahryznúť sa do čokoládovej tyčinky po dlhom dni dokáže byť uvoľňujúca a samotná chuť nám dodá energiu. Vedeli ste ale, že iba samotná vôňa dokáže ovplyvniť činnosť mozgu a vyvolať v nás pocit úplného uvoľnenia? Dokonca sa hovorí, že čokoláda dokáže v našej hlave vyvolať rovnaké pocity, ktoré cítime, keď sa zamilujeme.

Fakt č. 2: Prvá čokoládová tabuľka

Čokoláda bola obľúbená už pred niekoľkými tisíckami rokov. Bola platidlom aj posvätným nápojom. A cielene hovoríme nápojom. Prvá tabuľka čokolády totiž uzrela svetlo sveta až v roku 1847, a to v Anglicku.

Fakt č. 3: Pestovať kakaové bôby nie je ľahké

Ak by ste žili v ideálnych podmienkach, vysadili si kakaovník a robili všetko pre jeho prosperitu, počkáte si celých 5 rokov, kým získate prvé plody svojej práce.

Fakt č. 4: Príbeh čokoládovej sušienky

Poznáte čokoládové cookies? Nadýchané sušienky s čokoládovými lupienkami? Za ich objavom nestál žiadny vyhlásený kuchár. Vznikli úplne náhodou v roku 1930 v kuchyni istej Ruth Wakefield. Tá sa potom rozhodla venovať recept spoločnosti Nestlé. Tá jej výmenou za to poskytla doživotnú zásobu čokolády.

Fakt č. 5: Čokoláda budí dôveru

Že by ste nedokázali vylúpiť banku alebo klenotníctvo? Možno by Vám na to stačila čokoláda. V roku 2007 sa jednému mužovi v Belgicku podarilo ukradnúť šperky v hodnote takmer 30 000 dolárov. A ako to dokázal? Postupne si získal dôveru bankovej ochranky. A ako? Pravidelne im pred svojim plánovaným činom nosil čokoládu.

Fakt č. 6: Najväčší konzumenti čokolády

Ak máte pocit, že na svete neexistuje väčší milovník čokolády ako Vy, potom sa skúste porovnať so skutočnými premiantmi v jej jedení. Sú nimi Švajčiari a čokoláda je pre nich skutočne jedinečnou pochúťkou. Priemerný obyvateľ Švajčiarska za rok skonzumuje viac ako 10 kg čokolády.

clanek_006

Či už máte čokoládu radi viac či menej, svoj deň si rozhodne zaslúži. Jej stopa sa nezmazateľne otlačila do dejín ľudstva a hrala významnú úlohu pri mnohých zásadných udalostiach. Ak jej chcete s nami vzdať hold, potom si vyberte jeden z našich obrazov podľa čísel. Okrem čokolády u nás nájdete obrazy aj iných obľúbených dezertov a sladkostí.