Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Tajomstvo farieb

Farby sú všade okolo nás. Ovplyvňujú našu náladu, vnímanie okolitého sveta, dokonca majú vplyv aj na naše rozhodovanie. Farby sú skrátka fascinujúce. Ako ale vznikajú? Ako na nás presne pôsobí? A čo hovorí obľúbená farba o našej povahe?

clanek_001

Farby ovplyvňujú snáď každý aspekt nášho života. Ich sila a psychológia sa využívajú v bytovom dizajne, pri maľovaní, v móde, svetelnej signalizácii alebo reklame. Farby na nás skrátka pôsobia nepretržite a sú všade okolo nás. A pretože maľovanie podľa čísel je svet plný farieb, pozrieme sa na ich pôsobenie bližšie a pokúsime sa tento fenomén pochopiť.

Čo je to farba a kde sa berie?

Pochopiť, čo je farba, pre nás môže byť pomerne zložité. Zjednodušene môžeme povedať, že ide o vlastnosť svetla.

Farba, akú u rôznych objektov vnímame, závisí od viacerých aspektov. Základnou vecou na vnímanie farby je svetlo. Svetlo dopadá na rôzne látky a povrchy. Farba, ktorú potom vnímame, sú tie zložky farebného spektra, ktoré povrch látky odráža. Látky môžu zložky spektra odrážať aj pohlcovať a deje sa tak v rôznej intenzite. Preto sa okolo nás objavuje také veľké množstvo farieb a ich najrôznejších odtieňov.

Kde nie je svetlo, nie je farba

Z toho vyplýva, že bez svetla nemôžeme vnímať ani farbu. Preto samotné svetlo, jeho farba aj intenzita mení farbu predmetu. Sami ste si iste všimli, že keď vytiahnete nové šaty doma pod umelým osvetlením, ich farba nevynikne tak, ako keď viseli na dennom svetle na balkóne. Farba skrátka nie je daná predmetom, ale svetlom.

Prečo je jablko červené

Keď sa pozrieme napríklad na jablko, do ktorého sa zahryzla Snehulienka, vidíme, že je červené. To teda znamená, že povrch jablka pohltil všetky farby okrem tejto. Jej vlny sa tak od neho odrážajú a naše oko vidí červenú farbu. Ale ako je to možné?

clanek_002

Čo spôsobuje, že vidíme farby?

Za vnímanie farieb vďačíme očiam. O to, že vidíme farby a ich najrôznejšie odtiene, sa starajú čapíky, ktoré sú vo vnútri oka. Keď odrazené svetlo na tieto receptory dopadne, mozog dostane signál, akú farbu vidí. Týchto čapíkov máme v oku niekoľko miliónov.

Ako vznikajú farby

Všetky farby vychádzajú z tejto svätej trojice: červená, modrá a žltá. Aby sme vznik a miešanie farieb lepšie pochopili, poslúži nám k tomu nasledujúci obrázok. Na ňom môžete uprostred vidieť trojuholník, ktorý je tvorený troma základnými, alebo primárnymi farbami. Tie sú tvorené už spomínanou červenou, modrou a žltou.

clanek_003

Z týchto primárnych farieb vznikajú sekundárne farby, ktoré trojuholník obklopujú. Sú nimi oranžová (kombinácia červenej a žltej), zelená (kombinácia žltej a modrej) a fialová (kombinácia modrej a červenej). Keď sa potom tieto primárne a sekundárne farby rôzne zmiešajú, vznikajú farby terciárne, ktoré môžete vidieť v kruhu.

Chápanie farieb nám pomáha pri maľovaní. Pokiaľ farby milujete a radi sa nimi obklopujete, potom si môžete vymaľovať náš obraz Farebný Karlov most. Na ňom sa zoznámite s veľkým množstvom farebných tónov a odtieňov, ktoré pomáhajú zachytiť farby neba i odlesky mesta vo vodnej hladine.

Psychológia farieb

Teraz už vieme, ako farby vznikajú a ako ich môžeme miešať na získanie potrebných odtieňov. Farby nie sú ale iba záležitosťou fyziky. Nesú v sebe mnoho vlastností a pracuje sa s nimi aj na poli psychológie.

Každá farba na nás pôsobí inak

Psychológia farieb je veľmi dôležitou disciplínou a spolieha sa na ňu mnoho odborov. Každý z nich s nimi potom pracuje inak a hľadá u nich odlišné vlastnosti. Všeobecne si ale ich pôsobenie môžeme definovať nasledovne:

  • Biela: Biela symbolizuje čistotu, poriadok, harmóniu i mier. Je farbou nepoškvrnenosti a nevinnosti.
  • Červená: Táto farba je farbou energie. Odráža v sebe vášeň, agresiu a odvahu.
  • Zelená: Zelená symbolizuje život, prerod, hojnosť, plodnosť a mladosť.
  • Modrá: Modrá farba je farbou pokoja, súladu a stability.
  • Žltá: Táto farba prebúdza dobrú náladu, pozitívne myšlienky a radosť. V prírode ale tiež symbolizuje varovanie pred nebezpečenstvom.
  • Fialová: Fialová farba je farbou mystiky, spirituality a tajomna.
  • Oranžová: Oranžová je farbou otvorenosti, bohatstva, úrody a dobrodružstva.
  • Čierna: Čierna je farbou elegancie, tajomna aj luxusu. Súčasne je tiež vnímaná ako farba smútku, útlaku a zla.
  • Hnedá: Hnedá je spojená s istotou, nehou, pozitívnymi emóciami i pocitom domova.

Záverom ale treba povedať, že na každého pôsobia farby inak. Zatiaľ čo jeden vidí v červenej farbe pozitívny aspekt vášne, pre druhého môže byť rýdzim stelesnením agresie. Farby, vlastne ako všetko, vnímame subjektívne. Základné definície sú ale využívané vo všetkých oblastiach a kombinovanie určitých farieb vyvoláva pocit harmónie.

Pri výbere obrazu podľa čísel sa preto nechajte uniesť nielen motívom, ale aj tým, ako na Vás pôsobia jednotlivé farby na obraze. Predsa len na Vás takýto obraz bude neustále pôsobiť a treba si vybrať optimálnu farebnú súhru. Zatiaľ čo jedného upokojí pohľad na zasnežené hory, druhý môže obdivovať farby afrických diaľok.

Najobľúbenejšia farba na svete

Pokiaľ by Vás zaujímalo, aká farba na svete vedie v rebríčku obľúbenosti, je ňou modrá. A nie je sa čomu diviť. Je to predsa farba pokoja, ktorá v sebe odráža nebo aj nekonečný oceán. Navyše na seba berie mnoho rôznych podôb, ako je to napríklad na našom obraze Dva sediace vtáky.

clanek_004

Čo je farebná harmónia?

Pokiaľ sa pozrieme na akýkoľvek obraz, nevidíme izolované farby, ale určitú farebnú harmóniu. Umelci si už dávno všimli, že žiadna farba nepôsobí sama o sebe. Vždy ju ovplyvňujú okolité farby. Farebná harmónia prichádza zo sveta prírody. Farby, ktoré sa tu spoločne vyskytujú a navzájom vedľa seba pôsobia, určujú, čo nám pripadá harmonické.

Intuícia aj veda

Pokiaľ na Vás teda určité farebné kombinácie pôsobia prirodzene a príjemne, zrejme obdobnú farebnú schému poznáte z prírody. Farebný súlad možno docieliť za pomoci intuície a citu.

Ak neviete ale túto harmóniu cítiť sami, stačí sa riadiť jasne danými zákonmi, ktoré farebnú harmóniu definujú. Tie potom udávajú, ako farby skladať k sebe. Môže ísť o kombinovanie teplých a studených farieb alebo farieb, ktoré sa vo farebnom spektre nachádzajú vedľa seba.

Obľúbená farba prezrádza základné rysy Vašej osobnosti

Aby sme ale neprenikali príliš hlboko do vedeckej teórie farieb, pozrime sa na farby ešte raz, a to optikou psychológie. To, ktorú farbu máte najradšej, totiž veľa prezradí o Vašej osobnosti. Pozrite sa teda, čo o Vás Vaša obľúbená farba hovorí!

Červená

Ľudia, ktorí majú radi červenú farbu, sú ľudia vášniví a sebavedomí. Neuspokoja sa s málom a túžia prekonávať stále nové výzvy. Sú súťaživí, ale aj veľmi vnímaví. Ide o veľmi špecifické osobnosti, ktoré sú samy sebou a nenechajú sa nedobrovoľne formovať podľa požiadaviek niekoho iného.

Tip na obraz: V objatí

clanek_005

Modrá

Modrá farba je obľúbenou farbou tých, ktorí milujú pokoj, rozvahu a harmóniu. Títo ľudia sú premýšľaví a nekonajú pod návalom emócií. Sú dobrými poslucháčmi a dokážu pomôcť pri riešení problémov. Lojalita a vernosť sú pre nich veľmi dôležité.

Tip na obraz: Mólo na tyrkysovom mori

clanek_006

Žltá

Obdivovatelia tejto farby sú plní života a radosti. Radi sa púšťajú do dobrodružstva a skúšajú nové veci. Svoje okolie zahŕňajú dobrou náladou, sú skvelými zabávačmi a majú spontánne nápady. Vďaka svojmu nadšeniu pre všetko nové ale zabúdajú doťahovať veci do konca.

Tip na obraz: Bozk (Gustav Klimt)

clanek_007

Zelená

Ak máte radi zelenú farbu, ste ľudia pokojní, rozvážni a premýšľaví. Radšej ako s ostatnými riešite veci sami v sebe. Ľudia milujúci zelenú farbu sú rodinné typy. Nepotrebujú súťažiť a presadzovať sa v prostredí, kde to nepovažujú za dôležité.

Tip na obraz: Jazero v horách

clanek_008

Oranžová

Ľudia, ktorí majú radi oranžovú farbu, dokážu spájať znepriatelené svety. Svojou energiou a živou povahou dokážu urovnať rozpory a pomôcť. Sú totiž empatickí a vedia pochopiť obe strany sváru. To, že rozumejů druhým, znamená, že sú veľmi citliví. Z toho občas pramení skutočnosť, že keď im niekto ublíži, pamätajú si to dlho potom.

Tip na obraz: Krásna pláž

clanek_009

Fialová

Fialová farba značí vysokú intuíciu. Vnímate svet na úplne inej úrovni, než ľudia vo Vašom okolí. Veci nevnímate ako náhodný sled udalostí, ale vopred daný plán. Ste premýšľaví a duchovne založení ľudia.

Tip na obraz: Spln

clanek_010

Ružová

Ak ste si zamilovali túto farbu, ste ľudia, čo milujú lásku, nehu a romantiku. Máte radi veľké romantické gestá a túžite po prijatí a bezpečí. Pretože ale viete, že láska je silný cit, na začiatku ste opatrní a obozretní.

Tip na obraz: Tunel plný ružových kvetov

clanek_011

Biela

Ak máte radi bielu farbu, ste múdri, rozumní a empatickí. Máte radi pokoj a harmóniu. Dokážete radiť ľuďom a pomôcť im so zásadným rozhodnutím. Ste pripravení kedykoľvek pomáhať.

Tip na obraz: Pohľad z okna

clanek_012

Čierna

Ľudia, ktorí majú radi čiernu farbu, sú často obklopení aurou tajomna. Pokiaľ je čierna Vaším favoritom, zrejme ste jedinec, ktorý netúži po veľkej pozornosti. Ste skôr introvertnej povahy a radšej ako sto známych budete mať jedného pravého priateľa. Máte radi rozruch, častejšie sa ale oddávate pokoju a samote.

Tip na obraz: Mačka ako dievča s perlou

clanek_013

Spoznajte tajomstvo farieb so Zuty

Teraz už viete, ako farby vznikajú, prečo ich vnímate aj ako ovplyvňujú Vaše pocity. Pretože je ale prax viac ako teória, je dobré spoznať farby zblízka a vidieť ich pôsobenie v skutočnosti. V tom Vám ľahko pomôže príjemná odpočinková činnosť, ktorou je maľovanie podľa čísel.

Vďaka maľovaniu obrazov uvidíte, ako sa farby ovplyvňujú navzájom a ako ich postupným nanášaním na plátno vznikajú harmonické diela, ktoré môžu ľahko zdobiť múry Vášho interiéru. Záleží už teda len na Vás, či si vyberiete obraz podľa motívu alebo obľúbených farieb. U nás je ale možné oboje. Vďaka našej širokej ponuke, ktorá obsahuje stovky obrazov, si svojho favorita určite nájdete veľmi ľahko.