Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Medzinárodný deň mačiek

Mačky sú jedinečné a krásne. Dokážu tak byť nielen skvelými spoločníkmi, ale aj predlohou pre očarujúce obrazy. Dnes si teda povieme viac o ich povahe a o tom, prečo by ste si jednu z týchto výnimočných bytostí mali zvečniť na plátne.

clanek_001

Mačky, na rozdiel od psov, neprejavujú svoju lásku, náklonnosť a závislosť na človeku tak nápadne. To ale nič nemení na tom, že dokážu byť láskyplné a láskavé a potvrdí to každý, kto mačku doma má. Hovorí sa totiž, že sa láska ku mačkám často objaví v okamihu, keď nejaká z nich prekročí prah našej domácnosti. A nezáleží na tom, či ho prejde fyzicky alebo len na obraze.

Mačka nie je pes

O mačkách sa traduje mnoho vecí, ktoré ich nestavajú práve do toho najlepšieho svetla. Medzi najčastejšie mýty patria:

  • Mačky sú úplne solitérne a človeka nepotrebujú.
  • Sú zlé, nevďačné a k svojmu majiteľovi nemajú hlbší vzťah.
  • Mačka do bytu alebo domu nepatrí.
  • Prenáša nebezpečné choroby, ktoré môžu človeku ublížiť.
  • Nie sú spoločenské a nepotrebujú zvláštnu starostlivosť.

Nie je preto divu, že mnoho ľudí sa mačkám vyhýba. Pritom ide o naozaj jedinečných parťákov pre život. Ich povaha je oveľa bohatšia, než sa na prvý pohľad môže zdať a dokážu byť človeku skvelou oporou. Preto si poďme jednotlivé mýty vyvrátiť.

Mačka je spoločenská

Hovorí sa, že mačka je samotár. To rozhodne nie je pravda. Ako každý iný tvor potrebuje spoločnosť človeka alebo ďalšej mačky. Vo dvojici sa to skrátka lepšie ťahá. A práve túto myšlienku zachytáva aj náš obraz Čakajúce mačky, vďaka ktorému si budete môcť užívať hneď dve očarujúce stvorenia na jednom plátne.

clanek_002

Mačka potrebuje lásku a vie ju aj prejavovať

Mačky sú milujúce stvorenia. Rady si strážia teritórium a všetko, čo k nemu patrí – teda aj svojho majiteľa. Každá mačka je osobnosť a jej prejavy náklonnosti sú iné. Niektoré divoko pradú, iné sa otierajú čelom, ukazujú bruško alebo sa jednoducho prídu vyspať na Váš klin.

Žiadna mačka nie je zlá. Len sa ju človek musí naučiť chápať a vzťah, ktorý potom vznikne, už ničím nenahradíte. Mnoho mačiek dokonca chodí vítať svojich majiteľov k dverám. Pokiaľ ale svoju mačku vidíte ako malého, vypočítavého mafiána, potom si iste zamilujete náš obraz Čierna mačka.

clanek_003

Mačky sú teritoriálne a v byte im nič nechýba

Predtým boli mačky využívané predovšetkým na lov myší okolo domov. Dodnes počujeme, že to je ich prirodzenosť. Také mačky ale často umierajú vo veľmi ranom veku následkom zrážky s autom alebo choroby. Mačka žijúca v byte sa dokáže dožiť viac ako 15 rokov. Ak im ešte zaobstaráte interaktívne hračky, máte istotu, že mačka bude mať aj dostatok podnetov pre vybitie energie.

Mačky neprenášajú choroby

Často sa hovorí o tom, že by sa tehotné ženy nemali dostať do kontaktu s mačkou kvôli riziku toxoplazmózy. Tú je ale od mačky takmer nemožné chytiť. Väčšie a reálnejšie riziko predstavuje neumytá zelenina.

Mačky potrebujú spoločnosť a zábavu

Zaobstarať si mačku ako bezúdržbovú hračku je snáď to najhoršie počínanie. Mačka nie je samotár. Potrebuje Vašu pozornosť, lásku a interakciu. Preto je dôležité pre ňu pripraviť zaujímavé podnety, ktorými môže byť hra alebo bezpečná vyhliadka z okna von. Ako inšpirácia pre ideálny pozorovací kútik môže poslúžiť aj náš obraz Mačka pozorujúca vtáky.

clanek_004

Aj mačky majú svoj deň

Pretože sú tieto jedinečné chlpaté stvorenia milované po celom svete, od roku 2002 existuje aj deň, ktorý ich oslavuje. Je stanovený na 8. augusta a jeho prvotným cieľom nebola oslava týchto báječných tvorov, ale šírenie povedomia o problematike túlavých mačiek.

Deň mačiek sa zrodil v južnej Amerike, kde sa fenomén túlavých mačiek rozmohol, a tak sa spoločnosť rozhodla o tomto probléme hovoriť. Išlo aj o pokus rozšíriť medzi ľuďmi náklonnosť k týmto tvorom a prispieť k tomu, aby si ľudia opustené mačky začali osvojovať a ponúkli im dôstojné podmienky pre život.

Nekupuj, adoptuj

V roku 2020 bolo v Slovenskej republike evidovaných vyše 10 tisíc túlavých mačiek a tento počet medziročne geometricky rastie. Útulky a spolky vďaka tomu nemajú dostatok priestoru a nemôžu pomáhať vždy a všade. Pokiaľ teda hľadáte zvieracieho parťáka, ktorý Vám zlepší psychické aj fyzické zdravie, potom si adoptujte jednu z mačiek bez domova.

Adoptované mačky navyše často prejavujú lásku a dobrú povahu oveľa viac ako šľachtené. Môže za to skutočnosť, že mačky majú skvelú dlhodobú pamäť, dokážu si vážiť to, čo majú, a svojho majiteľa bezhranične milovať. Ak sa rozhodnete pomôcť rovno dvom opusteným dušiam, môžete ku mačke zaobstarať aj psíka. To, že sa mačky a psy nemajú radi, totiž nie je pravda. Všetko záleží na povahe. Dôkazom je aj náš obraz Pes a mačka pozorujúci západ slnka.

clanek_005

Čo domácnosť, to iné mačacie plemeno

Mačky sa šľachtia od nepamäti a jednotlivé plemená majú nielen svoj charakteristický vzhľad, ale aj povahu. Pokiaľ máte pocit, že každá mačka, ktorú ste u niekoho videli, vyzerá úplne inak, máte pravdu. V súčasnosti totiž existuje 45 mačacích plemien a ďalšie stále pribúdajú.

clanek_006

Viete o mačkách všetko?

Ako každá oblasť aj svet mačiek skrýva mnoho zaujímavostí. Aby ste o mačkách vedeli skutočne všetko, zaujímavé fakty sme pre Vás zhrnuli:

  • O chlp lepšia káva. Vedeli ste, že na Slovensku existuje niekoľko mačacích kaviarní, v ktorých mačky bývajú, a Vy si tak môžete dopriať šálku kávy s vrniacim maznáčikom v lone? Ak sa Vám myšlienka mačacej kaviarne páči, ale žiadnu vo svojom okolí nemáte, potom si ju môžete aspoň zvečniť na obraze Kocúr na bicykli pred kaviarňou.
    clanek_007
  • Netrestať, ale chváliť. Mačky nerozumejú trestom, a pokiaľ je im nejaký udelený, pamätajú si to ešte dlho. K zmene správania to ale nevedie. Pokiaľ chcete mačku niečo odnaučiť, musíte ju pozitívne motivovať.
  • Čistota je základ. Mačka strávi až polovicu života tým, že sa umýva. Ide o čistotné stvorenie, preto nie je potrebné ich kúpať.
  • Poďme sa rozprávať. Pokiaľ máte doma dospelú mačku, ktorá mňauká, používa to výhradne na komunikáciu s Vami.
  • Keď oslava, tak v plnej paráde. V Belgicku sa pravidelne od roku 1955 koná mačací festival Kattenstoet. Vychádza vždy na druhú májovú nedeľu a teší sa obrovskému záujmu.
    clanek_008
  • Trest smrti za usmrtenie mačky. V Egypte bola mačka považovaná za posvätné zviera. Jej usmrtenie preto bolo trestané smrťou. Peržania raz dokonca použili mačky ako živý štít, aby vo vojne porazili Egypt. Egypťania sa nebránili, pretože nechceli mačkám ublížiť.

Vytvorte si mačací obraz

Hovorí sa, že spoločnosť mačiek vyhľadávajú kreatívni ľudia s umeleckou dušou. Presne z toho dôvodu sme si pre všetkých milovníkov mačiek pripravili hneď niekoľko desiatok obrazov s mačacou tematikou, ktoré rozžiaria obývačku, kuchyňu i detskú izbu. Pokiaľ neviete, pre ktorý sa rozhodnúť, radi Vám s výberom pomôžeme.

Obraz Mačiatko alebo tiger skvele zachytáva majestát tohto nádherného zvieraťa. Ak ste ale skôr milovníkmi abstrakcie, zaujme Vás obraz Mačka a káva, Mandala mačka, Abstrakcia ženy a mačky alebo Farebná mačička.

Na tých, ktorí milujú nežnú mačaciu dušu, potom čakajú obrazy ako Odpočívajúci kocúr, Dievčatko s mačiatkom alebo Mačky na streche a mesiac.

 

clanek_009

 

Prečo skúsiť maľovanie podľa čísel

Veľa z nás občas chytí túžba niečo tvoriť. Vďaka manuálnej činnosti si totiž vyčistíme hlavu a odmenou za obetovaný čas je hmatateľná vec, ktorá nám môže prinášať radosť. Lenže množstvo tvorivých aktivít si žiada veľkú prípravu a dostatočnú dávku kreativity.

Pri maľovaní podľa čísel Vám ale mnoho starostí odpadne. Nemusíte si lámať hlavu s tým, čo by ste chceli na plátne zachytiť, pretože si motív jednoducho dopredu vyberiete. A rozhodovaciu paralýzu o tom, aké farby a štetce sú tie najlepšie, tiež vyriešime za Vás. Všetko potrebné totiž nájdete vo vnútri sady. Stačí chytiť štetec a pustiť sa do maľovania.

clanek_010

Čo so sadou maľovania podľa čísel získam?

V sade obdržíte plátno s vybraným motívom, ktoré je rozdelené do očíslovaných polí, ktoré pomocou očíslovaných farieb vymaľujete. Celý proces maľovania Vám potom neprinesie iba krásne umelecké dielo, ale aj niekoľko ďalších benefitov. A aby ste vedeli, čím všetkým Vás maľovanie podľa čísel obohatí, všetky jeho výhody sme pre Vás zhrnuli:

  • Vďaka maľovaniu sa oslobodíte od okolitého sveta a necháte svojej hlave priestor na odpočinok a regeneráciu.
  • Sústredením sa na jednu úlohu sa zbavíte stresu aj napätia.
  • Vďaka postupnej a detailnej práci posilníte svoju trpezlivosť.
  • Aj keď sa maľovanie javí ako rýdzo odpočinková činnosť, Váš mozog po celý čas usilovne pracuje a Vy ho tak prirodzene trénujete. Tým môžete neskôr predísť jeho neurodegeneratívnym poruchám.
  • Získate cit pre detail a naučíte sa vychutnávať si pokoj.
  • Zaplníte voľný čas zmysluplnou činnosťou, ktorej výsledok Vám prinesie pocit uspokojenia z dobre odvedenej a viditeľnej práce.

clanek_011

Oslávte Medzinárodný deň mačiek so Zuty

Spisovateľ Charles Bukowski hovoril, že čím viac mačkami sa človek obklopí, tým dlhšie bude žiť. Pokiaľ teda doma žiadnu mačku nemáte, pozvite si ju domov aspoň na plátne. Budete si môcť užívať ich energiu aj krásu bez chumáčov chlpov a rozhádzaných hračiek.

Pokiaľ s maľovaním začínate, môžete skúsiť nejaký z jednoduchých obrazov. Na tých pokročilých u nás zase čakajú zložitejšie motívy, ktoré Vaše maliarske schopnosti posunú o úroveň ďalej.

Máte doma mačku a pripadá Vám krajšia ako všetky, ktoré ste našli na našich obrazoch? Potom máte možno pravdu a my radi vytvoríme obraz priamo podľa Vami vybranej fotografie. Stačí vybrať dobre osvetlenú snímku v dostatočnom rozlíšení (aspoň 1 MB) a my pripravíme obraz priamo podľa Vašich predstáv. Aby obraz splnil všetky Vaše očakávania, ozve sa Vám náš grafik, ktorý s Vami všetko doladí do posledného detailu.

clanek_012

Pokiaľ sa medzi mačacích milovníkov neradíte, nevadí. V našej ponuke nájdete mnoho ďalších zvierat, ktoré do Vášho domova prinesú hravosť aj vznešenosť. Doprajte si teda chvíľku mimoriadneho odpočinku a oslávte zvieratá s nami vymaľovaním jedného z mnohých zvieracích motívov!