Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Zažite pravý roadtrip

Plánujete dovolenku, ale zájsť si do Chorvátska k moru Vám už pripadá nudné? Potom je načase sa pustiť do pravého dobrodružstva, ktorým je roadtrip. Čo to ale presne je? Ako sa na takú dovolenku správne pripraviť? Kam sa vydať? A čo všetko na to bude potrebné?

clanek_001

Pokiaľ ste uvažovali o nákupe obrazu podľa čísel, určite ste na našich stránkach narazili na veľké množstvo obrazov krásnych miest i panenskej prírody. A ak sa práve takéto motívy stali inšpiráciou pre Vašu dovolenku, potom nebuďte skromní a navštívte takýchto miest rovno viac – roadtrip Vám to umožní.

Hovorí sa, že aj cesta môže byť cieľ. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa roadtripy stávajú stále populárnejšie a obľúbenejšie. Chceli by ste tiež na takú dovolenku vyraziť? Potom si prečítajte naše dnešné rady a tipy, ako na to!

Čo je to roadtrip?

Roadtrip je taká forma výletu alebo dovolenky, kedy veľkú časť času trávime v aute. Cieľ ani zastávky často nie sú pevne stanovené, a tak môžeme vidieť mnoho miest a súčasne spolu stráviť veľa času.

Roadtripy sú populárne predovšetkým v USA, kde veľkosť krajiny na dlhé výlety priamo vyzýva. Avšak sa čoraz väčšej popularite tešia aj tu u nás v Európe a sú skvelým spôsobom, ako stráviť leto. Lenže ako začať?

Prečo nepodceniť prípravu

Vyraziť na cestu môže byť úplne impulzívnym rozhodnutím. Pokiaľ ale chcete mať istotu, že nenarazíte na problém hneď za pár hodín od výjazdu, potom je dobré si určité veci premyslieť a pripraviť. Osud je samozrejme nevyspytateľný a roadtrip so sebou vždy nejaké tie riziká nesie. Pokiaľ ale nič nepodceníte, zvýšite pravdepodobnosť, že si výlet užijete bez akejkoľvek komplikácie!

clanek_002

Základné pravidlá roadtripu: Na čo pred cestou nezabudnúť?

Keď si naplánujete dovolenku v nejakom zahraničnom rezorte, väčšinu problémov s Vami vyrieši personál. Akonáhle sa ale púšťate do cestovania na vlastnú päsť, potom si musíte s prípadnými kolíziami poradiť sami. Pokiaľ chcete riziká eliminovať na minimum, je dobré sa pred cestou zamerať na nasledujúce veci.

Pred cestou skontrolujte stav vozidla a uzatvorte si cestovné poistenie

Nezáleží na tom, či svojmu autu veríte. Pred cestou je dobré ho nechať celé dôkladne skontrolovať. V poriadku by mali byť pneumatiky, brzdy aj ďalšie veci. Nikdy potom pred odchodom nezabudnite skontrolovať aj stav oleja a vody do ostrekovačov.

Súčasne si nezabudnite uzatvoriť poistenie, a to nielen pre Vás, ale aj pre vozidlo. Vďaka tomu nebudete mať problém s asistenčnými službami a prípadné komplikácie ľahšie vyriešite.

Premyslite si, s kým pôjdete

Skôr, než sa ale pustíte do balenia, premyslite si, s kým skutočne chcete na výlet vyraziť. Nezabudnite, že s vybranými ľuďmi budete tráviť nielen dni, ale aj noci. Je teda dobré ísť s niekým, koho poznáte, a viete, že za dva dni nebudete mať vzájomnú ponorku.

Nájdite si človeka alebo skupinu ľudí, s ktorými ste naladení na rovnakú vlnu alebo s nimi prípadne máte už nejakú spoločnú dovolenku za sebou.

Zbaľte si základné veci na cestu

Je možné, že máte v pláne robiť pravidelné zastávky na jedlo a nákupy. Napriek tomu si nezabudnite zabaliť aspoň pár základných vecí. Medzi ne patria fľaše s čistou vodou, trvanlivé potraviny a starostlivo zabalená lekárnička. Akákoľvek kolízia totiž môže nastať aj v miestach, kde s tým nepočítate. Byť potom bez vody a jedla v rozpálenom aute môže dovolenku úplne zničiť. Nepodceňujte preto rezervné zásoby.

clanek_003

Naplánujte si hrubý itinerár

Roadtrip má byť predovšetkým o ceste a slobode, vždy je ale dôležité si nastaviť aspoň hrubý plán. Preskúmať cesty, cieľové destinácie a určiť si aspoň čiastočný itinerár. Chcete cestovať do Talianska? Kadiaľ pôjdete? A neoplatí sa preskúmať prípadné zastávky v Slovinsku?

Okrem toho si nezabudnite zaobstarať knižného sprievodcu a papierovú mapu. Hoci sa také veci môžu dnes zdať ako prežitok, pamätajte, že stále môžete naraziť na mnoho miest, kde nie je mobilný signál. Navyše sa Vám jednoducho môže vybiť batéria v telefóne na tom najmenej vhodnom mieste. Spoliehajte sa teda na moderné technológie, ale nechajte si v rezerve aj klasických papierových sprievodcov a mapy.

Preskúmajte možnosti nocľahu a tankovania

Aj keď ste sa možno rozhodli zbytočne neplánovať, je dobré zvážiť možnosti nocľahu. Ak idete obytným vozidlom alebo plánujete nocovať pod stanom, stačí si zaistiť kvalitné spacáky a stan. Ak ale po ceste chcete spať v normálnej posteli, je dobré preveriť možnosti.

Ak ste sa rozhodli zostať na noc v kempe, najprv ich obvolajte a zistite, ako sú na tom s kapacitou. Pokiaľ totiž vyrážate v lete, je možné, že niektoré budú plne vyťažené a hľadať uprostred noci náhradné ubytovanie môže byť vyčerpávajúce. Preto je dobré mať v zálohe miesta, ktoré voľné kapacity zaručene majú.

Ak budete riešiť ubytovanie cez najrôznejšie portály, pokojne počkajte do poslednej chvíle a ubytovanie kupujte až v okamihu, keď budete mať istotu, že na miesto včas dorazíte. Vyhnete sa tak prípadným storno poplatkom.

clanek_004

Stanovte si orientačnú dĺžku roadtripu a rozpočet

Než sa nadchnete pre desiatky miest, ktoré chcete vidieť, zamyslite sa najprv nad tým, koľko času na dovolenku máte. Aj keď máte pocit, že nesmiete nič vynechať a premeškať, zvoľnite. V opačnom prípade sa roadtrip stane nepríjemnou naháňačkou za miestami, ktoré si nakoniec ani poriadne nevychutnáte.

Akonáhle si všetko dobre rozmyslíte, vytvorte si aj nejaký orientačný rozpočet. Do toho započítajte náklady na pohonné hmoty, ubytovanie, jedlo, vstupy, diaľničné poplatky a ďalšie. Predídete tak nepríjemnému prekvapeniu, že Váš roadtrip stál nakoniec viac ako luxusná exotická dovolenka.

Myslite na detaily

Pokiaľ sa budete držať všetkých odporúčaní, Váš roadtrip sa môže stať nezabudnuteľným zážitkom. Myslite ale aj na malé detaily, ako sú hry na dlhú chvíľu, hudobný podmaz do auta, ktorý všetkých poteší, fotoaparáty, záložné zdroje elektrickej energie na dobitie telefónov, systém na zaznamenávanie výdavkov na následné vyrovnanie a dostatok hotovosti pre prípad núdze.

clanek_005

Nájdite si informácie o cieľových krajinách a naučte sa základné frázy

Nikdy nepodceňujte ani komunikáciu a návyky v navštívených destináciách. Aj keď sa môže zdať, že po anglicky dnes hovorí každý, pri výletoch po odľahlých kútoch Európy náhle zistíte, že to tak často nie je. Preto si naštudujte návyky a zákony danej krajiny a naučte sa aspoň základné frázy.

Tipy na destinácie po Európe

Kam vyrazíte, záleží čisto len na vás. Môžete jednoducho cestovať prstom po mape a na základe toho si svoje zastávky zvoliť. Ďalej záleží, aké počasie a vyžitie vyhľadávate. Medzi obľúbené Európske destinácie bezpochyby patria:

  • Lotyšsko, Litva, Estónsko,
  • Slovinsko,
  • Chorvátsko,
  • Taliansko,
  • Švajčiarsko,
  • Rakúsko,
  • Španielsko,
  • Portugalsko,
  • Rumunsko,
  • Albánsko,
  • Bielorusko,
  • Škandinávia.

V skratke možno povedať, že celá Európa je kúzelná a mnohé miesta ešte len čakajú na to, až ich objavíte. Je teda dobré sa rozhodnúť, či Vás zaujíma more, mestá, história alebo panenská príroda.

clanek_006

Vymaľujte si svoje spomienky na cesty

Roadtrip zostane vo Vašom srdci ešte dlho po návrate. Pokiaľ si chcete tie najkrajšie okamihy pripomínať večne, potom si kúpte obraz podľa čísel Vašej zamilovanej destinácie.

V našej ponuke nájdete obrazy obľúbených miest, ikonických miest a pamiatok a stavieb. Okrem toho si môžete prostredníctvom obrazu zachytiť krásu tej najpôvabnejšej panenskej prírody.

Taliansko a Slovinsko

Pokiaľ ste sa na cestách zamilovali do Talianska, môžete si na plátne zachytiť nočné Benátky. Ak Vás zaujala skôr jej kúzelná príroda, potom si zamilujete jazernú krajinu v Lago di Braies. Na milovníkov Slovinska tu potom čaká Bledské jazero.

clanek_007

 Obľúbené metropoly

Pokiaľ radšej objavujete architektúru, potom si vymaľujte zábery Barcelony, Dubrovníka alebo mestečka Bergen v Nórsku. Európa je skrátka nádherná a jej zákutia môžu navždy zdobiť Váš interiér. A čo viac, autormi týchto obrazov budete len Vy sami. Stačí si len objednať jeden z obrazov podľa čísiel a pustiť sa do vymaľovania.

clanek_008

Nechajte si vyrobiť číselný obraz podľa obľúbenej fotky z roadtripu

Pokiaľ Vám na obrazoch chýba nejaké z miest, ktoré sa Vám páčilo najviac, nevešajte hlavu. Ak ste si totiž nejakú z krásnych scenérií zachytili fotoaparátom, môžeme vám zhotoviť obraz podľa čísel presne podľa vášho obľúbeného záberu.

Číselný obraz podľa Vašej fotografie sa tak stane nádhernou spomienkou na milované miesta. Navyše budete mať istotu, že obdobné výtvarné dielo inde nenájdete. Na Vami vybranej fotografii ale nemusí byť iba príroda alebo architektúra. Môžete vybrať nejakú obľúbenú fotku z ciest, na ktorej ste s partnerom alebo skupinou priateľov. Obraz Vám skrátka zhotovíme podľa akejkoľvek obľúbenej fotky.

clanek_009

Spríjemnite si návrat domov

Návraty domov z dovolenky nie sú nikdy príliš príjemné. Z jednej strany sa síce tešíme na rodinu a pohodlie, na druhú stranu ale nastáva návrat do reality, a to človeku na nálade nepridá. Pokiaľ si ale cestou domov objednáte sadu maľovania podľa čísel, Vaše pristátie do tvrdej reality si spríjemníte.

Sada maľovania podľa čísel obsahuje plátno s vybraným motívom, štetce a farby. Vďaka unikátnemu systému rozdelenia obrazu do očíslovaných polí ho ľahko vymaľujete. Čoskoro sa tak stanete autormi umeleckého diela, na ktoré by ste si normálne netrúfli.

Maľovanie Vás oslobodí od stresu, napätia a pomôže Vám utíšiť svet okolo Vás. A to sa po návrate domov rozhodne bude hodiť! Preto si vyberte nejaký z motívov a vymaľujte si spomienku na Váš nezabudnuteľný roadtrip.

Keď budete pri výbere nejakého motívu alebo nahrávania fotografie potrebovať s niečím poradiť, sme tu pre Vás. Stačí sa nám ozvať na info@zuty.sk alebo na telefónne číslo 2 2220 5478.