Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Namaľujte si symboly a tradície Veľkej noci z celého sveta

Veľká noc je oslavovaná po celom svete. Tradične ako náboženský obrad, občas aj spojený s pokáním, ale v modernej podobe aj ako veselý, hravý a súťaživý sviatok. Chcete vedieť, ako sa oslavy Veľkej noci líšia v jednotlivých krajinách? Možno Vám to bude inšpiráciou na vymaľovanie obrazu podľa čísel s nejakým pekným veľkonočným motívom z našej ponuky.

miniatura_FB-symboly-velikonoc

Veľká noc v rôznych krajinách sveta

Slovensko a Česko

Maľované vajíčka, tak typické pre mnoho krajín sveta, sú súčasťou veľkonočných osláv aj na Slovensku a v Česku. Keby sme sa chceli držať pôvodnej tradície, boli by vajcia vyfúknuté a išlo by len o maľovanie prázdnej škrupiny. Výsledku sa potom hovorí kraslica.

Tradičných techník maľovania kraslíc je veľa. Napríklad maľovanie voskom, zdobenie slamou alebo háčkovanou košieľkou, vyškrabovanie atď. Alebo sa vajcia len zafarbili pomocou šupiek z cibule, cviklou, či kôrou stromov.

Ďalšou, trochu spornou tradíciou, je šľahanie dievčat korbáčom. To v súčasnosti čelí námietkam, že ide o násilie. Je však dobré vedieť, že cieľom nie je zanechať dievčatám jazvy na tele. Išlo skôr o symbolické zabezpečenie trvalej mladosti. Nebolo ani nutné, aby sa korbáč dievčaťa dotkol.

clanek_001

Nemecko a Rakúsko

V Nemecku sa Veľká noc tiež nezaobíde bez nádherne zdobených kraslíc. Dôležitá je pestrosť a rôznofarebnosť. V Nemecku sa tiež počas Veľkej noci dosť súťaží, pričom ústrednou proprietou sú opäť vajíčka. Organizujú sa súťaže v prenášaní, hádzaní, guľaní či rozbíjaní vajec.

Asi najťažšou disciplínou v hádzaní je snaha o prehodenie vlastného domu. Vajíčkom samozrejme. Pokiaľ sa to majiteľovi podarí a niekto ďalší na druhej strane vajce chytí, bude v dome celý rok šťastie pevne usadené a dom bude chránený pred bleskami.

V predvečer Veľkej noci deti vyrábajú „hniezda“, do ktorých rodičia pripravia vajíčka, čokoládky a ďalšie odmeny. Samozrejme, že deti sú presvedčené, že nádielku pripravil veľkonočný zajačik. Hniezda potom rodičia poschovávajú po dome a deti ich potom s veľkým nadšením hľadajú.

Počas Veľkej noci sa pripravuje a je sladká štóla a pečené mäso. Zaujímavým nemeckým zvykom je aj strom ozdobený vajíčkami.

clanek_002

Poľsko

V Poľsku sa prikladá Veľkej noci silný kresťanský pôvod. To sa odráža aj v udržiavaných zvykoch. Jedným z nich napríklad svätenie jedla. Na Bielu sobotu si veriaci chodia do kostolov nechať posvätiť pokrmy, ktoré sa ocitnú na veľkonočnej tabuli na Veľkonočnú nedeľu.

Ale veselé tradície sú tu tiež vidieť. Napríklad polievanie vodou – Śmigus Dyngus čiže Mokrý pondelok. Vtedy po sebe ľudia špliechajú, chrstajú, striekajú a lejú veľa vody. Predtým išlo hlavne o škádlení medzi mladými chlapcami a dievčatami, ale v súčasnosti ide o regulárnu vodnú bitku „každý proti každému“.

clanek_003

USA

Hlavnou hviezdou Veľkej noci je tu veľkonočný zajačik. Je to veselý nezbedník, ktorý poschováva po celom dome i záhrade množstvo čokoládových vajec. Deti sa už tešia, až po slávnostnom nedeľnom obede, kedy sa podáva hlavne pečená šunka alebo jahňacie so sladkými zemiakmi, vybehnú v snahe nájsť čo najviac sladkostí.

Ľudia sú tu ale tiež silne veriaci, takže nie je neobvyklé, keď sa dodržiava veľkonočný pôst a navštevuje sa kostol.

clanek_004

Španielsko

Kresťanská tradícia je tu veľmi silne zakorenená. Dôraz na kajúcny postoj a skutky pokánia je tu na Veľkú noc vidieť na každom kroku. Ulice sa plnia kajúcnikmi v špicatých červených kapucniach, tzv. „nazarenos“. Farba krvi má pripomínať Ježišovu obetnú smrť.

Ale aj v Španielsku je Veľká noc skôr oslavou života, takže vajíčka a zajačik tu tiež hrajú dôležitú úlohu poslov jari a symbolov nového života. Napriek tomu ide o krajinu, kde je význam Veľkej noci veľmi blízko k Ježišovi, baránkovi Božiemu a jeho nasledovníkom, ktoré on sám označuje za ovečky.

Oslávte Veľkú noc so Zuty

Tú pravú veľkonočnú atmosféru si určite doma vytvoríte sami. Nezáleží vôbec na tom, čo pre Vás Veľká noc znamená. Či už ste veriaci alebo nie, je Veľká noc obdobím plným nádeje a očakávania niečoho dobrého.

Na našom e-shope nájdete aj také motívy na maľovanie podľa čísel, ktoré môžu zdobiť steny Vášho bytu cez veľkonočné oslavy, ale aj po celý rok. Porozhliadnite sa a vyberte si motív podľa svojho gusta a užite si chvíle pokoja pri maľovaní.