Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Portréty a zátišia od Pietra Wagemansa

Radi by ste sa ponorili do sveta portrétov a zátiší? Prinášame Vám diela belgického maliara Pietra Wagemansa. Medzi jeho najobľúbenejšie motívy patria kvety, ale narazíte aj na iné témy. Poďte sa pozrieť, čo sme pre Vás v spolupráci s ním na maľovanie podľa čísiel pripravili.

clanek_001

Kto je Pieter Wagemans

Rodák z Merks v blízkosti Antverp, Pieter Wagemans, patrí medzi uznávaných súčasných umelcov Belgicka. Narodil sa v roku 1948. Študoval na Kráľovskej akadémii umenia v Antverpách. Práve tam vybrúsil svoje nadanie do dokonalosti. Venuje sa najmä klasickým technikám maľby. Jeho talent si ale nevšimli iba v Belgicku. Vystavoval už napríklad aj v Ázii a Austrálii. Aké témy zobrazuje najčastejšie? Sám hovorí:

Každý umelec má určité témy, ktoré sú mu blízke, pre mňa sú to kvety, portréty a zátišia.

Pieter už od malička prekvapoval okolie svojim nadaním, ktoré zrejme zdedil po otcovi. V pätnástich rokoch začal chodiť na prvé lekcie do Akadémie. Počas štúdií sa zdokonaľoval v kresbe, zaoberal sa aktmi a krajinnými motívmi, ale stále viac sa zameriaval na zátišia.

Hlavným zdrojom inšpirácie je pre neho pominuteľnosť všetkého okolo nás. Snaží sa zachytiť krásu, a dať jej tak trvalejší ráz. Práve pominuteľnosť života je podľa Wagemansa najlepšie viditeľná na kvetoch. Ich krehkosť mu doslova učarovala a každý obraz s kvetinovou tematikou je namaľovaný s najvačším citom.

Maľba kvetov pritom nie je nič jednoduché. Kvet sa neustále mení podľa toho, ako v ateliéri plynie deň. Navyše nevydrží večne. Po pár dňoch vo váze začne vädnúť. Pieter preto pracuje nielen s predlohou, ale aj s vlastnou predstavivosťou, a vytvára tak zaujímavé kompozície plné farebných kontrastov, pokoja a harmónie.

A na záver sa s Vami podelíme o malý trik, ktorý Pieter používa – kvety väčšinou maľuje postupne, jednu po druhej. Celú kyticu by totiž namaľovať nestihol, skôr by zvädla. To, čo vidíte na obraze, teda kvetinovú kompozíciu, tak vlastne v realite nikdy neexistovalo.

Pieter za svoj život získal mnoho ocenení a oslovil priaznivcov umenia po celom svete. Teraz vám jeho dielo prinášame aj na Zuty. Veríme, že sa Vám bude páčiť a nájdete si motív, ktorý do Vašej domácnosti prinesie harmóniu a pohodu. Kvety sú mojím obľúbeným námetom maľovania, hovorí Pieter. Vy to tak určite budete cítiť tiež.

Pieter Wagemans na Zuty

Zátišie kvitnúca jabloň a smilek Humboldtov v maľovanej váze

Nežné kvety jablone a smilku sú ako pohladenie po duši. Preneste sa do kvitnúcich jabloňových sadov a zabudnite na všetky starosti s prácou aj domácnosťou. Stačí vziať štetec do ruky a urobiť prvý ťah. Všimnite si, ako sú kvety v zaujímavom kontraste s červeným vzorom na maľovanej váze.

clanek_002

Žena v ružovom kvetovanom hodvábe s dýkou a motýľ

Aj keď Wagemans nemaluje portréty tak často ako kvetinové zátišia, obraz ženy s dýkou a motýľom patrí medzi diela, ktoré zaujmú hneď na prvý pohľad. Motív inšpirovaný Áziou si Vás podmaní svojou tajomnou a až magnetickou krásou. Dielo je výrazne farebné, a tak s ním rozžiarite aj minimalistický interiér v neutrálnych farbách. Zaveste hotový obraz do obývacej izby alebo spálne, kde Vás bude neustále inšpirovať.

clanek_003

Zátišie kytice v sklenenej váze

Pri obraze Zátišie kytice v sklenenej váze opäť narazíme na Wagemansov obľúbený kontrast bielej, zelenej a červenej. Bohaté ruže sú lemované zelenými lístkami a drobnými, napriek tomu výraznými červenými kvietkami. Nezabudnite, že sa Pieter snaží každým obrazom rozprávať nejaký príbeh - aj tento pôsobí veľmi silne. Akú má asi symboliku? To necháme na vašej interpretácii.

clanek_004

Zátišie kytice v porcelánovej váze

Vždy ste sa chceli pustiť do maľovania zátišia, ale netrúfli ste si? Vyskúšajte obrazy podľa čísel podľa Pietera Wagemansa. Nemusíte si lámať hlavu s pominuteľnosťou kvetov, ani s aranžovaním kompozície. Na Vás ostali len tie najpríjemnejšie činnosti - samotné maľovanie a potecha z krásneho obrazu.

clanek_005

Zátišie ružovej ruže v sklenenej váze

Ružové ruže symbolizujú vernú lásku a nehu. Zaveste si tento obraz do spálne. Podporí partnerskú harmóniu a oddanosť. Alebo tento motív vymaľujte pre svoju drahú polovičku a urobte mu/jej radosť prekvapením, do ktorého ste vložili kus seba. Krásu obrazu totiž nič neprekoná.

clanek_006

Zátišie biele tulipány v modrobielej mise

Tulipán symbolizuje vernosť a úprimnosť. Bielymi tulipánmi dávame najavo svoje čisté srdce a dobré úmysly. Táto kvetina je plná pozitívnej energie, zároveň je ale tak krehká. Ak aj Vás tulipány očarili, vymaľujte si ich pre seba! A budú vám robiť radosť po celý rok.

clanek_007

Maľovanie podľa čísel objednávajte na Zuty.sk

  • Pri objednávke nad 50 € máte dopravu zadarmo.
  • Ku každému obrazu od nás získate lupu zadarmo.
  • V balení okrem motívu nájdete aj akrylové farby, nylonové štetce a háčiky na zavesenie.
  • Pre členov vernostného Zuty klubu ponúkame špeciálne zľavy.

Máte otázky? Napíšte nám!

Pokiaľ by ste sa nás chceli na čokoľvek opýtať, radi sa Vám budeme venovať. Naše telefónne číslo je 2 2220 5478. Sme dostupní každý všedný deň od 8:00 do 16:00. Pokiaľ sa Vám tento čas nehodí, napíšte nám e-mail na info@zuty.sk  a my Vám odpíšeme alebo zavoláme na uvedené číslo.