Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Prečo maľovať mandaly

Mandaly sú veľmi estetické a každý v nich vidí niečo iné. Znázorňujú nekonečnosť a pohľad na ne dokáže človeka upokojiť. Dnes si povieme, kam všade sa v interiéri hodia a ako si môžete mandalu ľahko namaľovať aj Vy sami.

miniatura_FB-proc-mandaly

Mandaly sú kruhové obrazce alebo ornamenty. Pre východné náboženstvo stelesňujú vesmír. V západnej kultúre sú tiež chápané ako symbol jednoty a rovnováhy. Mandaly sú ozdobné, nesú v sebe skrytú energiu a sú aj estetickou dekoráciou do interiéru. S maľovaním podľa čísel bude navyše ich maľovanie hračka.

Čo je mandala a aký je jej význam

Mandaly sú populárne pre svoju farebnosť a symetriu. Ich maľovanie dokáže človeka upokojiť a dobiť potrebnú energiu. A nie je na tom nič zvláštne. Mandala nevznikla iba pre potechu oka. Jej význam je oveľa hlbší.

Mandaly k nám prišli z východu a východného náboženstva. V sanskrte znamená mandala kruh. Aj keď na seba niekedy môže brať podobu iných geometrických tvarov, v zásade stále hovoríme o kruhu alebo kruhovom usporiadaní. Kruh má v sebe totiž podľa indických náboženstiev ukrývať harmóniu, poriadok a duchovnú energiu.

S mandalami sa najčastejšie stretneme v hinduizme alebo budhizme. Obe tieto náboženstvá v nich vidia silne rituálny symbol a nezriedka sú mandaly prostriedkom meditácie. Prostredníctvom nich sa praktizujúci môžu stretávať s rozmanitými bohmi a postupne prestupovať harmóniou vesmíru.

clanek_001

Mandala ako cesta k lepšej psychickej kondícii

Iste ste si všimli, ako sú dnes omaľovánky s mandalami populárne. Ľudia si ich kupujú a maľujú vo vypätých momentoch. Sú totiž prostriedkom na uvoľnenie. Že je to nezmysel? Rozhodne nie je!

V západných končinách mandaly spopularizoval Carl Gustav Jung. Pri svojich terapiách totiž zistil, že pacienti maľujúci tieto kruhové ornamenty vykazovali známky psychického zlepšenia. Aj z toho dôvodu sa potom z mandál stali nielen duchovné symboly, ale aj prostriedok na získanie vnútornej rovnováhy.

Vymaľujte si mandalu so Zuty

Náboženstvo aj psychológia nám teda postupne ukázali, ako pozitívny vplyv majú mandaly na človeka. Najviac fascinujúce na nich však je, že na nás nepôsobia svojou energiou iba v okamihu, keď ich tvoríme, ale aj po ich dokončení. Pohľad na mandalu – symbol vesmíru, nekonečna a cyklického životného kolobehu – dokáže človeka ovplyvniť a zakaždým upokojiť. Preto sú skvelé aj ako dekorácia v interiéri. A kde takú mandalu vziať?

Ako si vybrať mandalu

Aby ste mohli silu mandaly prežiť skutočne naplno, je dobré, aby ste si ju namaľovali sami. Alebo aspoň vymaľovali. Presne preto ich na Vás v našej ponuke čaká hneď niekoľko. Vyberať môžete podľa farieb, tvarov alebo náročnosti. Najlepšie je ale voliť podľa toho, aká z mandál Vás osloví najviac.

Mandaly pre nesmelých začiatočníkov

Pokiaľ s maľovaním začínate a nechcete sa mu venovať celé hodiny, je dobré začať menej náročnými motívmi. Rozhodne sa ale nemusíte báť, že by ste boli ochudobnení o tie najkrajšie mandaly. Aj medzi tými najľahšími totiž nájdete tie, ktoré vyžarujú energiu a harmóniu.

Vyberať môžete napríklad podľa farieb. Aj tie majú totiž u mandál veľký význam.

  • Modrá farba podnecuje intuíciu a je farbou vody. Tmavomodrá farba symbolizuje vodné hlbiny, tyrkysové zase horské jazerá. Pokiaľ bude vo Vašej mandale prevládať modrá, potom pred sebou budete mať obraz, ktorý bude poskytovať pocit pokoja a mieru. Medzi jednoduchými modrými mandalami u nás nájdete obrazy Modrá mandala a Mandala II.

clanek_002

  • Červená a zelená farba môžu na prvý pohľad pôsobiť protikladne, v mandale však vytvárajú jednotu. Červená farba je farbou silnej energie, vášní a života, zelená naopak stelesňuje tíšivú silu a dokáže urovnať a utriediť myšlienky. Mandala kombinujúca tieto farby teda skrýva dve zdanlivo protichodné sily, ktoré naopak v priestore vytvárajú neopakovateľnú energiu. Skvelým príkladom je Mandala VI.

clanek_003

  • Oranžová farba dokáže prežiariť miestnosť. V prípade mandaly to platí dvojnásobne. Vašu myseľ dokáže chrániť pred pocitmi opustenia, izolovanosti alebo depresie. Je skutočným energetickým nakopnutím a ocenia ju všetci, ktorí občas bojujú s pochybnosťami alebo emočnými prepadmi. V kombinácii s veselou žltou a upokojujúcou modrou ju nájdete na našom obraze Mandala III.

clanek_004

  • Fialová a ružová farba vytvára v Mandale VII dokonalú súhru. Zatiaľ čo ružová vyžaruje nežnosť, lásku a pochopenie, fialová do nej prináša mystickú duchovnú silu a zjednocuje pôsobenie duše a tela. Vďaka tomu môžete lepšie pracovať so svojou emocionálnou stránkou a prehlbovať svoje vnútorné zážitky.

clanek_005

Mandaly pre odhodlaných jedincov

Mandaly ľahkej a strednej náročnosti sú tu aj pre začiatočníkov. Technika maľovania podľa čísel totiž premení každého človeka na umelcov. Potrebovať budete len odhodlanie a trpezlivosť. Odmena v podobe finálneho obrazu za to však rozhodne stojí.

Ak hľadáte mandalu, ktorá Vás doslova osvieti svojou pozitívnou energiou, potom môžete skúsiť motív Farebnej mandaly alebo Žiarivú mandalu.

clanek_006

Ak v sebe máte energie a vášne až príliš a občas potrebujete trochu zvoľniť a uzemniť, potom sa dajte cestou pokojnejších a tlmenejších farieb. Tie skrývajú hĺbavosť, mystickosť a budú na Vás pôsobiť príjemným, upokojujúcim dojmom. Skvelou voľbou je potom obraz Vesmírnej mandaly alebo Modrej mandaly.

Mandaly predstavujúce výzvu

Pokiaľ si nechcete maľovanie uľahčiť a samotný proces tvorby považujete za terapeutický a liečivý, potom môžete skúsiť abstraktnejšie a bohatšie mandalové obrazy. Tie totiž pracujú nielen s centrálnym motívom, ale aj s ďalšími doplňujúcimi prvkami. Medzi ne dozaista patrí Abstraktná mandala alebo Mandala plná farieb.

clanek_007

Kam vymaľovanú mandalu v interiéri umiestniť

Mandaly sa do priestoru dajú vniesť mnohými spôsobmi. Môžu zdobiť vankúše, závesy alebo iné textílie. Ak ste milovníci duchovna a východného náboženstva, potom už doma možno nejakú máte. Ak si ale chcete vymaľovať prvú mandalu a bojíte sa, nech do priestoru zapadne, máme pre Vás pár jednoduchých rád.

  • Objednajte si plátno s rámom. Pokiaľ chcete, aby mandala zdobila Váš interiér, nechajte si plátno s vybraným motívom pred vymaľovaním natiahnuť na rám.
  • Zvoľte optimálnu veľkosť obrazu. Riadne si zmerajte priestor, do ktorého chcete mandalu zavesiť. Podľa toho si potom vyberte aj optimálnu veľkosť obrazu. Vyhnete sa tak tomu, že bude obraz príliš blízko nábytku alebo iným obrazom.
  • Buďte umiernení. Do každej miestnosti dajte maximálne jednu mandalu alebo ich aspoň umiestnite dostatočne ďaleko od seba. Vzhľadom na svoju povahu sú mandaly veľmi farebné a príliš veľa farieb by mohlo harmóniu interiéru trochu nabúrať. Navyše každá farba v sebe nesie inú energiu a je dobré, aby mandaly pôsobili na Vašu myseľ oddelene.
  • Vyberajte správne farby. Pokiaľ neviete, akú farbu mandaly pre akú miestnosť zvoliť, potom vychádzajte z ich psychológie. V miestnosti, kde spíte alebo pracujete, nevoľte príliš energické a vášnivé farby. Mohli by vás príliš rozptyľovať. Siahnite naopak po pokojných alebo prírodných tónoch. V prípade obývacej izby sa naopak nebojte veselých a živých farieb.
  • Nebojte sa zmeny. Že môže mať mandala iba kruhovitý tvar? To rozhodne nie je pravda. Nebojte sa preto do priestoru umiestniť napríklad kvetinovú alebo zvieraciu mandalu. Budú nielen skvele vyzerať, ale môžu tiež prepojiť svoju energiu s nejakou ďalšou, ktorá vychádza zo zvierat. Preto u nás nájdete mandalu vlka, medveďa, mačky, kohúta alebo napríklad sovy.

clanek_009

Návod: Ako si namaľovať vlastnú mandalu

Tvorba mandaly sa môže zdať na prvý pohľad zložitá. Niekedy to vyzerá, že všetky tie ornamenty a kučery predsa potrebujú veľa talentu. A možno to tak aj je. Avšak nikto nehovorí, že existuje iba jediná a dokonalá mandala. Preto maľujte presne to, čo cítite.

Krok č. 1: Urobte si pohodlie

Na začiatku všetkého stojí príjemné a pohodlné miesto. Urobte si na maľovanie priestor, zaistite si pokoj, prípadne si pustite meditačnú hudbu. S uvoľnením tela sa uvoľní aj myseľ a Vaše maľovanie získa ten správny rozmer.

Krok č. 2: Urobte si základný náčrt

Pri maľovaní mandaly sa rozhodne nenechajte zväzovať konvenciami. Dajte priechod tvorivosti a fantázii. Na začiatku si ale urobte hrubý náčrt. Vďaka nemu bude vo Vašej mysli panovať pokoj, maľovanie bude mať systém a bude pôsobiť pozitívne na Vašu myseľ.

Urobte si preto na papier alebo plátno bod, okolo ktorého vytvoríte jednu alebo viac rôzne veľkých kružníc. Tie potom rozdeľte na menšie úseky a maľujte.

clanek_010

Krok č. 3: Maľujte a nezväzujte sa premýšľaním

Zvoliť svetlé farby? Alebo skôr tmavé? Nemaľujem príliš veľa detailov? Alebo ich nie je naopak málo? Všetky tieto otázky ignorujte a riaďte sa pocitom. Máte chuť na ozdobnosť? Pusťte sa do nej. Nemáte radi oranžovú, ale teraz by ste ju najradšej použili? Urobte to. Maľovanie mandál je terapia, a pokiaľ k Vám niečo vo vnútri hovorí, nechajte to vyjsť na plátno.

Krok č. 4: Odstúpte a prezrite si mandalu

Akonáhle svoje dielo dokončíte, zistite, ako na Vás pôsobí. Okrem toho sa ale zamyslite nad tým, ako sa zmenilo Vaše rozpoloženie a čo Vám tvorba konkrétnej mandaly dala.

clanek_011

Maľovanie dokáže človeka uvoľniť a zbaviť sa bežných starostí. Pozitívne ovplyvňuje myseľ a dokáže navodiť rovnováhu. Kapitolou samou o sebe je potom maľovanie mandál. Dnes sme sa preleteli ich históriou, povedali si o tom, ako na nás pôsobia a tiež sme si povedali, ako by mal vyzerať proces ich tvorby.

Pokiaľ ale nepatríte k tým najzručnejším jedincom a na maľovanie vlastnej mandaly si netrúfate, potom si vyberte jednu z tých našich. Postupným vymaľovaním podľa čísel potom získate podmanivé obrazy mandál, ktoré môžu postupne ozdobiť všetky miestnosti Vašej domácnosti.

Na maľovanie mandál Vám zašleme nielen plátno s vybraným motívom, ale aj kvalitné akrylové farby a štetce rôznych veľkostí, na maľovanie väčších plôch i drobných detailov.