Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Uchovávajte si svoje spomienky alebo tipy na triedenie fotografií

Doba chytrých telefónov výrazne uľahčila zhotovovanie fotografií. Zatiaľ čo ale zachytávame vzácne okamihy, často sa stratia v záplave ďalších, menej významných snímok. Ako by sme teda mali fotky správne triediť, aby sme sa k nim radi vracali?

clanek_001

Snímanie fotografií je skvelou zábavou. Pokiaľ vo svojom fotoarchíve ale nemáte žiadny poriadok, je len malá pravdepodobnosť, že sa k jednotlivým snímkam budete vracať. Dnes Vám preto prinášame tipy, ako ideálne triediť fotky a ako z nich urobiť jedinečný zdroj spomienok. Skúsiť môžete napríklad fotoknihu alebo svoju obľúbenú fotku premeniť na obraz podľa čísel!

Krok č. 1: Čo všetko fotiť?

Množstvo práce, ktorá Vás pri triedení fotografií čaká, sa odvíja od toho, koľko fotiek urobíte. Keď sa teda rozhodnete urobiť nejakú fotografiu, premyslite si, či ju nutne potrebujete. Ak sa totiž pri fotení naučíte zachytávať iba skutočne zmysluplné veci a momenty, triedenie potom bude oveľa jednoduchšie.

Aj keď máte niekedy pocit, že sa Vám naskytol skvelý záber, pozrite sa na situáciu s odstupom. Ak napríklad navštívite zoologickú záhradu, urobte si tu jednu peknú fotografiu ako spomienku. Nie je potrebné zachytiť všetky zvieratá. Radšej si pohľad na ne užívajte a zdieľajte okamih s ostatnými. V opačnom prípade uvidíte celú zoo len cez objektív a väčšinu z nafotených fotiek do albumu nakoniec aj tak nezaradíte.

Krok č. 2: Urobte si systém v triedení

Pokiaľ budete rok iba robiť fotografie a neurobíte v nich žiadny poriadok, čoskoro sa v nich stratíte. Ak fotíte na mobilný telefón, pokúste sa raz týždenne prejsť galériu a vymazať nepodarené, duplicitné alebo nezaujímavé snímky. Fotografie ale môžete pretriediť až v počítači. Ďalším dôležitým bodom je totiž fotky preniesť do počítača a zorganizovať si tu systém na ich ukladanie.

Vytvorte si digitálny archív

Vytvorte si na fotky zložku a postupne si tu vytvárajte podzložky. Tie pre lepšiu orientáciu pomenujte tak, aby ste ihneď vedeli, čo sa v nich nachádza. Koľko fotiek bude v každej zložke je čisto iba na Vás. Všeobecne je ale lepšie v nich uchovávať dlhšie časové úseky ako iba deň. Keby ste totiž mali zakaždým triediť fotografie príliš podrobne, čoskoro by Vás to prestalo baviť.

clanek_002

Nepreceňte svoje sily

Nezabudnite tiež, že triediť treba postupne. Pokiaľ do svojho počítača pretiahnete 5000 fotografií, len ťažko ich prejdete za jedno popoludnie. A pokiaľ predsa len áno, bude to na úkor kvality triedenia. Naučte sa teda fotografie ukladať radšej pravidelnejšie alebo aspoň po menších častiach. Prejsť 250 fotografií pri jednom triedení úplne postačí.

Krok č. 3: Vytvorte si hmotnú spomienku

Napriek tomu, že si vytvoríte dokonalý digitálny archív fotiek, stále nemáte vyhraté. Fotografie síce budete mať perfektne roztriedené a ľahko sa v nich budete orientovať, ale len málokedy si sadnete k počítaču, aby ste si všetky zložky prešli. Je teda dobré pripraviť si výber tých najlepších fotografií a dať im hmotnú podobu.

Aby sa niektoré okamihy a spomienky nestratili v digitálnom prepadlisku, je dobré si ich nechať vyvolať a vytvoriť si klasický alebo menej tradičný fotoalbum. Možností je celý rad a verte, že vyvolané fotografie si budete prezerať oveľa častejšie!

Vytvorte si klasický fotoalbum

Klasický fotoalbum ponúka možnosť ľahkej organizácie spomienok a tiež istotu, že sa k nim budete pravidelne vracať. Na začiatku je dobré si určiť, aké dlhé obdobie sa rozhodnete v albume zachytiť. Môže slúžiť ako kolekcia spomienok na dovolenku alebo zhŕňať Vaše najvzácnejšie spomienky na celý uplynulý rok.

Koľko fotiek budete potrebovať, sa odvíja od kapacity albumu. Zohnať sa dajú malé albumy na 20 fotografií, ale aj veľmi rozsiahle, ktoré ich pojmú cez 700.

clanek_003

Nechajte si urobiť obraz podľa obľúbenej fotografie

Ak ste si príliš veľa fotiek nenafotili alebo Vám príde, že máte jednu fotografiu, ktorá prevyšuje všetky ostatné, môžete si ju zavesiť na stenu. Stačí si ju vyvolať a zarámovať alebo si podľa nej dokonca nechať zhotoviť obraz!

Pretože sú určité okamihy, ktoré by nikdy nemali zapadnúť, je dobré si ich stále pripomínať. Zuty navyše prináša jedinečný spôsob, ako to docieliť. Stačí si vybrať obľúbenú fotku a my Vám vytvoríme číselný obraz podľa fotografie. Váš milovaný moment tak získa podobu umeleckého diela a stane sa očarujúcim doplnkom Vašej domácnosti.

clanek_004

Vyrobte si scrapbook

Pre všetky kreatívne duše je najlepším spôsobom uchovávania fotografií práve scrapbooking. Ide o akúsi kombináciu fotoalbumu a denníka, kde sa rozhodne nekladú medze kreativite. Môžete vlepovať fotky, vstupenky, letáčiky, nálepky, farebné opasky a iné drobnosti.

Vytváranie scrapbooku vyžaduje dostatok času a chuti tvoriť, ale je naozaj očarujúcou spomienkou, ktorú nebude mať nikto iný.

clanek_005

Urobte si fotoknihu

Pokiaľ je pre Vás scrapbook až príliš veľkou výzvou, a napriek tomu by ste radi doplnili svoje fotografie aspoň o krátke texty, môžete skúsiť fotoknihu. Fotky sú priamo vytlačené na jednotlivých listoch knihy a môžu byť doplnené o kratšie informácie.

Tipy na uchovávanie spomienok

Triedenie a organizovanie fotiek nie je jednorazovou záležitosťou. Malo by ísť o pravidelnú činnosť. Aby Vám to šlo čo najľahšie a výsledky boli čo najlepšie, máme pre Vás niekoľko odporúčaní.

Trieďte fotografie pravidelne

Je jedno či budete fotografie triediť na konci každého dňa, raz za týždeň alebo po štvrť roku. V zásade ide o to, vytvoriť si v tom návyk a systém. Počas leta ale odporúčame fotky triediť častejšie. Býva ich totiž väčšie množstvo a v ich záplave sa môžete čoskoro prestať orientovať.

Na vyvolanie vyberte len obmedzené množstvo

Zaujala Vás myšlienka fotoalbumu? Dávajte pozor, nech to nepreženiete s množstvom fotografií. Aj keď sa každá fotka môže zdať jedinečná, s trochou odstupu zistíte, že nie je nutné každú fotografiu zakladať do albumu.

Pre výber snímok do fotoalbumu si môžete dať limit. Napríklad si určiť, že z celej dovolenky vyberiete len desať fotiek alebo udalosti posledného polroka zhrniete do 35 fotografií.

Naplánujte si, kedy budete vytvárať album

Triedenie fotiek sa Vám bude lepšie plánovať a organizovať, keď si dopredu určíte, kedy budete vyvolávať fotky, prípadne zadávať výrobu fotoknihy. Vďaka tomu budete mať motiváciu na triedenie a môžete prechádzať fotky len určitého obdobia, ako je leto, Vianoce alebo prvé jarné výlety.

clanek_006

Vyberajte správne fotografie

Tento bod je jedným z najdôležitejších. Do albumu vyberajte fotografie, ktoré zachytávajú atmosféru spomienky. Pokiaľ navštívite koncert, radšej než snímku kapely na pódiu si nechajte vyvolať fotku s priateľmi pred klubom. Fotografie s osobami sú totiž pri prezeraní albumov oveľa obľúbenejšie a viac o daných momentoch vypovedia.

Do albumu tiež vyberajte radšej spontánne snímky. Aj keď môžete mať celý rad dokonalých fotografií, siahnite aj po tých trochu nedokonalých. Až sa potom prostredníctvom albumu prenesiete späť do spomienok, vybavíte si chvíle smiechu a zábavných okamihov. Pamätajte, že na fotografiách nedokonalosť neexistuje. Sú presne také, aké majú byť, a zachytávajú okamihy autenticky.

Nedokážete si z fotiek vybrať? Pripomeňte si zásadné okamihy obrazom!

Pokiaľ Vás ani dnešné tipy nepresvedčili k triedeniu fotografií alebo už dopredu viete, že všetko zase skončí len pri plánovaní, je dobré si ich vybrať aspoň pár. Tie potom môžete umiestniť do rámikov na stene, vytvoriť z nich kalendár alebo ich nahrať do digitálneho fotorámu.

Viete dopredu, že ani toto neprebehne bez komplikácií? Potom si krásne miesta a okamihy pripomínajte aspoň rôznymi predmetmi. Z miest, ktoré navštívite, si môžete priviezť magnet alebo prívesok na kľúče. Pokiaľ týmto suvenírom neholdujete, zachyťte si Vaše dovolenkové destinácie na obrazoch.

Obraz podľa čísel ako pamiatka na dovolenku

Ručne maľované obrazy sú jedinečným prostriedkom na zachovanie spomienok. Pokiaľ sa navyše do ich maľovania pustíte hneď po návrate z ciest, Vaše pristátie do reality bude o dosť mäkšie. Maľovanie podľa čísel totiž dokáže zmierniť stres alebo napätie a počas samotnej tvorby zabudnete na všetky starosti.

Jedným zo spôsobov, ako si urobiť krásnu pamiatku na dané miesto, je vytvoriť si obraz priamo podľa vašej fotografie. Pokiaľ si ale zo záplavy fotiek skutočne neviete vybrať, o fotografie ste prišli alebo máte jednoducho len chuť maľovať, v našej ponuke nájdete obrazy celého radu miest a pamiatok.

Široký výber motívov

Či už Vás v navštívenej krajine zaujala príroda, vidiek alebo ruch veľkomesta, všetko nájdete na našich plátnach. Dovolenku v Rakúsku Vám tak môže pripomínať rakúska dedina na úpätí hôr. Ak ste skutočnými milovníkmi vidieka, určite Vás zaujme aj dedinka v Sussexe.

clanek_007

Ak ste si za svoju cieľovú destináciu vybrali naopak nejakú z veľkých metropol, u nás nájdete, čo hľadáte. Medzi obrazmi nájdete tie najkrajšie zábery všetkých obľúbených miest. Navyše tu nemusíte hľadať iba tie najvýznamnejšie pamiatky. Očarujúce sú aj tie najzastrčenejšie zákutia, ako je to napríklad v prípade romantických parížskych uličiek. Náročnosť takého obrazu je navyše vysoká, a tak poteší aj skúsenejších maliarov.

clanek_008

Milovníci slnka a mora zase ocenia jedinečné zábery prímorských štátov. Vďaka Zuty si môžete na plátne zachytiť očarujúce uličky v Grécku, nezabudnuteľné pamiatky vo Vietname, vznešené egyptské pyramídy alebo krásne pobrežie Bulharska.

 

clanek_009

 

Obklopte sa spomienkami

Spomienky nám nikto nevezme a sú tou najhodnotnejšou vecou, ktorú máme. Preto je dobré si ich rozmaznávať a občas sa do ich sveta ponoriť.

Aby ste mali všetky krásne okamihy pohromade, je dobré si zaobstarať fotoalbum a pravidelne ho dopĺňať. Dnes sme vám preto priniesli základné tipy, ako na to. Pokiaľ Vás ale skôr zaujal variant maľovania spomienok, neváhajte sa na nás obrátiť. Môžete si prezrieť našu kompletnú ponuku obrazov a v prípade akýchkoľvek otázok sa na nás obrátiť.