Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Secesia, umelecký sloh, ktorý zmenil dejiny umenia

Secesia je fascinujúci umelecký štýl. Charakterizuje ju krása, harmónia a dokonalosť. Kto by nepoznal portréty zvodných dám ovenčených kvetinami či morskou penou. Prečítajte si, prečo sa oslavuje Deň secesie a v čom vlastne spočíva jej čaro. A pre všetkých priaznivcov máme skvelú správu. Secesný obraz totiž môžete mať doma aj Vy. Vďaka maľovaniu podľa čísel!

Kedy a prečo sa oslavuje Deň secesie

Deň secesie čiže Svetový deň secesie pripadá na 10. júna. Prvýkrát sa slávil v roku 2013 v Umeleckopriemyselnom múzeu v Budapešti. Táto budova je klenotom maďarskej secesie, a tak bolo skutočne žiadúce, aby sa prvýkrát slávil práve tu. Nad interiérom inšpirovaným orientálnymi motívmi sa klenie trávnate zelená strecha. Múzeum zaujme už z diaľky, pretože vyzerá ako vystrihnuté z rozprávky. Dielo je to skutočne jedinečné.

No aby nie, budovu projektoval sám Ödön Lechner, priekopník tohto štýlu v Maďarsku. Pre Svetový deň secesie bol vybraný 10. jún na pripomienku výročia smrti jeho a ďalšieho umelca. V ten istý deň totiž neodišiel len majster Lechner. Vtedy zomrel aj geniálny modernista Antonio Gaudí, ktorý sa tiež zaslúžil o secesiu. A preto na počesť oboch pánov, ktorí dali tomuto inovatívnemu slohu výraz a tvár, bol vybraný práve 10. jún.

Secesia bola odvážna a všadeprítomná

Secesia (v zahraničí sa stretnete s výrazom Art Nouveau) je umelecký sloh, ktorý si podmanil Európu a Severnú Ameriku na prelome 19. a 20. storočia.

Názov Art Nouveau pochádza z francúzštiny. Novému štýlu bol priznaný podľa parížskej galérie Maison de l'Art Nouveau, kde sa začal prvýkrát vystavovať. Majiteľ Siegfried Bing si vtedy ani nebol vedomý toho, že sa v jeho malej a zapadnutej galérii píšu dejiny. Podľa svojich slov chcel vraj len dať priestor mladým umelcom.

clanek_001

Ako už to tak býva, začiatky neboli jednoduché. Išlo o nový štýl, ktorý razili mladí a odvážni inovátori. Tí neboli spokojní so zastaralými a okukanými štýlmi z akadémií a odborných škôl. Mladí skrátka chceli robiť veci po svojom. Nová doba predkladala pred umelca nové výzvy a títo vizionári sa ich nebáli prijať a odpovedať na ne. Nie nadarmo pojem secesia znamená odstúpenie či odštiepenie.

Vedeli ste, že secesia bola prvým zo štýlov moderných umení, ktoré sú tak typické pre 20. storočie? Keby nebolo géniov secesie, nemohli by sme sa dnes tešiť ani z kubistických, dekadentných, symbolistických a ďalších diel.

Prvý veľký úspech secesia zaznamenala v roku 1900. Vtedy sa v Paríži usporiadala Exposition Universelle. Nový sloh sa na nej ukázal v celej svojej kráse. A to nielen ako umenie, ale aj ako štýl, ktorý bol zrazu k videniu všade.

Okrem odvážnosti a priekopníctva je totiž pre secesiu príznačné aj to, že sa rozhodla preniknúť každým aspektom ľudského života. Secesné mohlo byť skrátka úplne všetko. Či už išlo o architektúru, figurálnu maľbu, sochárstvo, ale aj módu, dekoratívne umenie či budovy a predmety každodenného života. Ráčte si vybrať!

4 hlavné rysy secesie

So secesiou sme sa už zoznámili. Ako by sme však túto elegantnú dámu charakterizovali? Spomeňte si na Obecný dom v Prahe. Snáď najvýznamnejšími znakmi secesie sú dekoratívnosť a ornamenty. Všadeprítomné krivky, ktoré na seba harmonicky nadväzujú a prepletajú sa. Určite Vás tiež zaujali prírodné témy, ktoré sa v zdobení a obrazoch neustále opakujú - listy, kvety, ale aj ľudské či zvieracie telá. Secesné budovy, obrazy či sochy akoby žili vlastným životom.

Kde sa vôbec vzala fascinácia týmito prírodnými vzormi? Secesia vychádza z britského hnutia Arts and Crafts, ktoré bolo zdesené jednoduchosťou odevov, ktoré začali vznikať za priemyselnej revolúcie. Všetko vznikalo ako na bežiacom páse a estetická hodnota bola nedostatočná. Jeden produkt ako druhý. Arts and Crafts sa rozhodli oživiť návrhársku brandžu a začali využívať kvetinové zdobenie a koncepcie. A secesia v tom po nich prevzala žezlo, aplikovala to však v oveľa širšom meradle než len v móde.

clanek_002

Tretím najdôležitejším rysom secesie sú farby. Tento štýl miluje jemné a ľahko neobvyklé farby. Tie sú vždy zakomponované v dokonalej súhre, kedy nič nepôsobí ako päsť na oko. Naopak - dielo tvorí kompaktný celok. Aby tiež nie. Secesní umelci využívali princíp harmónie a kontrastu. Dielo sa Vám teda môže zdať nenútené a farebné kombinácie vlastne jednoduché. Verte však, že je za tým kus vedy.

Na koniec nesmieme zabudnúť spomenúť tiež záľubu secesie v nových materiáloch. Umelci radi využívali napríklad železo, oceľ, betón a sklo. Skladali ich rôzne dohromady a vytvárali neskutočné výjavy z prírody, o ktorých sa divákovi ani nesnívalo.

Sloh, ktorý miloval krásu a ženy

Secesia zbožňovala harmóniu a krásu. Všetko bolo dokonale vyvážené a oku lahodiace. Secesné výjavy často pôsobia ako z vysnívanej krajiny. Sú tajomné a tak zvláštne nedostupné. Zároveň však nabité emóciami, citmi a ľahkou erotikou. Hlavné motívy sú ladné s perfektnými proporciami a vždy doplnené vkusnými ornamentami kvetín či morských vĺn. A kto je hlavným motívom? V secesiu je to často žena.

Dáma totiž pre secesného umelca predstavovala nositeľku a stelesnenie krásy. Ženské vlasy a telo sú obľúbenou témou obrazov i sôch. Dáma secesie však nebola žiadna ustrašená princezná vo veži. Bola pokrokovou ženou, pozerala sa vzpriamene a ľahko vyzývavo. Bola sebavedomá, nezávislá a poznala svoju silu. Nepotrebovala nikoho, aby ju vodil za ručičku. Ani sa nehanbila za vášeň, tak ako tomu bolo v umeleckých štýloch minulých storočí.

clanek_003

A ak odbehneme trochu bokom, čo ešte len secesná móda. Aj tá podčiarkovala a ospevovala ženskú krásu. Hoci plne zahaľovala, aj napriek tomu dráždila fantáziu a podčiarkovala krivky tak, ako Muchové obrazy. Dlhé splývavé šaty skvele lichotili zošnurovanému pásu a vytvárali dokonalú siluetu.

Revolučné zobrazenie ženy malo veľký úspech. Netrvalo dlho a podnikatelia zacítili potenciál, ktorý v sebe secesné umenie, a predovšetkým secesná dáma, mala. Vôbec prvýkrát v histórii tak bol použitý portrét, ktorý sa pohráva so sexualitou, pre reklamné účely. Áno, hádate správne. Narážame na slávne plagáty od Alfonza Muchu. On však nebol jediný. Tejto témy sa chytili aj ďalší dizajnéri a umelci. Zrazu ste všade videli plagáty so ženami, ktoré ponúkali napríklad kávu, likéry, bicykle alebo žehličky. A bol to veľký úspech.

Maľovanie podľa čísel pre milovníkov českej secesie

Ak ste aj Vy podľahli mámivým tvarom a harmónii secesného štýlu, pozvite niektorú z elegantných secesných dám do Vašej domácnosti. Rozžiari Vašu obývačku alebo spálňu a každý deň vás bude okúzľovať a inšpirovať.

Keďže sú originály nedostupné a obyčajná reprodukcia nie je to pravé, vyskúšajte maľovanie podľa čísel! Vďaka tejto kreatívnej a odpočinkovej činnosti sa môžete vcítiť do kože umelcov, ktorí zmenili históriu dejín umenia. V našej ponuke nájdete hneď niekoľko motívov od českých secesných géniov Alfonza Muchu aj Gustava Klimta.

Obraz s názvom Jar je jedným z najobľúbenejších Muchových diel. Nájdete v ňom všetko, čo je pre secesnú harmóniu kľúčové. Jemné farby, ornamentové zdobenie, kvety, ladné línie a krásna žena, z ktorej vyžaruje sebavedomie a hrdosť. Umiestnite si tento obraz blízko miesta, kde sa ráno pripravujete, obliekate a líčite. Uvidíte, že do seba načerpáte sebaistotu, ktorá z neho doslova vyžaruje.

clanek_004

Denný sen predstavuje dokonalosť ako v ornamentovom zdobení, tak proporciách obrazu. Dáma na maľbe pohľadom pozýva diváka, aby spolu s ňou listoval vo vysnenej knihe, ktorú má na klíne. Za ňou sa rozprestiera plejáda kvetín. Obraz je harmonický a má upokojujúci dojem. Lepšie dekoráciu pre navodenie pokojného spánku by ste ťažko hľadali.

clanek_006

Leto je hravé a plné šibalskej energie. Úplne tak ako tento obraz. Dáma na ňom Vás pozýva, aby ste sa pridali k nej a vyšli si spoločne na prechádzku poľom, kde rastú klasy a červený mak. Vyveste si Leto u Vás doma. Pomôže Vám zahnať negatívne myšlienky - stačí jeden pohľad a hneď sa Vám vrátia spomienky na slnečné a bezstarostné dni.

clanek_007

Veľkolepo ozdobená koruna a rozviate vlasy - to je presne to, čo Vás zaujme ako prvé na Muchovom Zverokruhu. Dáma sa tajomne usmieva a za ňou sa klenú znamenia horoskopu. Pri maľovaní budete používať jemné farby, ktoré spolu hrajú v dokonalej harmónii. Tento obraz navodí príjemnú atmosféru, ak už sa ho rozhodnete zavesiť kamkoľvek a zároveň zaujme oko každého návštevníka.

clanek_007

Gustav Klimt mal predurčenú dráhu zlatníka a rytca. Už v útlom veku však prejavil talent na kreslenie. Jeho najznámejším dielom je Bozk. Tento obraz uchvátil svet. Je nežný, a hoci pôsobí krehko, je v ňom tiež veľa vášne. Bozk vnesie do Vášho domova nehu, lásku a romantiku. Vymaľujte si tento nevšedný obraz, ktorý bol inšpirovaný mozaikami v talianskej Ravenne a nechajte srdce, nech vedie Váš štetec.

clanek_008

Urobte si radosť a kúpte si k príležitosti Svetového dňa secesie kúsok tohto čarovného umeleckého štýlu. Vďaka maľovaniu podľa čísel do Vašej domácnosti pozvete harmóniu a príjemnú atmosféru, ktorá už ju nikdy neopustí.