Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Sviatok Všetkých svätých, Dušičky a Halloween: Tradícia, história a zvyky

Čo majú naše Dušičky, sviatok Všetkých svätých a Halloween spoločné? Je toho oveľa viac, než sa na prvý pohľad zdá! Prečítajte si niečo o ich histórii, tradíciách a zvykoch, ktoré ich sprevádzajú. A ak už sa nemôžete dočkať halloweenského zdobenia, máme pre Vás skvelú správu. Maľovanie podľa čísel má presne tie motívy, ktoré potrebujete.

miniatura_FB

História sviatku Všetkých svätých

Ako vôbec všetky tieto sviatky vznikli? Poďme sa na to pozrieť. My dnes najviac poznáme predovšetkým Dušičky čiže Pamiatku zosnulých, ktorá pripadá na 2. november. Deň pred nimi sa ale oslavuje ešte iný sviatok, ktorý sa volá sviatok Všetkých svätých.

Ako spolu tieto dva dni súvisia a aká je ich história? Oba sú to kresťanské sviatky. Ich počiatky siahajú až do 4. st., kedy sa začal sláviť sviatok Všetkých svätých mučeníkov. Tento univerzálny sviatok sa vymyslel preto, že v kresťanskej cirkvi bolo už tak veľké množstvo svätých, že na nich nezostalo miesto v kalendári. Bol v tom hrozný neporiadok. Ale cirkev nechcela žiadneho svätého uraziť. A preto aby niektorý nebol ochudobnený, vymyslel sa jeden dátum pre všetkých.

V katolíckej cirkvi tento sviatok nakoniec pripadol na 13. mája. Pápež Bonifác IV. vtedy zasvätil Pantheon v Ríme Panne Márii. Dátum 13. mája si vybral zámerne, aby prekryl pohanský sviatok lemurií, počas ktorého sa zlí duchovia nešťastne zomrelých objavovali medzi živými a sužovali ich.

Takto sa vysporiadať s pohanskými tradíciami bolo veľmi chytré - neboli zrušené úplne, ale zároveň dostali nový, kresťanský obsah. Ľuďom to bolo napospol jedno, v podstate nič dôležité sa pre nich nezmenilo a väčšina zvyklostí pretrvala.

clanek_001

Na Britských ostrovoch sa tento sviatok začal sláviť 1. novembra. Cirkevní hodnostári sa tak rozhodli z rovnakého dôvodu ako pápež v Ríme s lemuriami. Nepáčil sa im totiž pohanský sviatok Samhain. Ten Kelti slávili v noci z 31. októbra na 1. november.

Počas Samhainu ale nešlo len o to, že sa mŕtvi vracali medzi živých a robili neplechy. Slávil sa tiež keltský nový rok, kedy plodiny prestali rodiť ovocie a všetko prešlo do zimného odpočinku. Hranice medzi smrťou a životom bola počas tohto večera veľmi tenká, pretože zomierala sama príroda, aby sa zase vo februári za sviatku Imbolc prebudila k životu.

Mnísi sa rozhodli ľudové predstavy trochu usmerniť a ponúkli ľuďom namiesto toho kresťanskú verziu. Pre ľudové vrstvy sa toho opäť veľa nezmenilo a veľa zvykov sa dochovala až do dnešných dní, predovšetkým v Halloweene.

Čoskoro sa 1. novembra začal sláviť aj vo zvyšku katolíckej cirkvi, a to predovšetkým z pragmatických dôvodov. Jeseň bola totiž trochu chudobná na cirkevné sviatky a pápež sa snažil zaplniť dieru v liturgickom kalendári. Dátum nevybral náhodou, pripadol na výročie zasvätenia oratória pôvodnej Baziliky svätého Petra v Ríme všetkým svätým, apoštolom a mučeníkom.

Ako a prečo vznikli Dušičky

Ako je to s Dušičkami? Tie vznikli ešte o niečo neskôr. Zaslúžili sa o ne mnísi z clunyjského kláštora vo Francúzsku a to až v 11. storočí. Kláštor v Cluny bol vtedy kultúrnym a duchovným centrom západnej Európy. Miestni benediktíni a predovšetkým vodcovia rádu, opáti, mali vo svojej dobe veľkú moc a autoritu. Ako povedali, tak aj bolo. A jeden z opátov, volal sa Odilon, rozhodol, že by bolo dobré zriadiť ďalší sviatok, Pamiatku zosnulých.

V tejto dobe totiž vykryštalizovala tiež nová viera, a to viera v očistec. Na rozdiel od raja a pekla očistec nie je doslovne spomínaný v Biblii, napriek tomu toto prechodné miesto získalo v predstavách stredoveku dôležité postavenie. Do očistca odchádzajú duše, ktoré sa musia pred vstupom do raja očistiť. Dušičky sa teda stali pripomienkou "ľahkých" hriešnikov, ktorí uviazli v očistci. V tento deň sa môžu navrátiť medzi živých a uľaviť si od nepohodlia v záhrobí.

clanek_002

Mnísi z Cluny pre Dušičky vybrali 2. november a tak sa tento deň spojil so sviatkom Všetkých svätých. Pre cirkev to bolo veľmi výhodné - tieto sviatky totiž znamenali prísun milodarov a peňazí. Ak chcel niekto svojim blízkym v očistci uľaviť, urobil najlepšie, keď obdaroval kláštor, zaplatil pre zosnulého zádušnu omšu (modlitby mníchov totiž mali zázračné účinky a mŕtvym pomáhali viac, ako modlitby obyčajných ľudí), či rozdal almužny chudobným a chorým v jeho mene. Dobré skutky žijúcich mohli mŕtvym značne uľaviť od posmrtných trestov a urýchliť ich prechod do raja.

Zvyky na Dušičky

Ľudia verili, že sa na Dušičky môžu stretnúť so svojimi blízkymi, ktorí už zomreli. Najčastejším zvykom bolo, že sa lampy naplnili maslom. Mŕtvi si rozohriate maslo mali mazať na rany z očistca a vyliečiť si ich. Ďalším, pre nás trochu zvláštnym zvykom, bolo sypanie múky či pokrmov do ohňa. Tieto dary mali vyhladované duše nakŕmiť. Očistec je totiž veľmi nehostinné miesto a duše v ňom rozhodne nie sú na žiadnej "dovolenke".

Na dedinách sa bežne konala procesia v strašidelných maskách. V domácnostiach by ste si zase všimli, že majú k večeri prestreté o jedno miesto navyše. To preto, keby sa náhodou niekto z mŕtvych rozhodol pripojiť ku sviatočnej tabuli. A beda, keby chcela gazdinka cez deň zamiesť! To sa v žiadnom prípade nesmelo, duše by sa totiž vyplašili.

clanek_003

Na tieto zvyky už dnes nenarazíme. Pre nás je bežné, že sa vydávame zdobiť hroby kvetmi a vencami. Naši predkovia by si však klepali na čelo. Nič také totiž nepoznali a takto skrášľovať hroby by pre nich bolo veľmi výstredné.

Hroby sa začali na Dušičky zdobiť až počas 19. storočia. Trvalo pomerne dlho, než sa nový zvyk ujal. Niektorí súčasníci sa mu dokonca vysmievali. Pritom je to dnes pre nás úplná samozrejmosť, a kto sa 2. novembra nevydá na hrob blízkym, aspoň pre nich zapáli sviečku v okne. S Dušičkami je totiž oheň spätý rovnako ako zapaľovanie sviečok. Všetko sú to symboly očisty a ochrany. Zomrelým má navyše sviečka ukázať cestu k ich blízkym a pomôcť im, aby sa nestratili.

Ako vznikol Halloween

Slovíčko Halloween vzniklo zo škótskeho All Hallow's Eve. Tento sviatok sa odohrával v predvečer Všetkých svätých 31. októbra, kedy sa konala vigília za všetkých zosnulých mučeníkov a svätcov. V mnohom sa podobá už spomínanému keltskému sviatku Samhain a pravdepodobne sa s ním spojil v jedno. Má s ním veľa spoločného. Napríklad záľubu v strašidelných maskách a oblekoch. Zapaľovanie sviečok. Rovnako pochádza z Írska a Škótska. A opäť sú hlavným motívom zosnulí a duše.

Ako to, že sa Halloween oslavuje v Amerike, keď je pôvodne z oblasti Británie a Írska? Dostal sa tam spoločne s migrujúcimi Írmi a Škótmi, ktorí počas 19. storočia húfne odchádzali do USA. A tak sa do novej krajiny dostal aj Halloween. Vďaka zábavným zvykom, ktoré zbožňujú predovšetkým deti, sa začal čoskoro sláviť po celej krajine.

clanek_004

Zvyky na Halloween

Počas Halloweenu sa deti prezliekajú za strašidlá a berú si na seba rôzne masky. Tento zvyk je veľmi starý, aj dávno sa deti prezliekali za duchov a pobehovali od suseda k susedovi. Za prvé ich masky mali ochrániť pred dušami mŕtvych, ktorí ich považovali za jedny z nich a preto ich nechali byť. A za druhé si deti mali v maskách vykoledovať jedlo - to bola tá pravá zábava. Dnes už sviatok stratil niečo z nadprirodzena, napriek tomu je stále populárny a deti sa predháňajú v tom, čí kostým je originálnejší.

clanek_005

Koledníci sa ohlasujú porekadlom "Trick or treat", čo sa prekladá ako "Odmenu, alebo Vám niečo vykonám." Ľudia ich odmeňujú, najčastejšie sladkosťami. A beda, ak je niekto lakomý. Pre tieto prípady majú deti vždy nachystanú nejakú neplechu. A preto ak sa niekto nechce do osláv zapojiť, radšej predstiera, že nie je doma.

Na Halloween sa, rovnako ako na Dušičky, zapaľujú ohne a sviečky, tentoraz ale preto, aby zastrašili zlých duchov. Symbolom sa stala vydlabaná tekvica so sviečkou. Predtým tieto svietniky pomáhali koledníkom, aby sa v tme nestratili. Čím bola tekvica strašidelnejšia, tým lepšie pre miestnych - grimasy totiž zaháňali zlých duchov.

Hoci už dnes málokto na skutočných duchov verí, Američania Halloween neprestali milovať. Užívajú si ho ako deň, kedy sa pozerajú na horory a chodí sa trochu báť. V New Yorku sa dokonca organizuje sprievod, kde sa účastníci obliekajú do obzvlášť hororových a morbídnych kostýmov, The Village Halloween Parade.

Dušičky alebo Halloween?

Ako vidíte, Dušičky a Halloween sú si veľmi podobné a majú skoro rovnakú históriu a korene. Mnoho ľudí Halloween odmieta, pretože je to niečo cudzieho a "amerického". Pritom je to skvelá príležitosť k tomu užiť si zábavu s rodinou, deťmi alebo priateľmi.

clanek_006

Pamätáte, ako predtým všetci odmietali Santa Clausa? Dnes už sa nad tým takmer nikto nepozastavuje. Dajte Halloweenu tento rok šancu. Uvidíte, že si užijete veľa zábavy. V nasledujúcom texte sa pozrieme na to, čo sa dá počas Halloweenu a Dušičiek podnikať.

Halloween a maľovanie podľa čísel

Na našom e-shope sme si pre Vás pripravili motívy s Halloweenskou tematikou, ktoré si môžete vymaľovať sami alebo spoločne s deťmi. Naše obrazy perfektne doplnia strašidelnú atmosféru u Vás doma. A akonáhle Halloween prejde, budú Vám robiť radosť aj potom. Do detskej izby sú ako stvorené. Ale dobre vyzerajú aj v obývacej izbe. Vyberte si obraz presne podľa svojho gusta! Naša ponuka je naozaj široká.

clanek_007

K motívu Vám pribalíme tiež nylonové štetce a profesionálne akrylové farby, ktoré aj roky po vymaľovaní stále žiaria ako nové. V balení ďalej nájdete vzorový obrázok. Ten Vám bude slúžiť ako predloha.

clanek_008

Vymaľujte každý pliešok na obraze podľa toho, aká farba k nemu patrí, a onedlho Vám pod rukami vznikne hotové umelecké dielo. Že to znie až príliš ľahko? Ono to tak naozaj je. Ak neveríte, pozrite sa na článok Ako začať maľovať. Nájdete tam video, na ktorom si všetko prehliadnete.

clanek_009

Maľovanie podľa čísel zvládnu deti i dospelí a je to skvelá zábava na dlhé jesenné večery. Obrazy dodávame v rôznych obtiažnostiach a tak si ľahko vyberiete pre seba, ako aj pre Vaše ratolesti. Pozrite sa na článok o rozdieloch v náročnosti a hneď budete mať jasno, akú vybrať.

Ako si užiť Dušičky a Halloween

Okrem toho, že si môžete spoločne vyrobiť Halloweensky kostýmu a vyraziť na niektorú strašidelnú party, ktorá sa koná vo Vašom bydlisku, tematicky vyzdobená domácnosť má tiež svoje čaro. Navyše, ak máte malé deti, je tento sviatok ideálny k tomu niečo s nimi vyrobiť. Od vydlabávania tekvíc, cez vystrihovanie a lepenie, až po nakupovanie a aranžovanie už vyrobených dekorácií - Halloween je skvelá zábava.

V prípade, že radi pečiete, vytvorte si s deťmi Halloweenské koláčiky. Vedeli ste, že sa predtým na Dušičky tiež pieklo špeciálne pečivo? Hovorilo sa mu všesvatový rožok. Nakúpte si formičky a skúste vytvoriť niečo veselého, ale zároveň trochu strašidelného. Hlavne, aby to bolo dobré! Zo slaného cesta sa zasa dajú vyrobiť krásne dekorácie, ktoré môžete nalakovať a vyvesiť na záclony. Alebo z nich vytvoriť magnetky na chladničku.

Prajeme Vám príjemne strávené Dušičky a Halloween po boku tých, na ktorých Vám záleží. Vyskúšajte tento rok niečo nové a nezabudnite na poriadne strašidelnú výzdobu!