Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Trendy kreatívne koníčky poslednej doby

Trendy sa nepremietajú iba do sveta módy alebo bývania. Svoju cestu si prekliesnili do celého radu oblastí a voľnočasové aktivity nie sú výnimkou. V súčasnej dobe sa veľkému záujmu tešia kreatívne koníčky. Ktoré sú to? Čo je pre nich charakteristické? A prečo sú medzi ľuďmi také obľúbené?

clanek_001

V dnešnom svete je dôraz kladený na výkon a úspech. Z toho dôvodu je mnoho z nás pod veľkým tlakom, a to sa odráža na našej duševnej pohode a vnútornom pokoji. Aby sme si zachovali potrebnú rovnováhu, treba si nájsť nejaký príjemný druh odpočinku.

Sledovanie televízie alebo spánok dokážu byť dobrými pomocníkmi, ale nie vždy to stačí. Omnoho účinnejším a zaujímavejším zdrojom odpočinku a regenerácie totiž dokážu byť kreatívne koníčky, ako je maľovanie podľa čísel, fotografovanie alebo napríklad scrapbooking. Vďaka nim sa totiž mozog nielenže odpúta od okolitého sveta, ale je tiež dostatočne stimulovaný.

Keď niečo tvoríme, môžeme postupne sledovať cestu, ktorou sme ušli. To mozgu prináša potechu a uspokojenie. Celý tento proces potom vedie k uvoľňovaniu hormónov šťastia, ktoré sa starajú o našu lepšiu náladu a menia optiku, ktorou pozeráme na svet.

Kreatívnych koníčkov existuje celý rad. Patria medzi ne tie klasické aj menej tradičné. My sa dnes spoločne pozrieme na tých, ktorých obľuba v poslednej dobe stúpa a právom sa tak radia medzi tie najviac trendy kreatívne hobby súčasnosti.

clanek_002

Maľovanie podľa čísel

Prvý z trendy koníčkov, ktoré sa teraz tešia veľkej popularite, je maľovanie podľa čísel. Nie každý je totiž umelcom. S maľovacími sadami sa ním ale môžete ľahko stať!

Maľovanie podľa čísel prevádza najkrajšie výtvarné umelecké diela a fotografie na plátno. Celý motív je tu rozdelený do malých, rôzne veľkých plošiek. Každá z nich je potom označená číslom, ktoré zodpovedá určitej farbe. Vďaka tomu viete, ktorú časť obrazu vymaľovať akou farbou, a postupne získate nádherné dielo, ktoré si môžete zavesiť doma alebo ho niekomu venovať.

Aby bolo maľovanie ľahké, maľovacie sady obsahujú všetko podstatné, ako je plátno, set štetcov, farby a vyfarbená predloha. Každý si tak môže skúsiť vymaľovať nejaký obľúbený motív alebo vytvoriť obraz ako tí najväčší umelci minulosti. Okrem toho Vám bude odmenou úľava od stresu a napätia.

clanek_003

Scrapbooking

Scrapbooking je spojenie denníka a fotoalbumu v jedno veľké umelecké dielo. Ide o veľmi pekný spôsob, ktorým môžete uchovať spomienky pre seba alebo nasledujúce generácie. Na rozdiel od klasického albumu tu môžete lepiť nielen fotografie, ale aj vstupenky alebo iné spomienky na určité miesta. Okrem toho tu môžete písať postrehy, príbehy a všetko dozdobiť nálepkami alebo trblietkami.

Scrapbooking je naozaj obľúbenou formou kreatívneho odpočinku, pretože každý taký denník má pridanú hodnotu a Vy sa v realizácii nemusíte nijako obmedzovať - organizácia vlastných spomienok totiž nemá žiadne pravidlá.

clanek_004

Origami

Origami je kreatívny koníček, ktorý pochádza z Japonska, a samotné slovo „origami“ znamená „skladanie papiera“. Origami je považované za oddychovú aktivitu, ale aj za vysoké umenie. Procesom skladania papiera totiž môžu vznikať skutočne neuveriteľné predmety alebo zvieratá.

Príklad origami, ktorý pozná snáď každý, je zloženie lodičky alebo parníka z klasickej papierovej štvrtky. Tí, ktorí sa origami venujú intenzívnejšie, potom dokážu tvoriť aj ďaleko komplikovanejšie motívy. Potreba koncentrácie a trpezlivosti dokáže skvele odbúrať stres zo všedných záležitostí.

clanek_005

Amigurumi

Hoci môže znieť názov skutočne krkolomne a neznámo, amigurumi pozná skoro každý z nás. Ide totiž o techniku vyrábania hračiek za pomoci háčkovania. Pokiaľ máte pocit, že Vám na tento koníček chýba dostatok zručnosti, v kurze sú aj ďalšie podobné aktivity, ako je pletenie alebo vyšívanie.

Pokiaľ nemáte s pletením alebo háčkovaním ani tú najmenšiu skúsenosť, nevadí. Všetko sa dá naučiť a práve postupným tréningom a prehlbovaním svojich schopností skvele trénujete mozog. Navyše Vám okrem relaxu prinesie táto forma odpočinku aj odmenu v podobe viditeľného pokroku a krásnych výrobkov, ktoré potešia aj Vás aj Vaše okolie.

clanek_006

Carving

Carving, čiže vykrajovanie ovocia a zeleniny, je koníček, ktorý zaujme všetkých milovníkov jedla a servírovania. Za pomoci pekne vykrajovaných potravín dokážete každú tabuľu premeniť na slávnostnú záležitosť a získať uznanie všetkých okolo. Okrem toho pomáha carving s precvičovaním jemnej motoriky a rozvíja cit pre detail. Osvojením tejto techniky sa tiež stanete majstrom v koncentrácii a trpezlivosti.

clanek_007

Tvorba vlastných šperkov a dekorácií

Pokiaľ si na žiadne z predchádzajúcich hobby netrúfate, potom môžete skúsiť výrobu vlastných šperkov alebo drobných bytových dekorácií. Náročnosť výroby jednotlivých vecí sa odvíja od Vás samotných, teda od toho, akú zložitú vec si zvolíte.

Výroba šperkov a dekorácií je úžasnou odpočinkovou činnosťou, ktorá zlepší Vaše sústredenie a hotové výrobky prinesú pocit radosti. S každou novou vecou môžete sledovať pokrok a zdokonalenie. Začať môžete jednoduchými vecami, ako je výroba náušníc, cez komplikovanejšie náhrdelníky až po ozdobné lapače snov.

clanek_008

Prečo si nájsť kreatívny koníček

Koníčky podporujúce tvorivosť ale neposkytujú len odpočinok a dobrú náladu. Pomáhajú totiž tiež k fyzickému a psychickému zdraviu a dokážu rozvíjať mnoho schopností a zručností.

  • Redukuje stres a úzkosť

    Vďaka tomu, že kreatívne koníčky vyžadujú veľké množstvo koncentrácie a tvorivosti, dokážu Vaše myšlienky úplne odpútať od reality a upozadiť veci, ktoré Vás stresujú alebo Vám navodzujú pocit úzkosti. Aj keď teda bude Vaše nové hobby namáhavé, stále si pri ňom oddýchnete viac ako pri ležaní na gauči.

  • Zlepšuje kvalitu spánku

    Pokiaľ sa musíte na niečo dlho sústrediť a premýšľať pri tom, oveľa ľahšie sa unavíte, než keď budete len bezmyšlienkovite pozerať pred seba. Okrem toho má mnoho ľudí problém so zaspávaním z toho dôvodu, že u nich vo večerných hodinách začne úradovať kortizol, teda hormón stresu. O kreatívnych koníčkoch ale vieme, že dokážu so stresom úspešne bojovať, a tak večer môžete zaľahnúť v pokoji, bez starostí a s radosťou z ďalších pokrokov. V prípade maľovania ich totiž uvidíte veľmi rýchlo!

  • Zvyšuje sebavedomie

    Nie je nutné oplývať obrovským sebavedomím, ale nejaké jeho zdravé množstvo k životu potrebujeme. Len ťažko ho ale môžeme získať, keď máme pocit, že v ničom nevynikáme a nevenujeme sa ničomu zaujímavému. Kreatívne koníčky ale túto skutočnosť dokážu hravo zmeniť! Pokiaľ Vašu domácnosť budú zdobiť Vaše obrazy, ľudia okolo si to rýchlo všimnú.

    clanek_009

  • Upevňuje sebadisciplínu

    Tvorivé koníčky si žiadajú organizovanosť, koncentráciu aj trpezlivosť. Naučiť sa týmto veciam je veľmi dôležité a táto skutočnosť potom bude mať presah aj do iných aktivít, ktoré vykonávate. Okrem toho je dôležité si stanovovať pravidelný čas na odpočinok a pauzu od práce. Koníček, ktorý Vás bude baviť, Vám v tom hravo pomôže.

  • Prospieva mozgu

    Nové koníčky trénujú váš mozog a pomáhajú s obnovou mozgových buniek. Navyše si precvičíte úplne iné časti, než ste zvyknutí, a tak dôjde k zaktivizovaniu odlišných miest v mozgu.

    Učenie mozgu prospieva. Dá sa ním totiž skvele trénovať, pomáha udržovať jeho vitalitu a Vy tak môžete ľahko predchádzať najrôznejším neurodegeneratívnym ochoreniam.

  • Zlepšuje zdravie

    Kvalitnejší spánok, redukcia stresu a podpora lepšej činnosti mozgu dokážu pomôcť od nejednej zdravotnej komplikácie. Pokiaľ si ale navyše vyberiete taký koníček, pri ktorom sa treba hýbať, účinky na zdravie ešte znásobíte. Skvelé môže byť fotografovanie v prírode alebo napríklad tanec.

    clanek_010

  • Učí, ako hľadať riešenie pri problémoch

    Niekedy dostanete obrovskú chuť tvoriť, ale po chvíli náhle zistíte, že veci nejdú tak hladko, ako ste si predstavovali. Pri maľovaní Vám štetec prejde cez okraj políčka alebo ho omylom vyfarbíte úplne inou farbou. Prvýkrát si začnete zúfať. Avšak po chvíli nájdete riešenie, ktoré sa potom naučíte aplikovať zakaždým, keď urobíte chybu.

    Vďaka tomu sa učíte hľadať východisko v problémových situáciách a túto zručnosť si postupne prenesiete aj do bežného života a najrôznejších činností. Riešiť problémové situácie sa totiž skutočne dá naučiť ako čokoľvek iné.

  • Môže odhaliť úplne nové schopnosti

    Či vo Vás drieme skutočný umelec, nezistíte do doby, než namaľujete prvý obraz. Vďaka maľovaniu podľa čísel môžete túto skutočnosť odhaliť veľmi rýchlo. Pokiaľ Vás maľovanie zaujme a zistíte, že máte cit pre farby, môžete si objednať farby a maliarske plátno a skúsiť sa pustiť do maľovania vlastného a úplne autentického obrazu.

    clanek_011

Zlepšite kvalitu svojho života so Zuty

Kreatívne koníčky sú stále obľúbenejšie. A nie je na tom nič zvláštne. Prinášajú totiž celý rad benefitov, ktoré prospievajú ako nášmu telu, tak aj mysli. Častým úskalím ale je, že sú tieto koníčky pomerne náročné a osvojiť si ich zaberie celkom dosť času. To ale neplatí pre maľovanie podľa čísiel.

Vytvoriť si krásne umelecké dielo dokáže so Zuty každý. Ak máte aj napriek tomu strach z toho, že maľovanie podľa čísel nezvládnete, môžete si u nás vybrať z piatich úrovní náročnosti. Budete tak mať istotu, že už svoj prvý obraz zvládnete bez problémov. Maľovanie podľa čísel je tu totiž skutočne aj pre úplných začiatočníkov, ktorí si želajú zmeniť to, ako využívajú voľný čas a otvoriť dvere kreativite.

S každým ďalším obrazom podľa čísel získate v maľovaní sebaistotu a postupne si zdokonalíte aj techniku ​​maľby. Vďaka tomu možno čoskoro skúsite namaľovať aj svoj vlastný obraz.

Ak ste okrem maliarov aj vášnivými fotografmi, môžete si vytvoriť obraz podľa čísel na základe Vašej obľúbenej fotografie. Krásu zachytenú vo fotografii tak budete môcť preniesť na plátno a vytvoriť si jedinečný obraz, ktorý inde nenájdete.