Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Medzinárodný deň šachu

Medzinárodný deň šachu je za dverami, poznáte túto hru dobre?

Niekto rád relaxuje pri maľovaní, iný si radšej dá partiu šachu. Minulý rok seriál Dámsky gambit pritiahol pozornosť všetkých k šachovému svetu. Ste aj Vy fanúšikovia tohto seriálu? V našom e-shope nájdete motívy, ktoré sú presne pre vás. Viete, odkiaľ šachy pochádzajú a ako sa dostali do Európy? K príležitosti Medzinárodného dňa šachu, ktorý pripadá na 20.7., sme si pre Vás pripravili hneď niekoľko zaujímavostí zo sveta tejto kráľovskej hry.

Šachy sú legenda doskových hier. Každý ich pozná, aj keď nie všetci ich vedia. Prezývame ich hra kráľov, pretože k ich hre je potrebná inteligencia, dôvtip a schopnosť predvídať protivníka. Rozvíja strategické myslenie a vie pekne potrápiť naše mozgové bunky.

Šachy, ktoré poznáme dnes, prešli dlhú cestu a vôbec nejde o európsky vynález. Ešte dnes po svete nájdete veľa variant tejto hry, ktoré sú buď veľmi staré, alebo naopak pomerne nové. A musíme Vás varovať, že niektoré verzie sú pekne bláznivé.


Odkiaľ šachy pochádzajú a ako vznikli

Odkiaľ presne šach pochádza sa s istotou nevie. Podobné doskové hry by ste našli na rôznych miestach sveta už hlboko v staroveku. Niekde sa dočítate, že predchodcom šachu boli vrhcáby, ktoré sú dodnes veľmi obľúbené v Strednej Ázii a východnej Európe. V stredoveku sa hrali aj u nás, v dnešnej dobe už ich ale moc Slovákov neovláda.

Oproti šachu jedna partička vrhcáby trvá len pár minút a veľkú úlohu hrá náhoda. Pravidlá sú jednoduché a zvládnu ich aj malé deti. Ak teda hľadáte zábavnú a rýchlu doskovku, vrelo Vám odporúčame ich vyskúšať. Napríklad v Grécku a ďalších balkánskych krajinách kúpite nádherné hracie dosky, ktoré budú zároveň aj pekným suvenírom.

Ďalšou veľmi starobylou hrou je tzv. senet. Ten pochádza zo starovekého Egypta, kde si ním krátili čas všetci od veľmožov na faraónovom dvore až po najchudobnejších rybárov a to už od 4. tisícročia pred naším letopočtom. Tiež senet je len o náhode, so stratégiou by ste pri ňom moc nepochodili, leda by ste podvádzali. V mnohom pripomína naše Človeče, nehnevaj sa, akurát sa namiesto kockami hádzalo drievkami.

Zo všetkých týchto hier je však šachu najviac blízka indická čaturanga. Tá sa datuje od 6. st. nášho letopočtu. Považuje sa za ich priameho predchodcu. To by ste zrejme ľahko odhadli, vzhľadom im je totiž veľmi podobná. Hracia doska má rovnaké rozmery ako tá šachová, aj rovnaký počet figúrok.

Zvláštna je však v tom, že namiesto dvoch hráčov proti sebe zápasia rovno štyria v dvoch tímoch, pričom každý hráč má svoj vlastný roh. Tiež pravidlá sú iné. Cieľom nie je paralyzovať kráľa (rádžu), ale zničiť celú armádu rivalov. Ani u čaturangy sa nezaobídete bez kocky. Určuje to, ako sa bude ťahať. Stratégia teda nehrá tak veľkú úlohu ako pri klasických šachoch, ale stále do hry vstupuje aj náhoda.


clanek_001

Od Indov prevzali ich hru Peržania, a tak počas 6. a 7. storočia nášho letopočtu vznikol šatrandž (len tak pre zaujímavosť, tento výraz zostal aj v modernej perštine a v Iráne pod ním dnes všetci rozumejú klasické šachy). Ten bol veľmi podobný dnešným šachom - stretnutie prebiehalo len medzi dvoma hráčmi a konečne zmizla kocka.

Zrazu sa z šatrandže stala hra, ktorá závisela čisto na intelekte a strategickom myslení. Čo sa pohybu kameňov týka, tak ten bol trochu iný, než ho poznáme dnes. Tak napríklad strelec mohol ťahať len cez dve polia, za to ale mohol skákať cez ostatné figúrky, tak ako kôň. Nutné povedať, že ak dnes budete hrať v Iráne šach, pravdepodobne Vás protihráč prekvapí ťahmi, ktoré nepoznáte. Či je to pozostatok pôvodného šatrandže, alebo ich vlastnej invencie, ťažko povedať.


Ako sa šachy dostali do Európy

Perzský šatrandž sa rozšíril v islamskom svete. Cez arabský transfer sa potom dostal aj do Európy, kde sa ustálili finálne pravidlá, ktoré používame aj my dnes. Konečné úpravy dostali šachy niekedy okolo 15. storočia a od tej doby sa takmer nezmenili.


Šachy ďalej na východe

  • Najstaršou obdobou šachu na Ďalekom východe sú čínske siang-čchi. Inšpirácia zrejme pochádza z indickej čaturangy. Niektorí bádatelia sa ale domnievajú, že je to naopak a Indovia odpozerali hru od Číňanov.

  • V Japonsku majú šógi. Pravidlá sú veľmi podobné, avšak kamene sú ploché a hodnosť je na nich napísaná japonským písmom. Pre Európana teda takmer nerozlúštiteľné. Meno šógi znamená hra generálov a pochádza od slova šógun.

  • V Thajsku hrajú makruk, ktorý má svoju khmérskej variantu (v Kambodži), ouk. Pravidlá sú rovnaké ako v šachu, avšak pešiaci sú zoradení ešte o jeden rad vyššie, než sme zvyknutí. Medzi pešiakmi a ostatnými kameňmi tak vznikne jeden prázdny rad.


clanek_002


Moderná verzia šachu

Cesta šachu sa rozhodne nezastavila v 15. st. Žijú vlastným životom a tak môžete naraziť aj na novšie a pomerne odvážne verzie tejto hry kráľov. Vyskúšať ich môžete aj Vy, pravidlá nie sú nijako komplikované.

  • Blázninec (crazyhouse): Ak protihráčovi vyhodíte figúrku z dosky, môžete ju vrátiť späť na šachovnicu na svojej strane. Príslušné miesto ale musí byť prázdne, nemôžete mať dve identické figúrky vo východiskovej pozícii.

  • Jazdcové šachy: Ak jazdec kryje niektorú z Vašich figúrok, krytá figúrka prevezme vlastnosti jazdca. Môžete s ňou teda ťahať do písmena L a zároveň preskočiť kohokoľvek v ceste. Jazdci samotní majú imunitu - nemôžu byť z dosky vyhodení. Na druhej strane ani oni nesmú žiadnu figúrku vyhodiť.

  • Fisherové šachy: Fisherové šachy vymyslel majster sveta Robert "Bobby" Fischer na konci 20. st. Do tejto verzie šachu sa opäť pletie náhoda. Hracie kamene sa totiž rozmiestňujú úplne náhodne. Vďaka tomu majú hráči východiskové pozície zakaždým iné a nemôžu uplatniť základné taktiky a stratégie, ktoré sa naučili.



clanek_003

 

Šachový box

Šachový box je najzvláštnejšou odnožou tejto tradičnej hry. Počas stretnutia súperi merajú sily ako v šachu, tak v ringu. Šachbox má celkom 11 kôl, pričom každé trvá len 3 minúty. Tento šport vznikol vďaka komiksu Chladný rovník z roku 1992, kde sa objavil vôbec prvýkrát. Holanďan Iepe Rubingh bol hrou fascinovaný a tak zorganizoval prvý skutočný zápas.

Hráči musia byť schopní rýchlo reagovať na zmeny situácií. Len si to predstavte, v jednej chvíli ste vo víre akcie a rýchlych úderov a vzápätí sa musíte upokojiť, posadiť sa a začať uvažovať s chladnou hlavou. Hoci to spočiatku nikto nečakal, šachbox si našiel veľa priaznivcov. Od roku 2003 má dokonca vlastný svetový šampionát.


Zaujímavosti zo sveta šachu

  • Najdlhšia šachová partia v histórii trvala 20 hodín a 15 minút. Odohrala sa v Belehrade medzi hráčmi Nikoličom a Arsovičom. Hra skončila remízou.

  • Najdlhšia šachová hra bez straty jedinej figúrky sa odohrala v Menšene v roku 1994 v súboji medzi Nuberom a Keckeisenom. Trvalo 31 ťahov, než sa Keckeisen vzdal, pretože mu hrozil mat.

  • Najkratšia šachová hra sa udiala počas majstrovstiev v Bele Crkva v roku 1984. Na mat prišlo už v treťom ťahu v súboji Dordeviča a Kovačeviča. Bleskový mat sa môžete naučiť aj Vy. Hovorí sa mu mat bláznov alebo tiež mat hlupákov. Možno ho uskutočniť na dva ťahy s čiernymi (1. f3 e5 2. g4 Dh4 mat) a na tri s bielymi figúrkami (1. e4 g5 2. d4 f6 3. DH5 mat).

  • Najmladším veľmajstrom šachu sa stal Sergej Karjakin z Ruska. V čase víťazstva mal len 12 rokov. Prekonal tak Roberta "Bobbyho" Fischera, ktorý sa stal veľmajstrom v 15 rokoch. Medzi ženami je doposiaľ najmladšou veľmajsterkou Judit Polgárová. Judit takisto zvíťazila, keď mala 15.

  • Najviac simultánnych šachových partií má na konte Peržan Ehsan Ghaeim Magh. Ten na exhibícii v Teheráne v roku 2011 hral naraz na 604 šachovniciach. A pozor - z toho 580 hier vyhral, ​​16 remizoval a len 8 prehral.

  • Na najväčšieho šachistu v histórii máme hneď niekoľko adeptov. Záleží na tom, aké si stanovíte kritériá. Tak napríklad José Raúl Capablanca je najdlhšie neporazeným. Gary Kasparov zase patrí medzi tých najznámejších. Jeho impozantné skóre zo súbojov však prekonal Magnus Carlsen. Pokiaľ chcete hodnotiť podľa celkového počtu majstrovských titulov, potom tých má najviac Emanuel Lasker. Hneď za ním sú Rusi Kasparov a Karpov.

  • Najstaršie dochovaná kniha, ktorá sa venuje modernému šachu je Göttingenský rukopis. Bol napísaný okolo roku 1471, autor je však neznámy. Nájdete v ňom niekoľko šachových zahájení a problémov. Práve v tomto rukopise je vôbec prvá zmienka o populárnom dámskom gambite.


clanek_004

 

Šachy sú šport ako každý iný

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo sú vlastne šachy športom? Hoci sa pri nich nevyvíja fyzická námaha, nebehá sa, ani neskáče, napriek tomu majú so športovými aktivitami veľa spoločného a právom sa radia medzi ne.

  • V šachu bojujete proti súperovi.

  • Musíte byť v dobrej fyzickej kondícii. Vydržať maximálny tlak a dokázať sa maximálne sústrediť hodiny v kuse nie je niečo, čo sa naučíte počas popoludnia. Niet preto divu, že špičkoví hráči trénujú s fitness trénerom a strážia si jedálny lístok, aby si udržali tú najlepšiu formu.

  • Šachy sú obľúbené po celom svete. Usporadúvajú sa šampionáty a súťaže. Šach hrajú tiež handicapovaní a chorí.

  • Na súťažiach v šachu sa hráči hodnotia podľa zavedeného systému. Ten istý systém prevzali aj iné športy, napríklad americký futbal, hokej, golf alebo baseball.

clanek_005

 

Najlepšie filmy a seriály o šachu

  • Veľkú senzáciu minulý rok spôsobil seriál The Queen's Gambit čiže Dámsky gambit. Hlavná herečka za svoj výkon získala ocenenie Zlatého glóbusu a my Vám seriál vrelo odporúčame. Volá sa podľa jedného z najobľúbenejších šachových zahájení hry a rozpráva o mladej dievčine, ktorá dobyla šachový svet, ktorý vtedy patril výhradne mužom.

  • Ťah pešiakom z roku 1972 rozpráva príbeh Bobbyho Fischera, jedného z najmladších šachových veľmajstrov v histórii.

  • Lužinova obrana je film natočený roku 2000 podľa románu Vladimíra Nabokova, čo už je samo o sebe zárukou kvality. Rozpráva o nadanom šachistovi, ktorý komunikuje s ostatnými iba cez figúrky. Akonáhle však stretne osudovú lásku, jeho svet sa obráti naruby.

  • Kráľovná z Katwe z roku 2016 opäť rozpráva o nadanej šachovej hráčke z Ugandy, ktorá to navzdory osudu dotiahla vďaka svojmu talentu až na vrchol.

 

Niečo pre fanúšikov Dámskeho gambitu

Ak sa aj Vy tento rok zapojíte do Medzinárodného dňa šachu, po náročnej partii si môžete oddýchnuť a zrelaxovať pri maľovaní podľa čísel. V našej ponuke nájdete motívy s šachmi, ktoré sú ako vystrihnuté z populárneho Dámskeho gambitu. Tak napríklad obraz Zvodná šachistka.

clanek_006


Alebo napríklad Šachistka v modrom. Všetky šachové motívy nájdete na našom e-shope pod heslom "ŠACH".

clanek_007


Prajeme Vám príjemný Medzinárodný deň šachu, oslávte ho partiou alebo maľovaním obrazu s šachovou tematikou!