Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Maľovaním proti jesennému splínu

A je to tu. Po slnečnom lete prichádza jeseň. Pre niektorých to znamená krásne obdobie roka – zber na záhradke, farebné lístie, vtáky chystajúce sa na odlet. Pre iných však obdobie čľapkaníc, nepohody a depresívnej nálady. S kratšími dňami a ubúdajúcim svetlom prichádzajú pocity osamelosti, smútku a depresie. Ako sa s nimi vyrovnať a vidieť aj jeseň ako krásny čas? Tu máte overený a funkčný tip, ako na to.

Maľovanie podľa čísiel

„Nie, nie, ja musím niečo dorobiť,“ odmietajú nervózni rodičia svoje deti, keď im podávajú biely papier a žiadajú aj ten najjednoduchší obrázok. Nie že by nevedeli, ako namaľovať psa alebo strom, skrátka sa boja, že výsledok nebude tak úplne podľa ich predstáv. Pravdepodobne podľa žiadnych predstáv, pretože ich umelecké dielo nebude podobné vôbec ničomu. A znemožniť sa pred ostatnými, nieto ešte pred vlastným dieťaťom? To radšej pred tými hrozivými pastelkami utiecť!

Pri maľovaní podľa čísiel sa však svojho strachu môžete ľahko zbaviť. Dokonca ani nejde v prvom rade o výsledné dielo, aj keď princíp maľovania podľa čísiel vás v tvorbe značne povedie. Ide hlavne o relaxáciu a antistresovú aktivitu. Zabudnete na chvíľku na starosti všedného dňa a prenesiete sa do iného sveta. Sveta pohody, pokoja a vyrovnanosti.

Relaxácia arteterapiou

Maľovanie podľa čísiel pripomína najviac antistresové maľovanky pre dospelých. Možno ste ich už videli v kníhkupectvách – farebné zošity s rôznymi obrazcami, pripravené na vymaľovanie pastelkami, voskovkami či inými farbičkami. Ich popularita v poslednom čase veľmi narastá. Arteterapeuti ich dokonca používajú aj na sedeniach s klientmi ako výbornú pomôcku na uvoľnenie stresu.

Plátna na maľovanie podľa čísiel idú trochu ďalej. Zatiaľ čo bežné maľovanky zostávajú na papieri, obraz, ktorý vytvoríte so súpravou maľovania podľa čísiel, môžete s hrdosťou zavesiť na stenu, prípadne – pre ešte lepší efekt – vystaviť na maliarskom stojane.

A ako začať s maľovaním podľa čísiel? Jednoducho. V e-shope zuty.cz si vyberte súpravu s námetom, ktorý je vám blízky. Na výber je skutočne mnoho tém a námetov – príroda vrátane jesenných motívov, obrázky zvierat ako kone, mačky, psy a mnoho ďalších.

Podzimný dážď

Všetky obrazy sú zároveň zaradené do jednej z kategórií náročnosti:

  • veľmi jednoduché,
  • jednoduché,
  • stredné,
  • zložité,
  • veľmi zložité.

Do tvorivej práce môžete zapojiť aj svoje deti. Kúpte im nejaký veľmi jednoduchý obrázok, ktorý si po namaľovaní môžu zavesiť vo svojej izbičke, a vy si skúste o niečo náročnejší variant. Nielen, že sa zbavíte stresu, ale získate aj to najcennejšie. Krásnu spoločnú spomienku a príjemne strávený čas s blízkymi.

V boji so stresom buďte aktívny

S jesenným stresom a splínom možno bojovať rôzne – relaxáciou, leňošením, vitamínmi alebo najrôznejšími aktivitami. Medzi radami sa veľmi často objavujú umelecké činnosti, konkrétne maľovanie. Na poriadny kurz kreslenia, umeleckú školu či len krúžok však potrebujete dostatok času, ktorého väčšina veľa nemá. Práve preto je maľovanie podľa čísiel ideálne – venujete sa mu doma v čase, ktorý vám vyhovuje.

V každom prípade je však nutná vlastná aktivita. Nepodliehajte depresiám bez boja! Objednajte si svoju súpravu na maľovanie podľa čísiel a začnite tvoriť.

Tip proti stresu na záver

Na zuty.cz máte priamo kategóriu maľovanie proti stresu, ktorá obsahuje najmä rôzne mandaly. Nájdete tu nielen obrázky s maľovaním podľa čísiel, ale tiež neočíslované, ktoré naplno podporujú vašu kreativitu a predstavivosť. Ak to teda myslíte s bojom proti stresu vážne, namaľovanie mandaly by mohol byť dobrý ťah.

mandala