Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Prečo maľovať podľa čísiel? 6 dôvodov, ktoré presvedčia aj vás

clanek_blog_foto

Hľadáte príjemný relax na dlhé večery, chcete poraziť jesennú únavu a skleslosť alebo si len precvičiť mozog, aby stále skvelo fungoval? Maľovanie podľa čísiel je perfektný spôsob, ako odbúrať nahromadený stres a venovať sa chvíľu len sami sebe. Na rozdiel od bežného maľovania nejde len o uvoľnenie, ale tiež o komplexné trénovanie mozgu, ktoré využijete pri každodenných činnostiach.

Neveríte? Spísali sme pre vás 6 výhod, ktoré maľovanie podľa čísiel prináša vášmu telu i mysli.

1. Zaslúžený relax a potrebná meditácia

Stres a splín dokáže s vaším dňom poriadne zatočiť. Nemôžete sa na nič sústrediť, ste roztekaní, prepadáte negatívnym myšlienkam a pociťujete zúfalstvo, že to snáď nikdy neskončí. Všetky tieto pocity a myšlienky dokáže skvelo potlačiť a rozohnať maľovanie.

Zámerne nehovoríme, že to dokáže každé maľovanie. Pretože predstava prekresľovania krásnych, ale zložitých obrázkov, alebo dokonca maľovanie bez predlohy môže byť skôr desivá, než uvoľňujúca. Ak k tomu pridáte nevalný výsledok, zlú náladu si skôr zhoršíte.

Maľovanie podľa čísiel vám pomôže nemyslieť na výsledok, ale užiť si cestu k nemu. Vďaka plátnu s natlačenými číslami je isté, že sa predlohe plne priblížite. Môžete si tak užiť a vychutnať jednotlivé ťahy štetca a s radosťou sledovať, ako sa plocha postupne zafarbuje a vykukuje vami vybraný obrázok. 

Nepotrebujete vedieť kresliť, ani hodiny tréningu. S týmto relaxačným rituálom si môžete okamžite užiť regeneráciu tela i mysli. A aký motív si na maľovanie vybrať? Tým najistejším krokom pri antistresovom maľovaní sú farebné mandaly. Rozhodne však nemusíte zostávať len pri nich! Vyberte si jednoducho obrázok, ktorý vás najviac zaujme a chytí za srdce. Nech už si na maľovanie proti stresu vyberiete čokoľvek, určite neoľutujte. 

2. Lepšia koncentrácia

V hlave sa vám strieda jedna myšlienka za druhou? Nedokážete sa na nič dlhšie sústrediť? Poruchy koncentrácie sú jedným z najčastejších problémov modernej doby, a to u detí i dospelých. 

Ak chcete svoju myseľ lepšie sústrediť a opäť regulovať, vyčleňte vo svojom živote miesto pre záľuby. Pravidelné koníčky vás vedú k posilneniu koncentrácie, vďaka čomu sa vaša hlava príjemne uvoľní a vyčistí. Maľovanie navyše poháňa mozog k produkcii nových neurónov a uľahčuje sekréciu dopamínu hormónu šťastia

shutterstock_1179808945

3. Zlepšenie organizačných a koordinačných zručností

Možno vás to prekvapí, ale maľovanie podľa čísiel vám pomôže posilniť aj pre život veľmi dôležité organizačné a koordinačné zručnosti. Vďaka tomu, že váš mozog musí správne spojiť farbu s oblasťou na plátne, sa posilňujú organizačné zručnosti a schopnosti riešiť problémy. Na rovnakom princípe funguje tiež posilňovanie koordinácie, vďaka maľovaniu sa zlepšuje presnosť jednotlivých pohybov.

4. Budovanie trpezlivosti

Trpezlivosť je jednou z najdôležitejších schopností, ktorú sa v živote musíte naučiť. Ovplyvňuje vašu úspešnosť a dobrú náladu. Dobrou správou je, že si ju každý dokáže osvojiť. Tou zlou, že vás to bude stáť pomerne dosť úsilia.

Jednou z najlepších a najmenej zložitých metód je práve tréning pomocou maľovania. Dokončený obraz pre vás bude mimoriadne účinnou satisfakciou a odmenou za trpezlivosť. Maľovanie podľa čísiel je skvelou metódou napr. u hyperaktívnych osôb.

5. Zvýšenie sebavedomia

Maľovanie podľa čísiel je tiež výborný spôsob, ako získať lepší pocit sám zo sebavybudovať si väčšie sebavedomie. Napriek tomu, že je plátno predtlačené, bez vášho úsilia, vynaloženého času a energie by finálny obraz nikdy nevznikol. Svoje dielo si navyše môžete doma vystaviť, a udržiavať si tak stále príjemný pocit z dobre odvedenej práce. 

6. Dostupný koníček

Poslednou, ale veľmi zásadnou, výhodou je, že vás tento prospešný koníček nebude stáť príliš veľa peňazí. Oproti rôznym kurzom, arteterapiám a podobným aktivitám je maľovanie podľa čísiel skvelo dostupným koníčkom, na ktorý si nemusíte vyčleniť príliš mnoho času a financií. Keď ku všetkým psychickým a zdravotným benefitom navyše pripočítame krásny obraz, ktorý si môžete vystaviť, budete mať naopak pocit, že sa vám každá vynaložená koruna dvakrát vráti.

Na záver vás však musíme upozorniť na jednu nevýhodu – tento koníček je veľmi návykový. A tak je dosť možné, že nezostanete pri jedinom obraze, ale kúpite si postupne domov celú galériu. Aj keď trocha umenia ešte nikoho nezabila.