Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Tipy na obrazy detských filmových hrdinov

Bolo by pekné, keby najväčšími detskými hrdinami zostali rodičia, ktorí predsa všetko zvládnu a majú vždy pravdu. Priznajme si však, že deti často vidia vzor v rozprávkových a filmových postavách. To nie je určite zle. Väčšinou sú to kladní hrdinovia, ktorí potierajú zlo a bránia spravodlivosť. Hrdinovia ako Scooby-Doo, Kapitán Amerika, Harry Potter, ale aj o niečo temnejší Batman alebo Avengers.

Deti ich chcú napodobňovať a byť ako oni. A tak si vylepujú ich plagáty, nosia tričká s ich obrázkami, citujú ich hlášky a samozrejme aj kreslia a maľujú ich obrázky. Aby im šlo maľovanie lepšie, máme pre nich prichystané predlohy na maľovanie podľa čísel s motívmi slávnych detských filmových hrdinov.

Harry Potter

clanek_FB-hrdina

Harry Potter je asi najznámejší kúzelník. Môže za to J. K. Rowlingová, vďaka ktorej fantázii vznikol celý kúzelnícky svet. Sám Harry dlho ani netušil, že nejaký svet kúziel existuje, kým mu Hagrid neodhalil jeho skutočnú identitu slovami: „Si čarodejník, Harry!“

Tohto malého kúzelníka si obľúbili nielen deti, ale aj dospelí. Dá sa povedať, že šesťdielny román o Harrym Potterovi priviedol celú generáciu detí späť k čítaniu. A časom vznikla aj sada filmov, vďaka ktorým si užili svet kúziel aj tí, ktorí si ku knižkám predsa len cestu nenašli.

Máme radosť, že ZUTY získalo exkluzívne práva od spoločnosti Warner Bross na obrázky s motívom Harryho Pottera a jeho priateľov, ale aj protivníkov. Vymaľovať si ich môžu ako deti, tak aj dospelí.

clanek_001

clanek_002

Avengers

Avengers je tak trochu nesúrodá partia napoly hrdinov, napoly zloduchov. Predsa len – majú pomstu ako v názve, tak aj v popise práce. Keď ide ale o to ochrániť krajinu alebo iné svety, zomknú sa v spoločnom boji proti všetkým nepriateľom. Dokonca aj proti šialenému titánovi Thanosovi.

Do základnej zostavy patrí 6 pôvodných Avengers: Steve Rogers ako Kapitán Amerika, Tony Stark v úlohe Iron Mana, ruská špiónka Nataša Romanová alias Black Widow, Asgardský princ Thor, Dr. Bruce Banner, ktorý sa v dôsledku ožiarenia zmenil na Hulka, a excelentný lukostrelec Hawkey.

V priebehu celej ságy sa členmi Avengers stávajú aj ďalšie postavy, uzatvárajú sa spojenectvo, prípadne sa celá partia takmer rozpadne, ale čo ich nakoniec všetky spojí, to je boj za dobro a zachovanie života.

clanek_003

Kapitán Amerika

Prvým Avengerom bol Steve Rogers, neskôr známy ako Kapitán Amerika. Superhrdinom sa stal v plánovanom experimente už počas druhej svetovej vojny. V bojoch s Hydrou, nacistickou organizáciou s ambíciami ovládnuť svet, získal ich hlavnú zbraň - teserakt. Pri nehode bol ale spolu s ním na desiatky rokov zmrazený a oživený až v našich časoch.

Typický je pre neho jeho nepostrádateľný štít z vibránia, ktorý vykryje akúkoľvek strelu a úder. Doslova popiera fyzikálne zákony, keď sa po odhodení vracia späť k Rogersovi, zatiaľ čo cestou skolí množstvo nepriateľov. Kapitán Amerika je nebojácny, úplne čestný a „vydrží to celý deň“.

clanek_004

Iron Man

Tony Stark sám seba označoval za génia, miliardára, playboya a filantropa. Nemá žiadne nadľudské schopnosti, ale svoju genialitu využil pri stavbe lietajúceho kovového obleku nadupaného zbraňovými systémami. Stále je to síce na prvý pohľad namyslený, sebastredný a nezodpovedný frajer, ale v priebehu času vyzrieva. Časom sa premenil na hrdinu, ktorého cieľom je usilovať sa o dobro.

Vo filmovej sérii o Avengers sa objavil Iron Man v najväčšom počte filmov. Je nám sympatický jeho trochu neúctivý humor, geniálna technologická myseľ, ale aj ochota obetovať dokonca aj svoj život v záujme dobra.

clanek_005

Batman

Batman sa vo svete komiksu objavil už v roku 1939. A hneď od začiatku si získal všeobecnú obľubu všetkých čitateľov. Kto vie, či za to môže jeho rozhodnutie nezabíjať nikdy žiadneho svojho nepriateľa, či skutočnosť, že nemá vlastne žiadne nadprirodzené schopnosti, a je teda vlastne dobre možné, že s jeho zdrojmi by mohol byť Batmanom každý z nás.

Pre deti môže byť vzorom aj v tom, ako usilovne študoval a cvičil, aby obstál vo všetkých skúškach, ktoré ho v boji proti zločinu čakali. Tiež si neukrojil príliš hrubý krajec v snahe o záchranu celého sveta, a zločin potieral najmä v meste Gotham.

clanek_006

Batman je tiež zakladajúcim členom zoskupenia Ligy spravodlivosti, ktorej ďalšími členmi sú napríklad Superman, Wonder Woman alebo Aquaman.

Scooby-Doo

Scooby-Doo je tak trochu zvláštny hrdina. Je to pes. Konkrétne nemecká doga. Je to vlastne úplný strachoprd, hoci je spolu so štyrmi ľudskými parťákmi členom detektívnej kancelárie, ktorá sa špecializuje na riešenie zdanlivo nadprirodzených záhad.

Tento večne maškrtný, ale napodiv hovoriaci pes zažíva so svojimi ľudskými priateľmi niekedy nervy drásajúce, ale vždy humorné dobrodružstvá s dobrým koncom.

clanek_007

Jack Sparrow

Správne by sme samozrejme mali povedať kapitán Jack Sparrow, pretože na tomto titule tento sebavedomý, a tak trochu zmätený, pirát z Karibiku trvá. A hoci väčšinu času nemá ani svoju loď, ani posádku, doprajme mu aspoň ten titul.

Pri sledovaní celej pirátskej ságy stále váhame, či to celé hrá, alebo je naozaj schopný podraziť svojich priateľov, aby za nich vzápätí nasadil svoj krk. Vie sa zdatne oháňať mečom, ale je to skôr jeho nehorázne šťastie, čo ho dostane z každej šlamastiky.

Kapitán Jack Sparrow, to je pirát s vrkôčikmi so zapletenými korálkami na palube Čiernej perly, nechýba široký kapitánsky klobúk a kompas, čo mu vždy ukáže smer k tomu, po čom túži najviac. Len škoda, že je to väčšinou iba rum.

clanek_008

Groot

Groot je hovoriaca a chodiaca rastlina, ktorá sprevádza Rocketa ako jeho kvietok a zároveň bodyguard. Jeho slovník je obmedzený na 3 slová: „ja“, a „som“ a „Groot“. Pomocou nich je schopný vyjadriť úplne všetky myšlienky. Aj v tom nám tak trochu pripomína naše dospievajúce deti.

Vystupuje vo filme Strážcovia galaxie. V prvom diele sa obetuje za svojich priateľov, a je to jediný okamih, kedy spontánne rozšíril svoju slovnú zásobu emotívnym príhovorom „My sme Groot“.

Našťastie ide naozaj o rastlinu, takže pri ďalších stretnutiach s ním ho vidíme znovu vyrastať z malého semenáčika až po konár s púčikmi, obklopeného neporiadkom a večne hrajúceho nejakú elektronickú hru. Ďalšia jasná paralela s našou drahou mládežou.

clanek_009

Vymeňte plagát za obraz

Nahradiť detských filmových superhrdinov a zaujať ich miesto sa nám zrejme nepodarí. Samozrejme, že pokiaľ je v rodine zdravé prostredie, deti svojich rodičov milujú. Ale dávať najavo city, to sa veľmi nenosí. A tak svoju lásku k rodičom maskujú za odpor a protesty. Múdry rodič to vie a vie s tým žiť.

Tešíme sa na nejaký svetlý moment, keď nás dospievajúce dieťa objíme, alebo aspoň vníma, že naň hovoríme. Nečakáte iste, že zloží plagáty svojich obľúbených hrdinov a vyvesí si namiesto nich rodinné fotografie.

Avšak možno Vaše dieťa poteší darček v podobe predlohy na maľovanie podľa čísel. Len dobre vyberte námet, aby ste ukázali, že aj Vy vnímate jeho a viete, kto je jeho obľúbeným filmovým hrdinom.